Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruski embargo
  • 05.08.2015. 12:30

Proizvođačima još godinu dana izvanrednih potpora

S obzirom da je Rusija produžila embargo na uvoz prehrambenih proizvoda iz EU, hrvatski proizvođači jabuka i mandarina i ove će godine dobiti novčanu potporu koja će najvjerojatnije iznositi oko tri milijuna eura.

  • 861
  • 65
  • 0

Europska komisija nastavit će provedbu mjera sprečavanja i upravljanja krizama na tržištu sektora voća i povrća do 30. lipnja 2016. godine. Na sastanku je predstavnicima država članica EU, predstavljen nacrt uredbe koja bi trebala stupiti na snagu 08. kolovoza 2015.

Više potpora za jabuke - manje za mandarine

"Za Hrvatsku je predviđena potpora za 2.150 tona jabuka, 3.200 tona mandarina i dodatnu količinu od 3.000 tona za druge vrste voća i povrća. Budući da je naša zemlja u prošloj godini iskoristila potporu samo za 3.900 tona od ukupno 4.050 tona jabuke i 2.490 tona od ukupno 7.900 tona mandarine, u 2015. godini Europska komisija je za Hrvatsku predvidjela dodijelu potpore za 1.100 tona više jabuka, ali i 4.700 tona manju količinu mandarina", navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Odluka o produženju ove mjere do sredine 2016. godine, posljedica je Odluke Vlade Ruske Federacije od 25. lipnja 2015. o produženju zabrane uvoza određenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Europske unije za dodatnih godinu dana odnosno do 05. kolovoza 2016.

Iznosi potpora određeni prema izvoznom prosjeku i iskorištenosti dosadašnjih potpora

Izračun količina dodijeljenih državama članicama, Europska komisija je napravila na temelju izvoznog prosjeka u Rusiju u prethodne tri godine, prije uvođenja embarga i to za određene poljoprivredne i prehrambene proizvode te stupnja iskorištenosti potpore Europske unije po pojedinom proizvodu u razdoblju zabrane uvoza do 30. lipnja 2015. godine.

Hrvatska očekuje oko tri milijuna eura potpora

Kad je riječ o voću i povrću, Europska komisija predlaže da se mjere, koje su istekle 30. lipnja ove godine, produže do 30. lipnja 2016., te da se njima obuhvate glavne skupine voća i povrća uključujući breskve i nektarine, na koje također utječe ruski embargo. Mjere se sastoje od povlačenja s tržišta za besplatnu distribuciju voća i povrća dobrotvornim organizacijama te povlačenja proizvoda u druge svrhe kao što su hranidba životinja, kompostiranje i destilacija kao i takozvanog neubiranja i zelene berbe. Tim je postupcima obuhvaćeno 773.654 tona voća i povrća. Sve države članice EU zbog toga su ostvarile ukupnu potporu od 155,3 milijuna eura, od čega je Hrvatskoj pripalo 2,8 milijuna eura.

Nakon objave u Službenom listu Europske Unije, Ministarstvo poljoprivrede će objaviti novi pravilnik i upute za proizvođače i primatelje, vezane uz provedbu ove mjere.


Tagovi

Europska komisija Sektor voća i povrća Nacrt uredbe Jabuke Mandarine Iskorištenost potpora Ruska Federacija Zabrana uvoza Ruski embargo Izvozni prosjek Iskorištenost potpora Postupci povlačenja Distribucija Nektarine Ministarstvo poljoprivre


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]