Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenske neprilike
  • 31.08.2014. 20:40

Tko to nebom šara i oblake stvara?

Šarenilo neba ove je godine poljoprivrednicima često mrštilo čela i zadavalo strah i brigu, posebice voćarima. Zato što u voćarstvu i rasadničarstvu i mala zalutala tuča napravi veliku štetu.

  • 556
  • 73
  • 0

"Ludih godina" uvijek je bilo, kada su razne vremenske neprilike u vegetacijskom periodu uništavale ljetinu, a zimi snijegom zatrpavale cijela sela. Primjerice 1926., kada je pijavica, koju su tada zvali vihor, u Javorju kraj Zaprešića za stotinjak metara premjestila oveću štalu od debelih i teških bagremovih brvana ili lička zima 1029., kada su se raskrivali krovovi da se može izaći od velikog snijega. Bilo je toga koliko hoćeš, samo nije bilo globalnih informacija kao danas.

Poljodjelci i turistički radnici, a posebice poplavljene regije, u najmanju ruku smatraju neobičnom i ovu godinu (kad nerijetko voće istovremeno zori i tjera novu cvatnju), a osim vode, nabujale su i informacije o ljudskim intervencijama u atmosferi, pa navodno nevidljivi avioni mrežastim putanjama nečim zasijavaju nebo, što pomoću antena sa zemlje daje ogromne količine oborina, jaka elektromagnetna polja i slično.

Vrijeme za nevrijeme

Rasadnik Kerestinec

Da uzbuđenje nije samo u našem okruženju, potvrdio nam je i mr.sc. Ivan Čačić, koji je kao ravnatelj DHMZ i visokoangažirani član svjetske meteorološke organizacije, o strategiji i struci u vezi s tim "pojavama" i pričama o njima, najkompetentnija osoba (obećao nam je za dnevni tisak temeljit intervju početkom rujna), a nedavno je bio na planinarenju sa šeficom meteorologa jedne skandinavske zemlje. Gospođi je svako malo zvonio mobitel i uzbuđeni građani su pitali, koje to svjetske sile i organizacije "oru po nebu".

Mr.sc. Čačić nam je telefonski natuknuo, da kad bi to bilo moguće - Arapi bi natapali pustinje, a Amerikanci smirivali tornada, te za ilustraciju monumentalnosti zračnih masa naveo primjer da jedan nevremenski oblak u tren oka proguta 700 tisuća prostornih metara zraka, pa su bog tih košmara i mogući odmaci u točnosti prognoza. Tako smatra i da je protugradna obrana preskupa u odnosu na efikasnost te je treba ukinuti.

Voćari strahuju od nemilih meteoroloških pojava

Tuča radi velike štete

Za panične priče o "pokretačima zla u cilju redukcije ljudske populacije" i drugim zavjerama, smatra da su djelo iste patologije kao što je ubacivanje virusa u računalne mreže. Drugi sugovornik iz znanosti, a i usmena predaja spominju djelovanje na vrijeme za vrijeme olimpijada (da se oblaci odvuku ili isprazne prije početka) ili primjerice u ratovima, kao što su Amerikanci u monsunskim periodima povećavali kiše da bujice poplave tunele u kojima su boravili Vijetnamci. Treći komentiraju da se oblaci mogu rastjerati i isprazniti ali se takve mase ne mogu stvoriti ljudskim uplitanjem.

Jednom kuglicom leda do druge klase

Kako bilo da bilo, šarenilo neba ove je godine poljoprivrednicima često mrštilo čela i zadavalo strah i brigu, posebice voćarima. Zato što u voćarstvu i rasadničarstvu i mala zalutala tuča napravi veliku štetu. Jedna ledena kuglica na plodu ili sadnici napravi prvi dan malu ranicu, ali velika vrata za ulazak opasnih mikroba propadanja. Takva roba u najmanju ruku gubi na tome da nije više prva klasa i slično.

Kako su osiguravajuće premije skupe, najbolja prevencija je dobra kondicija i snaga (habit) biljaka što smo i snimili u oglednom Rasadniku Kerestinec u Zagrebu. Voće im nije primarna proizvodnja pa nije pod mrežom, a sadnicama se posvećuje posebna pažnja. Tako dobar porast i bujnost lišća štite od rana onaj dio sadnice, koji će dogodine zaživjeti kao zdrav i napredan voćnjak.


Tagovi

Pijavica Vremenske neprilike Ivan Čačić Luda godina Rasadničarstvo Voćarstvo Zračne mase Monsunu Chemtrails Tornado Protugradna obrana Prognoze vremena Kiše Poplave Tuča


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt