Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program ruralnog razvoja
  • 09.11.2016. 18:00

S 226 tisuća kuna modernizirat će preradu smokve

APPRRR je isplatila 226 tisuća kuna za ulaganje u modernizaciju pogona za preradu smokve odnosno opremanje postojećih objekata. OPG je s kooperantima ove godine ubrao oko 30 tona svježih smokava!

Foto: Nedjeljko Musulin
  • 1.689
  • 81
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavila je novu isplatu na osnovi odobrenih sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. za dovršeno ulaganje u sklopu operacije 4.2.1. "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima".

Korisniku OPG Ostojić Tomo iz Ploča u Dubrovačko-neretvanskoj županiji isplaćeno je 226.189,96 kuna za ulaganje u modernizaciju pogona za preradu smokve odnosno opremanje postojećih objekata. Tomo Ostojić je ove godine s kooperantima, u sklopu svog OPG-a, proizveo 10-ak tona kvalitetnih suhih smokava, čija je cijena 30 kuna za kilogram.

Održava i edukativne radionice

Njegov je OPG s kooperantima ove godine ubrao pak oko 30 tona svježih smokava, a na Ostojićevoj plantaži je najviše zastupljena smokva bjelica i smokva zamorčica kruškastog oblika, mesnata i pogodna za sušenje.

OPG Ostojić Tomo izvozi smokve u Austriju i Njemačku.

Ostojić ističe kako se njegov OPG bavi i preradom suhih smokava te da proizvodi umak, džem i dvije vrste smokovnjaka - voćni i pikant. Godine 2015. je OPG Ostojić proizveo i na tržište izbacio energetske pločicena bazi suhih smokava. Osim toga agronom Ostojić kroz svoj OPG, koji tijekom godine stalno zapošljava dvije osobe te u sezoni i oko osam do devet djelatnika, organizira, pokreće i održava stručne edukativne radionice poput one u Zadru u travnju ove godine, suhe smokve nudi i gostima uglavnom u vrijeme turističke sezone, dakako i smokvine proizvode.

Tako njegov projekt o uzgoju smokava i preradi suhih smokava ima značajno mjesto u ruralnom razvoju i kao dopuna seoskog turizma. Ostojić naglašava kako svoje proizvode, poput suhih smokava i prerađevina, izvozi u Austriju, Njemačku.

Do sada je korisnicima unutar Operacije 4.2.1. za prihvatljiva ulaganja isplaćeno više od 22,89 milijuna kuna, a popis svih korisnika možete pogledati ovdje.

Foto: Nedjeljko Musulin


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: Figa | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Tagovi

APPRRR Program ruralnog razvoja OPG Smokva Prerada Oprema


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]