Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Xylella fastidiosa
  • 09.09.2015. 12:35

Tretman toplom vodom protiv Xylelle

Prema istraživanju, tretman toplom vodom pouzdana je metoda za kontroliranje bakterije Xylella fastidiosa u sadnom materijalu.

  • 197
  • 14
  • 0

Nakon što je prije više od mjesec dana Xylella fastidiosa, bakterija ubojica koja je napravila pomor stotina tisuća maslina u Italiji, otkrivena na ukrasnoj živici u Propiranu na francuskom otoku Korzici, u cijeloj Europskoj uniji proglašen je najveći mogući alarm. Italija godišnje provede između 15.000 i 25.000 analiza uzoraka u potrazi za Xylellom fastidiosom. Europa takav monitoring sufinancira sa 75 do 90%.

Prema istraživanju, tretman toplom vodom (Hot water treatment, HWT) pouzdana je metoda za kontroliranje bakterije Xylella fastidiosa u sadnom materijalu.

Tretman toplom vodom se rabi kako bi se eliminirale bolesti fitoplazme flavescence dorée iz sadnog materijala vinove loze, što bi značilo da se njime bez bojazni može trgovati u zaštićene zone u EU. Europska komisija je prema tome naložila procjenu primjene ovog tretmana protiv Xylelle na biljke vrste Vitis sp.

Xylella: tretman toplom vodom efektivan na vinovoj lozi

Zaključak panela o zdravlju biljaka je da je procedura uništavanja bakterije djelotvorna i protiv Xylelle fastidiose na vinovoj lozi. Dormantne biljke i biljni dijelovi se potapaju u zagrijanu vodu do 50 °C, a postupak traje 45 minuta.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Xylella fastidiosa Bolest Bakterija Zemljište Agrumi Vinova loza Oleandar Italija Peronospora Sojevi Cvrčak Ivan Šimičević Kemijske mjere Fitosanitarna inspekcija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."