Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sanacija voćaka
  • 24.03.2014. 12:15

Revitalizacija i sanacija oštećenih voćaka

Pravilna revitalizacija i sanacija voćaka može im produžiti vijek do dvadesetak godina

Foto: freedigitalphotos.net
  • 1.727
  • 61
  • 0

Vitalnost pojedinih voćnih vrsta može biti zadovoljavajuća duži niz godina, ukoliko im se posveti posebna briga i pažnja. Jabuka na sjemenjaku vitalna je od 50 do 60 godina, šljiva 40-tak, dok je kruška vitalna preko 80 godina.

Pravilnom revitalizacijom i sanacijom oštećenih grana, rodnost takvih voćaka možemo produžiti za dvadesetak godina. Osim što su takve voćke sastavni dio kulturnog krajobraza, kroz preradu - sušenje, sok, ocat, vino, ostvaruju i ekonomsku dobit, pogotovo u krajevima koji se oslanjaju na proširenje turističke ponude na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kroz razvoj kontinentalnog turizma.

Osnovni principi sanacije voćaka su:

  1. Procjena oštećenosti stabla te odluka da li se isto može sanirati.
  2. Polomljene grane odstraniti tako da rez bude što ravniji/zaglađeniji. U svaku pukotinu ili neravninu ulazi voda te ta područja mogu biti uzrok početka infekcije gljivičnim bolestima.
  3. Nakon reza preporuča se rane zaštititi preparatima za premazivanje. Ukoliko se radi o većim oštećenjima ili većem broju stabala, alternativno se može upotrijebiti i glina/ilovača u svrhu sprečavanja gubitka vode i sprečavanja infekcija.
  4. Procijeniti vitalnost postranih grana, njihovu razvijenost i razmještaj.
  5. Procijeniti odnos između rodnih pupova/grana i lisnih te inicirati porast vegetativnih grana i razvoja novih mladica/ljetorasta koristeći rez na čep.
  6. Obratiti pozornost na piramidalnu strukturu krošnje, obzirom na količinu osvjetljenja. Rez krošnje usmjeriti, ukoliko je to moguće, tako da svjetlost ulazi u krošnju i omogućava fotosintezu za novonastale mladice.
  7. Nakon nekoliko godina preporuča se raditi tzv. korekcijski rez, nakon što izbiju nove mladice. On se obavlja obzirom na položaj, konstrukciju krošnje, razvoj cvjetnih i lisnih pupova.

Foto: freedigitalphotos.net


Povezane biljne vrste

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Jabuka Kruška Šljiva Sanacija voćaka Rezidba Revitalizacija voćki Korekcijski rez Voćarstvo


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner