Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ćosić
  • 14.06.2015. 07:45

U Slavoniju doveli sibirsku borovnicu!

U Hrvatskoj se uzgojem sibirske borovnice bave tek četiri proizvođača, a obitelj Ćosić prije dvije je godine posadila nešto više od 600 sadnica ove, za nas egzotične kulture

  • 2.807
  • 449
  • 0

Obitelj Ćosić iz Posavskih Podgajaca odlučila se za pomalo pionirski pothvat - uzgoj sibirske borovnice u Slavoniji. "Prošle su dvije godine kako smo posadili sibirske borovnice i ove godine smo imali prvi plod", priča nam Tanja Ćosić, jedna od tek četiri uzgajivača sibirske borovnice u Hrvatskoj.

Budući da do sada nisu imali iskustava u poljoprivredi, Ćosići su u cijeli projekt ušli otvoreno, osobito kada je riječ o odabiru kulture koju žele uzgajati. Prije svega, informacije o uzgoju dobro su provjerili te došli do saznanja da bi sibirska borovnica bila idealna kultura za proizvodnju na ovom području, budući da podnosi iznimno niske temperature. Nema nekih osobitih zahtjeva, a biljka je izuzetno otporna na niske temperature te podnosi do minus 40ºC. U Hrvatskoj je uzgoj ove biljke tek u povojima pa se još uvijek smatra relativno nepoznatom i egzotičnom biljkom.

Sibirska borovnica cvjeta u ožujku,
a prvi se plodovi očekuju početkom svibnja.

Do osam kilograma ploda po biljci

Ćosići su zasadili 606 sadnica od četiri vrste sibirske borovnice, čija se puna rodnost očekuje od četvrte do šeste godine nakon sadnje. "Po jednoj biljci očekuje se od pet do osam kilograma ploda. Urod naravno ovisi o vremenskim prilikama, o navodnjavanju i brojnim stvarima vezanima za uzgoj. Borovnica cvjeta u ožujku, a prvi se plodovi pojavljuju početkom svibnja. Riječ je o voću koje dozrijeva najranije te smo već sredinom svibnja obrali prve plodove ovoga mladoga nasada", pojašnjava Tanja Ćosić.

OPG Ćosić

Obitelj je posebnu pažnju posvetila i navodnjavanju, a sustav su sami izgradili. Odlučili se za navodnjavanje kap na kap, jer ga smatraju najoptimalnijim za prilagodbu sibirske borovnice slavonskim klimatskim uvjetima. Važno je napomenuti da obitelj svoju proizvodnju sibirske borovnice temelji na strogim eko pravilima!

Plod sibirske borovnice plave je boje, aromatičan, dužine dva do tri cm. Sibirska borovnica spada u bobičasto voće, plod je prepun minerala, vitamina i elemenata u tragovima te je prirodni antioksidans. Izuzetno je korisna kod sprječavanja nastanka masnih stanica u organizmu.

Puni rod za dvije godine

"Ničime ne špricamo, jer prema dosadašnjim saznanjima sibirsku borovnicu ne napadaju niti štetnici niti bolesti te je idealna za ekološki uzgoj. U gnojidbi također isključivo koristimo ekološka sredstva", ističu Ćosići.

Za dvije godine ova obitelj može očekivati puni rod svog nasada pa je potrebno polako početi planirati kamo s urodom. "Tržište ćemo tek pronaći. Planiramo pokušati proizvodnju prirodno cijeđenih sokova, a voljeli bismo naše proizvode plasirati na europsko tržište. Došli smo do saznanja da kilogram sibirske borovnice na europskom tržištu dostiže do 10 eura, koje su strani otkupljivači itekako spremni ponuditi", zaključuje Tanja Ćosić.

Budući da se u Hrvatskoj proizvodnjom sibirskih borovnica bavi tek četiri proizvođača, plasman na tržištu ovako cijenjenog ploda zasigurno neće biti problem.


Tagovi

OPG Ćosić Tanja Ćosić Posavski Podgajci Sibirska borovnica Ekološki uzgoj Prirodni antioksidans Europsko tržište Sok sibirske borovnice


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰