Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primamljive bobice s grmova
  • 09.07.2016. 13:30

Što je dobro znati o sadnji i uzgoju maline?

Malina je šumska biljka koja cijeni zaštitni sloj od djelomično razgrađenog uvelog lišća, grančica, slame, kore drveta, drvene piljevine, borovih iglica ili drugih drvenih ostataka.

Foto: Jedidja/pixabay.com
  • 6.114
  • 695
  • 0

Malina je šumska biljka koja cijeni zaštitni sloj od djelomično razgrađenog uvelog lišća, grančica, slame, kore drveta, drvene piljevine, borovih iglica ili drugih drvenih ostataka. Redovito ih dodavajući, ti materijali će se razgraditi i u tlu dati kiselost koju biljka treba za rast. Malčiranje osigurava zaštitu od bolesti poput paleži šiba, što je uobičajeno u hladnijim krajevima, te pomaže suzbijanju rasta korova.

Sadnja šiba maline

Šibe malina sade se u jesen. Na dno jame za sadnju stavlja se dobro razgrađeno gnojivo, a ako je tlo suho ili alkalno, potrebno je umiješati veliku količinu kiselog komposta. Sadi se na dubinu od 10 cm, a korjenje je dobro prije raširiti. Preduboka sadnja ograničava razvoj korisnih divljih izdanaka. Oko osnova šiba zemlju treba dobro učvrstiti. Oko baze svake biljke ostavi se udubina i dobro se zalije. Kada se biljka ukorijeni, šibe se orežu na visinu od oko 25 cm iznad tla. Reže s kosim rezom iznad pupa.

Redovito orezivanje osigurava stalno stvaranje zdravih novih šiba i dobru proizvodnju plodova. O sorti maline ovisi kada i kako orezivati. Malina je trajnica koja u različitim razdobljima godine, ovisno rađa li plodove u jesen ili ljeto, iz korijenja stvara nove izdanke. Ljetne sorte daju plodove jednom godišnje i to u julu. Neki izdanci nose plodove, a drugi rastu i razvijaju se. Novi će izdanci nositi plodove iduće godine, a oni koji ga nose ove nakon roda se režu. Na jesenskim sortama plodovi se pojavljuju od septembra do prvih mrazeva i to na šibama koje su se razvile u toj godini.

Maline trebaju oslonac

Stabljike - šibe maline iznimno su gipke i može ih poviti vjetar, kiša ili težina plodova. Zato im treba neka vrsta potpornja, stupovima i žicom. Na svakom kraju reda sa šibama u tlo zabijte dva stupa, učvršćujući ih kosim potpornjem. Zatim pocinčanu žicu između stupova razvucite na visinu od oko 1,7 metara, s time da jedan kraj čvrsto zategnete vijkom, a nakom toga plastičnom vezicom, komadom vrtne špage ili rafije zavežite svaku žicu za šibu.

Malinin pupar pričinja velike štete

Često se malinin pupar viđa dok se ubiru zreli plodovi. Treba paziti na odrasle kukce koji polažu jajašca na cvjetove maline, kao i na smeđe ličinke koje ruju tunele do središta ploda. Tradicionalni način prevencije problema s puparom je sadnja nezaboravka (Myosotis) blizu malina. Cvijet se lako samozasjemenjuje, a odvraća opasne kukce. Ljeti redovito pregledavajte maline, hodajući uz zasađeni red jednom rukom udarajte listove biljaka, a u drugoj držite zdjelu u koju će pupari upadati. Poslije ih uništite.

Foto: Jedidja/pixabay.com


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]