Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja šljivika
  • 13.10.2015. 11:10

Uzgoj šljiva je nepravedno zapostavljen

Prije nekoliko desetaka godina u kontinentalnom dijelu Hrvatske gotovo nije bilo gospodarstva koje nije imalo barem jednu šljivu. Danas je stanje obrnuto. No, veseli što je sve više onih koji u šljivama vide budućnost, pa sade nove nasade.

Foto: pozega.eu
  • 1.210
  • 49
  • 0

Ivan Tubić iz Sulkovca, mjesta u Požeško-slavonskoj županiji, ovih će dana početi proširivanje svojega šljivika za još 220 sadnica. Šljive bi relativno solidan urod trebale dati u trećoj godini, a u punome rodu biti u petoj. Time Ivan nastavlja obiteljski posao, budući da mu se otac Stjepan, više od četiri desetljeća bavio proizvodnjom šljiva.

Još početkom 70-ih prošloga stoljeća, Tubići su imali stotinjak stabala šljive bistrice od kojih su dobili i po vagon šljiva. No dio voćaka je propao od starosti, a sušenju je u posljednje dvije godine doprinijela i bolest šarka (Plum plox virus). Razgovarao je s agronomima i rečeno mu je kako nema druge, nego posaditi novi voćnjak. Ivan je bez posla, no nije, kaže, niti prijavljen na Zavodu za zapošljavanje, jer je svjestan da ga s 55 godina nitko neće zaposliti.

Prije sadnje šljivika, tlo je obrađeno i analizirano

Pa se još ozbiljnije okrenuo poslu sa šljivama. O novom šljiviku razmišlja već tri godine. Na mjestu njegove sadnje, nekada su bile oranice s kukuruzom i sojom, no zbog blizine šume, divljač je uništavala urod, pa posljednjih deset godina nije raslo ništa osim korova. Stoga je prostor najprije morao iskrčiti, izorati i ograditi te napraviti analizu tla. Surađuje, kaže, s Krunoslavom Dugalićem i Kristinom Zdunić s Odjela za voćarstvo, Poljoprivredog instituta u Osijeku, koji mu pomažu savjetima. Proizvodnja šljive bit će ekološka, što znači da će se nasadi gnojiti stajskim gnojivom i prskati maksimalno tri puta.

Prodajna cijena od 3,00 kune za kilogram šljive bila bi zadovoljavajuća

U ovaj projekt, dodaje, ulaže vlastiti novac, budući da se poticaji i to 2.000 kuna na godinu, za jutro i pol, mogu dobiti tek nakon sadnje stabala. Koliko će ga sve točno koštati, ne može reći, jer puno mu pomažu prijatelji. Zna samo da je za jutro i pol zemlje trebalo postaviti 450 metara ograde za što je izdvojio 10 tisuća kuna. U ožujku je posadio prvih 200 komada šljiva, sorti čačanska rodna, čačanska ljepotica i čačanska najbolja. Svaku sadnicu platio je 27,5 kuna.

Iako se u trgovačkim centrima uvozna šljiva iz, primjerice, Španjolske, prodaje za 7,00 ili 8,00 kuna po kilogramu, on bi kaže Ivan Tubić, a prenosi portal pozega eu, bio zadovljan i kad bi je uspio prodati za 3,00 kune. Zarada je naravno važna, no zadovoljan je i zbog činjenice što je nastavio dugu obiteljsku tradiciju.

Foto: pozega.eu


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Ivan Tubić Sulkovec Požeško-slavonska županija Šljivik Sadnice Obiteljski posao Stjepan Tubić Šljiva bistrica Bolest šarka Oranice Divljač Krunoslav Dugalić Kristina Zdunić Poljoprivredni institut Ekološka proizvodnja Stajsko gnojivo Potic


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.