Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rana berba masline
  • 07.10.2015. 09:20

Ulje nije gorko, randman je 10 posto!

Randman je i u uljari Simunić u Podstrani kod maslina Lovre Bućana i u uljari Miličić u Hvaru kod maslina Jakova Grgičevića bio isti - 10 posto. A je li ulje pregorko? Na iznenađenje i samih maslinara - nije.

Foto: depositphotos.com, rose
  • 3.006
  • 52
  • 0

Na imanju Obrada i Igora Kocijančića branje maslina počelo je već u ponedjeljak 28. rujna. Prvi dan ekipa od desetak berača sakupila je oko dvije tone maslina koje su istog dana prevezene u uljaru Babić u Novigradu. Prvo maslinovo ulje predivne je zelene boje, prvo ove sezone branja koje će kod Kocijančića potrajati najmanje 24 radna dana

Nakon priče u Slobodnoj Dalmaciji, nikad ranija berba maslina u Dalmaciji postala je top-tema na ovim prostorima. Koliko ovako rana zelena berba ima smisla, je li ulje gorko, koliko su masline platile, je li stvarno vrijeme za berbu - brojna su pitanja koja se ova dva dana vrte u ćakulama po kafićima, šentadama, rivama, malim i velikim mistima, a bogme i na društvenim mrežama.

Neki znalci su rekli: "Ma rano je, plod još škripi pod prstima, ulje će bit još bolje za 20-ak dana." Podsjetimo, Slobodna je reportažom popratila berbu koja se dogodila u Mravincima 29. rujna. Masline je u svojem masliniku s ekipom brao Lovre Bućan, umirovljeni znanstvenik sa splitskog Instituta za jadranske kulture. Navečer ih je odmah preradio u uljari Simunić u Podstrani, gdje godinama prvi otvara sezonu prerade.

Otvorio sezonu prerade

Ali nije on jedini prvi. Istog dana brao je i na preradu svoje masline odnio i hvarski maslinar Jakov Grgičević iz Vrisnika, kojega je javnost lani upamtila kao jednog od rijetkih koji je u toj katastrofalnoj maslinarskoj godini uspio sačuvati svoje masline od maslinove muhe, i to pripravkom na bazi koprive.

Tretman je nastavio primjenjivati i ove godine, pa se grane na njegovih 700 maslina nedaleko od Vrisnika i Svirča savijaju do zemlje od uroda. Slobodna je prisustvovala i ovoj berbi i preradi istog utorka navečer u gradu Hvaru u suvremenoj privatnoj mini uljari Miličić vlasnika Jurja Miličića.

Kakvo je ulje? Koliki je randman?

Nakon što je izišao tekst u Slobodnoj, oko 14 sati nazvao nas je Lovre Bućan: "Ne mogu se obranit od telefonskih poziva, ni jednu maslinu od jutros nisam ubra jer neman vrimena od telefonadi. Dva puta sam punio mobitel od jutros, zvali su me iz Like i Slavonije, iz cile Dalmacije, zvali su me i neki koje godinama nisam čuo. Svi pitaju da jel stvarno triba počet brat, kakvo je ulje, svi bi kupili. Da iman pet kvintali ulja, moga san sve od jutros prodat!"

A evo dva pitanja koja svi postavljaju: koliki je randman, dakle, koliko je ulja dobiveno iz ovako rane berbe i kakvo je ulje? Randman je i u uljari Simunić u Podstrani kod maslina Lovre Bućana i u uljari Miličić u Hvaru kod maslina Jakova Grgičevića bio isti - 10%. A je li ulje pregorko? Na iznenađenje i samih maslinara - nije.

Vrhunski savjeti vrhunskih stručnjaka

"Ulje uopće nije gorko, ne mogu ni ja virovat, zeleno, a ukusno, odmah smo ribu s gradela polili s njin", govori Jakov Grgičević, kojemu je ovo prva rana berba. Lovre Bućan svake godine bere masline otprilike u ovo vrijeme i znao je kakvo ulje hoće i što će dobiti i, veli, upravo je takvo ulje htio. "Nije gorko, lijepa je voćnog mirisa, odlična okusa - to je to", veli Bućan.

Ni jedan od ova dva maslinara nije u berbu krenuo odoka i napamet. Obojica su se prethodno konzultirala s vrhunskim stručnjacima, Bućan s Mirellom Žanetić, neupitnim autoritetom za maslinova ulja s Instituta za jadranske kulture, a Grgičević s poznatim kolumnistom časopisa Maslina Stanislavom Štambukom iz Poljoprivredne savjetodavne službe.

"Jakov je vrijedan maslinar i veliki praktičar. Ovaj put se odlučio za rano branje oblice, jer plodovi već dobivaju poželjnu zlatnožutu boju. Randman od 10% je vrlo dobar. U utorak je ubrano 240 kilograma na samo dva stabla i, kad je to tako, randman je automatski manji. Kad su prije dvije godine bili veliki urodi, randmani su čak i polovinom listopada bili 10,5 ili 11% pa je ovo zapravo izvanredno. Organoleptički sam utvrdio da ulje ima samo malo gorčine i blagu pikantnost, odlične je kvalitete", ocjena je Štambuka.

U Vatikan već otišlo 50 litara

A Jakša Grgičević otkriva da je berbe bilo i prije ove službene prve berbe. Pretpremijera se dogodila u petak 25. rujna. A brao je, veli, ni manje ni više nego za - Vatikan! Ubrao je 500 kila oblice po narudžbi i želji franjevaca iz Milana. "Bili su ovoga lita na Hvaru, ti ljudi iz franjevačkog samostana u Milanu, i naručili mi ulje. I tih 50 litara već je otišlo put Italije. Rekli su da će oni to proslijedit u Vatikan za njihove obredne potrebe. I tili su baš samo oblicu", zadovoljno će Grgičević, najavljujući da će s ovim prvim uljima na natjecanja. "Jednostavno da provjerimo jesmo li u svom poslu uspjeli. A već ove subote krećem i u berbu lećina i levantinke."

Autori: Meri Šilović, glavna urednica Masline, i Mirko Crnčević, Foto: depositphotos.com, rose4


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Rana berba masline Kocijančić Uljara Babić Zelena berba Lovro Bućan Sezona prerade Jakov Grgičević Korpiva Randman Uljara Simunić Juraj Miličić Ulje Kvaliteta Vatikan


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]