Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnova zapuštenih polja
  • 05.01.2015. 07:45

Umjesto korova - u Kliškom polju trajni nasadi!

Klišani se nadaju kako će se do proljeća ove godine parcele u zakorovljenom Kliškom polju djelomice pripremiti za sadnju poljoprivrednih kultura, uglavnom trajnih nasada - maslina, smokava, vinove loze.

  • 1.869
  • 169
  • 0

Nekada je cijelo Kliško polje površine od oko 300 hektara zemljišta bilo obradivo i moglo je, kažu Klišani, hraniti Split i okolicu, čak i sve dalmatinsko-primorske gradove i otoke, a više od sedam desetljeća je u ledini, zakorovljeno.

Mnogi se nadaju kako će se do proljeća ove godine tamošnje parcele djelomice očistiti i pripremiti za sadnju novih poljoprivrednih kultura, uglavnom trajnih nasadamaslina, vinove loze, smokava - kako bi se to polje do 2020. u cijelosti oplemenilo i izgledalo kao i prije 70 godina.

No, Klišani kažu kako je to povijesni događaj za sve vlasnike zapuštenih parcela, ne samo s područja njihove općine, nego i iz okolice, ali i eventualno za novopečene vlasnike zemljišta koji će kupiti posjede, obrađivati ih i brati plodove.

Do 2020. godine zemljište Kliškog polja zasaditi trajnim nasadima

Kliško polje

Iako je mnogo onih vlasnika zemljišta, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, koji žele sačuvati i nastaviti obrađivati djedovinu, ima i onih koji računaju kako će obnovljene parcele moći lakše i skuplje prodati.

Neki od njih se raduju, nazivajući se i sretnicima, očekujući kako će mlade ljude više zadržati na kućnom pragu. Vjerojatno ima i onih koji tvrde kako novi vlasnici, kupci očišćenih i obrađenih parcela, dobro znaju gdje je sigurno mjesto za ulaganje kapitala. No, oni koji akciju čišćenja i obnove Kliškog polja ocjenjuju povijesnim događajem, ujedno ističu kako bolje inicijative na tom području nije bilo u proteklih 20 godina.

Zato se i ne treba čuditi Klišanima, odnosno vlasnicima poljoprivrednih parcela u spomenutom polju, što odaju priznanje svima koji su pokrenuli tu akciju, dakako i onima koji sudjeluju u tom hvalevrijednom projektu, iznimno značajnom u proizvodnji eko hrane. Mnogo je i onih koji su izjavili kako će taj projekt podupirati dok se u cijelosti ne realizira, a riječ je o onim kliškim poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvima (OPG-ovima) koji su se potvrdili na tržištu svojim kvalitetnim proizvodima.

Kliško polje

Svi ističu kako je inicijativa, akcija čišćenja, obrade i oplemenjivanja Kliškog polja potekla od aktualnog predsjednika Općinskog vijeća Općine Klis, Josipa Didovića. Kažu kako je baš on, krčeći svoju zapuštenu zemlju, došao na ideju kako bi površine svih parcela trebalo što prije očistiti od korova i pretvoriti u plodne njive, kakve su bile nekada.

Ali tako zapuštenu zemlju više od sedam desetljeća nije lako očistiti, tim više što se moraju ispiliti i visoka stabla i izvaditi njihovo korijenje, rezati grmlje podivljalog raslinja, zapaliti ili ukloniti sve što nije u funkciji poljoprivredne djelatnosti. Zatim se u suradnji sa stručnjacima i stručnim institucijama treba odlučiti za poljoprivredne kulture koje će najbolje uspijevati na pripremljenu zemljištu, one koje će ljubiti tlo. Neki su rekli kako se nije bilo lako upustiti u taj iznimno zahtjevan posao, tim više što su OPG-ovi trebali osigurati i određena, ne baš tako mala sredstva u sveopćoj nestašici prouzročenoj toliko neočekivanom dugogodišnjom krizom.

Čišćenje i oplemenjivanje Kliškog polja pokrenuo Josip Didović - predsjednik OV Klis

"Nedavno smo pokrenuli zajedničku akciju na čišćenju desetljećima zapuštenog Kliškog polja od različita raslinja kako bismo zatim nastavili oplemenjivanjem zemljišta, odnosno sadnjom maslina, badema, vinove loze, smokava i drugih poljoprivrednih kultura prema ocjeni stručnjaka. Riječ je o zahtjevnom, ali hvalevrijednom projektu Općine Klis koji će, očekujemo, itekako pridonijeti gospodarskom razvoju ovoga područja te će dobro doći i mladim ljudima, kad se u potpunosti realizira i uz potporu Splitsko-dalmatinske županije.

Maslinik u Kliškom polju

Kliško polje je nekada bilo hraniteljica Splita, Klisa, Solina i srednje Dalmacije, a godinama ga je većina zarasla u korov, zaboravljena. Zato je Općina Klis pokrenula inicijativu da se zajedno s poljoprivrednicima odnosno OPG-ovima, udrugama pokrene zajednička akcija čišćenja te da se zapušteno zemljište pretvori u plodne njive – oranice, voćnjake, povrtnjake. U prvoj fazi se odazvalo više od 50 % vlasnika parcela i akcija se uspješno odvija", ističe Josip Didović, koji je bio inicijator te plemenite akcije, naglašavajući:

"U prvoj polovici prosinca 2014. god. je očišćeno 15-ak čestica u Kliškom polju s više od 20.000 metara četvornih. Upravo radimo na tome, kako bi se utvrdilo što se sve može saditi u polju, sve u suradnji sa stručnjacima splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. Uskoro ćemo očistiti sve parcele, zatim pripremiti zemljište za sadnju, dakako i sadnice. Ovo je uistinu dragocjeni projekt, ali nitko ne treba očekivati kako će se brzo ostvariti, takoreći preko noći.

Naš je plan da svaka parcela uz Kliškom polju najdalje do 2020. godine bude očišćena i obrađena. Doduše, neki su vlasnici i prije željeli urediti svoje zemljište, ali za to nisu imali mogućnosti, gotovo kao i oni koji u polju obrađuju svoje maslinike, voćnjake, povrtnjake. Ova akcija omogućava vlasnicima parcela da oplemene sve ono što godinama, čak i desetljećima, nisu mogli obrađivati."

Kliško polje prije 70 godina hranilo Split i okolicu te srednju Dalmaciju

Tvrdi da je dobar dio Kliškog polja zapušten, dodajući kako Općina Klis dosita ulaže određen napor, u granicama materijalnih mogućnosti, da se takvo stanje što prije promijeni nabolje – kako bi se vlasnici parcela, odnosno OPG-ovi, što prije vratili svojim njivama. Općina im je ponudila besplatno čišćenje zemljišta, a na vlasnicima je da odrade svoj posao što su, čini se, objeručke prihvatili.

Kliško polje

"Sve govori kako će slika guste trave, zaraslih putova, kojekakvog raslinja u Kliškom polju uskoro biti prošlost. Neki razmišljaju kako će na svojim očišćenim parcelama zasaditi bademe i masline, ali treba poštivati zadane rokove. Jer, vlasnici u roku od 12 mjeseci, nakon što se pripremi zemljište, moraju zasaditi kulture.

Želja je Općine Klis vratiti ljude u Kliško polje kako bi tu nešto i zasadili i zaradili. Najprije će se očistiti 52 parcele i Općina će vlasnicima pomoći pri kupnji sadnica i daljnjem plasmanu proizvoda. Novi poziv za pomoć pri čišćenju zemljišta u Kliškom polju Općina Klis će objaviti uskoro i tako će početi druga faza zajedničke akcije. Svi očekujemo kako će zasađene masline, smokve, vinova loza, bademi i druge poljoprivredne kulture konačno potisnuti korov u plodnom Kliškom polju", uvjerljivo će Josip Didović.

Vremešniji Klišani se prisjećaju negdašnje slike plodnog Kliškog polja koje zacijelo hranilo Split i okolicu odnosno srednju Dalmaciju, a godinama je većim dijelom obraslo u korov. Svi ističu plemenitu ideju svoga sumještanina Josipa Didovića, aktualnog predsjednika Općinskog vijeća Klisa, kako zemljište obraslo korovom u njihovu polju valja pretvoriti u plodne njive, kakve su nekoć bile. Neki od vlasnika zemljišta ističu kako su već očistili svoje parcele upozoravajući da je to mukotrpan posao u današnje vrijeme, tim više što je skupo gorivo i potrebna poljoprivredna mehanizacija.

Kliško polje

Doima se pak kao da svi na trenutak zaborave kad se vidi pripremljeno zemljište za nasade, što svim vlasnicima parcela itekako daje nadu kako bi se zacijelo u cijelosti moglo obnoviti Kliško polje. Kako bi se svim vlasnicima zemljišta olakšala brige, Općina Klis će financirati piljenje stabala, čišćenje terena i paljenje korova. Svi kažu kako je Didovićeva inicijativa uistinu naišla na neočekivano dobar odaziv gotovo svih vlasnika parcela kako bi zajedničkom akcijom očistili svoje zakorovljene parcele u Kliškom polju.

Općina financira piljenje stabala, čišćenje terena, paljenje korova, nabavku stabala

"Imam sreću što moj otac Ivan još uvijek obrađuje zemlju u našem polju gdje uzgajamo masline i povrće. Sadašnji, najnoviji plemeniti poticaj Općine Klis ne pamte ni najstariji Klišani. Taj nam projekt mnogo znači jer ćemo ubuduće moći obrađivati i onu svoju zemlju od koje ništa nismo imali zato što je bila pod korovom. Još nismo odlučili što ćemo posaditi na očišćenim parcelama, jer je pred nama velik posao, izazov.

No, do ljeta 2015. godine i na našem obnovljenom, kultiviranom zemljištu sigurno će biti novih nasada. Vremešniji Klišani podsjećaju kako su u našem polju nekad bili vinogradi, maslinici, smokvici, povrtnjaci, a što će se sada još saditi, procijenit će stručnjaci iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita", kaže 33-godišnji Klišanin Mirko Gazibara, očekujući mnogo od spomenutog projekta poput mnogih mladih Klišana.

Kliško polje

"Ja sam praktično očistio svoju parcelu u Kliškom polju i još mi je ostalo posaditi to što sam planirao prema savjetima stručnjaka. Riječ je o materijalu, korovu i raslinju, koji je skinut s te parcele, a nakon toga dolazi bager koji će kopati i ravnati zemljište.

Prve sadnice ćemo uskoro posaditi. Nastojimo da sve parcele u Kliškom polju pretvorimo u oranice, odnosno obradive njive. Tim će se projektom, kada se ostvari, stvoriti i neke mogućnosti u razvoju poljoprivrede na području Općine Klis u sklopu ruralnog razvoja, a naše polje je nekada bilo u potpunosti obrađeno", ističe Ante Matić. No, djevojka Natalija Gizdić, nakon što je diplomirala ekonomiju, opredijelila se za poljoprivredu te krenula u akciju čišćenja svoje parcele u Kliškom polju.

"Uključila sam se u akciju čišćenja zemljišta svoje parcele jer manje-više svi želimo da se napokon počne obrađivati Kliško polje te da se mladi na taj način zaposle, nađu svoju budućnost u proizvodnji eko hrane. Kako nemam dovoljno obradiva zemljišta, spremna sam uzeti koncesiju ako mi koji vlasnik ponudi parcelu koje su uglavnom privatno vlasništvo. Očekujem kako ću uspjeti u tome. Osobno bih doista htjela koncesiju jer imam svoj plan, projekt i želim se ozbiljno baviti poljoprivredom.

Ipak je problem u tomu što ga ne mogu realizirati zato što mi nedostaje obradiva zemljišta. Upravo pokušavam naći nekog vlasnika koji ima parcelu u Kliškom polju te da mi ustupi koncesiju. Sada ne mogu točno reći tko bi mi u tome mogao izaći u susret, odnosno ustupi zemlju prema obostranom dogovoru, ugovoru", ukazuje na problem Natalija Gizdić.

Mladi ljudi Klisa se okreću poljoprivredi, Natalija Gizdić spremna uzeti koncesiju

Pokrenuta obnova Kliškog polja

Sad se ne može točno reći ima li ikoga tko bi pomogao Nataliji, kako bi njezin projekt potaknuo mlade na području Općine Klis na poljoprivredu i proizvodnju zdrave hrane, dakako i na ine aktivnosti poput čišćenja napuštenih i zapuštenih parcela, ne samo u u Kliškom polju. Taj je projekt, odnosno inicijativa Općine Klis, izazvao vrlo pozitivne reakcije građana te lokalne zajednice, u prvom redu mladih poljoprivrednika s tog područja. Tako ocjenjuje i Klišanin, inače poznati maslinar Ante Matić:

"Ovo je događaj, inicijativa Općine Klis, kakve nije bilo bolje na ovom području u proteklih 20 godina. Odajem priznanje svima koji su pokrenuli tu korisnu i plemenitu akciju te sudjeluju u njoj. Ja ću ovu inicijativu, odnosno projekt, pomoći koliko god budem mogao, posebice kao maslinar i proizvođač maslinova ulja. Zadovoljan sam dosadašnjim učinkom akcije te što će biti neočekivano puno novih nasada maslina, odnosno maslinika u obnovljenom, obrađenom Kliškom polju koje je u prvoj vodo-zaštitnoj zoni rijeke Jadro. Zato se moramo orijentirati prema ekološkoj proizvodnji maslina i maslinova ulja i to je naša budućnost", ističe predsjednik Udruge maslinara Lotnjak Ante Matić, koja godinama okuplja 100-ak članova maslinara s područja kliške i dugopoljske općine, za kojega Klišani kažu kako je dosljedan svojih obećanja.

Dio kliške tvrđave

No, u Kliškom polju je i zemlja Stipe Glavine, poznatog nogometnog suca, koji umirovljeničke dane provodi u tom ambijentu, tamo gdje mu je najljepše, u rodnom kraju. "O zemlji sada vodi brigu moja supruga. Itekako smo zadovoljni što je pokrenuta obnova Kliškog polja, jer svoje ne smijemo zaboraviti i zemlja se mora obrađivati radi proizvodnje hrane", dok Boris Caktaš dodaje:

"Ljudi nemaju sredstava kako bi pokrenuli neki posao, jer će im još trebati i njihovih sredstava. Ali je ovo prava stvar kakva se rijetko gdje, u kojoj sredini ne samo Splitsko-dalmatinske županije na čijem području ima mnogo zakorovljene i neobrađene zemlje, može vidjeti. Zahtjevan je posao očistiti parcelu i pripremiti ju za obradu u Kliškom polju za što svaki vlasnik zemljišta mora osigurati oko 10.000 kuna. Naime, ljudi vlasnici parcela nemaju novca da nekome plati čišćenje od korova i raslinja te da istu pripremi za nasade. Gotovo je nemoguće da tako zahtjevan projekt mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-ovi) sama pokrenu. Oni to sami ne mogu uz najbolju volju."

Udruga maslinara Lotnjak okuplja maslinare s područja Klisa i Dugopolja

Klišani poručuju kako se znatno smanjio broj stanovnika na Klisu, podsjećajući i na činjenicu kako se između glasovite Kliške tvrđave i rijeke Jadro, koja napaja velik broj žitelja na području Splitsko-dalmatinske županije, smjestilo Kliško polje koje uistinu doživljava svoju obnovu, preporod kao nikad u svojoj povijesti.

Ljepota Kliškog polja

Tvrde kako će ono opet biti privlačna oaza ugodna za oko i dušu svakog prolaznika, dakako nakon što se za pet idućih godina u cijelosti ostvari navedeni projekt ruralnog razvoja njihove općine. Naime, žitelji Klisa naslućuju bolje dane odnosno bolju budućnost svoga mjesta. S pravom očekuju kako će im obnova Kliškog polja donijeti i mnogo drugih sadržaja poput novih vlasnika sadašnjih, ali i budućih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-ova). Nadaju se kako će razvoj spomenutog projekta pratiti Općina Klis preko Poduzetničkog impulsa. Ujedno pozivaju na veći angažman Splitsko-dalmatinsku županiju i države preko resornih ministarstava.

Inače, vlasnici zemlje u Kliškom polju, oni koji su se obvezali za sadnju trajnih nasada, do idućeg ljeta (2015.) morat će za sadnice izdvojiti samo trećinu troškova, jer će preostali dio (dvije trećine) do ukupne cijene platiti Općina Klis. To ističe i Jakov Vetma, zaključujući: "Obnovom Kliškog polja dobit ćemo mnogo u gospodarstvu jer nam razvoj poljoprivrede odnosno proizvodnja hrane treba biti jedna od glavnih smjernica. To će, uz dosadašnju znamenitu Klišku tvrđavu i projekte vezane uz taj spomenik, poput muzeja na otvorenome, svakako obogatiti turističku ponudu Klisa i okolice."


Fotoprilog


Tagovi

Kliško polje Obnova Nasadi Zapuštene parcele Zemljište Maslinik Voćnjak Eko hrana Josip Davidović Kriza OV Klis Potpora Splitsko-dalmatinska županija Čišćenje Voćnjak Povrtnjak Parcele Plodne njive Poljoprivredna mehanizacija Paljenje k

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]