Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinina muha
  • 01.09.2015. 16:25

U zaštiti maslinika koristite zatrovane mamce

U maslinicima na području Splita i Šibenika, let maslinine muhe je slabijeg intenziteta, pa ni dalje nije u obavljanju zaštite potrebno prskati cijelu krošnju.

Foto: depositphotos.com, digicomphoto
  • 165
  • 10
  • 0

Na većini opažačkih punktova Splitsko-dalmatinske županije, poljoprivredni stručnjaci bilježe let maslinine muhe (Bactrocera oleae), slabijeg intenziteta. Tijekom kolovoza pale su veće količine oborina, a i sve su veće razlike i između dnevnih i noćnih temperatura, što bi moglo pogodovati razvoju štetnika te rezultirati intenzivnijim letom i mogućim štetama neposredno prije same berbe.

Cijelu krošnju tretirajte ako je zaređeno 10-15% plodova masline

"Stoga preporučujemo maslinarima, koji su do sada koristili Eco trapove ili zatrovane mamce Succes bait, odnosno atraktant Buminal s insekticidom, da nastave s tim mjerama zaštite. Obilaskom maslinika i pregledom plodova nismo utvrdili štete u vidu novih uboda, te za sada ne preporučujemo kemijsku zaštitu tretiranjem cijele krošnje.

Takvo je tretiranje opravdano u slučaju da je utvrđena zaraza na 10-15% plodova i tada se mogu koristiti pripravci na osnovi dimetoata, trgovačkog naziva Rogor 40, Calinogor, Perfekthio i Chromgor ili deltametrina, trgovačkog naziva Decis 2,5 EC", ističe Ivana Župić iz Savjetodavne službe te podsjeća da kod odabira pripravaka treba voditi računa da se maksimalno smiju upotrijebiti tri puta, kao i o karenci koja iznosi 42 dana za dimetoat, a sedam za deltametrin.

Let maslinine muhe smanjenog intenziteta

Pregledom lovki i na području Šibensko-kninske županije zabilježen je let maslinine muhe (Bactrocera oleae), smanjenog intenziteta. "Najavljena promjena vremena povoljno će utjecati na razvoj uzročnika bolesti poznate pod nazivom paunovo oko (Spilocaea oleagina). Stoga preporučujemo provođenje zaštite jednim od pripravaka na osnovi bakrovog oksiklorida, primjerice Neoram WG-a s karencom od 15 dana ili na osnovi krezoksim-metila, kao što je Stroby WG, karenca kojega je 30 dana", kaže Gordana Kožarić-Silov.

Prateći list

Akcija sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Šibensko-kninske županije održat će se 15.09.2015. u Primoštenu Burnom (kod zadruge) od 10:00 do 11:30 sati i u Drnišu, na lokalitetu Cecela od 13:00 do 15:00 sati. U Splitsko-dalmatinskoj županiji ambalažni će se otpad sakupljati 23. rujna 2015. u Sinju, u dvorištu Poljoljekarne Hipodrom, Put Piketa 24, od 09:00 do 11:00 sati.

Foto: depositphotos.com, digicomphoto


Tagovi

Opažački punktovi Splitsko-dalmatinska županija Sinj Drniš Šibensko-kninska županija Gordana Kožarić-Silov Maslinina muha Maslinari Eco trapovi Zatrovani mamci Atraktant Buminal Cijela krošnja Dimetoat Deltametrin Ivana Župić Savjetodavna


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo