Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osnaživanje poljoprivrede
  • 09.11.2016. 13:30

Tolušić ima plan za proizvođače voća i povrća

Ministar Tolušić udrugama: Pokrećem cijeli niz procesa koji će osnažiti sektor hrvatske poljoprivrede!

  • 5.811
  • 582
  • 0

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić održao je danas sastanak s udrugama voćara, povrtlara, ratara i ekoloških proizvođača koje je na zahtjev ministra organizirala Hrvatska poljoprivredna komora.

Na sastancima su predstavnici udruga upoznali ministra s poteškoćama s kojima se suočavaju, a ministar je predstavnicima udruga predstavio poduzete aktivnosti kojima je cilj osnaživanje sektora poljoprivrede, a koji su usko vezani uz Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o poljoprivredi.

Stroga kontrola uvoza

Proizvođači traže strože kontrole uvoza voća i povrća te promjenu deklariranja prehrambenih proizvoda da bude jasno navedeno gdje su i kada proizvedeni. Kao važan aspekt, proizvođači ističu potrebu jačeg inspekcijskog nadzora uvoznih proizvoda.

Potrebno je revalorizirati visinu zakupnine za državno poljoprivredno zemljište te pomaknuti rok plaćanja zakupnine s kraja lipnja tekuće godine na kraj prosinca. Transparentno raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem i precizno definiranje što je to obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, kao i pravovremena isplata poticaja radi planiranja proizvodnje - najvažnije su aktivnosti novog ministra predložene od strane udruga proizvođača prisutnih na današnjem sastanku u Ministarstvu poljoprivrede.

Isplata odštete proizvođačima

Voćari su upoznali ministra sa štetama od mraza koji je u nekim dijelovima Hrvatske uništio kompletni urod jabuka. Predstavnici udruga voćara predlažu da se odštete isplate proizvođačima jabuka, krušaka i šljiva jer druge voćne vrste nisu pogođene mrazom zbog kasnijeg cvjetanja. Proizvodnja jabuka, posebno u Slavoniji, je na najvišoj razini i konkurentna je europskim proizvođačima jer se prate najnovija znanstvena i stručna dostignuća, a prinosi preko 60 tona jabuka po hektaru što pokazuju da hrvatski proizvođači znaju i žele raditi.

Tolušić pokreće proces

Ministar je najavio da će ispitati mogućnosti naknade štete zbog mraza, ali da mogu biti obeštećeni samo oni voćari kojima je urod kompletno uništen. Ministar je najavio redovite sektorske sastanke sa svim proizvođačima te mijenjanje propisa koji nisu na korist hrvatskih poljoprivrednika: "Moj posao je da vam pomognem i da se borim za vaše interese. Neću obećavati stvari koje ne mogu izvršiti niti novac kojeg nemam, ali vam mogu obećati da ću pokrenuti cijeli niz procesa koji će sigurno osnažiti sektor hrvatske poljoprivrede", izjavio je ministar Tolušić.


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]