Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 19.09.2016. 18:00

Ranija berba maslina - puno posla za kap "zlata"

Hrvatska ima kvalitetna maslinova ulja, ali još uvijek nedovoljnu proizvodnju. Kaže to Nino Činić, maslinar iz istarske Krasice, ističući kako im po "tekuće zlato" osim Talijana, Austrijanaca i Nijemaca, sve više dolaze Južnokoreanci, Skandinavci, ali i konzumenti iz Katara.

  • 2.520
  • 355
  • 0

"Ovo je bila prosječna godina kada je riječ o urodu maslina, jer pratila nas je tuča koja je oštetila plodove, a pojavila se prošli mjesec i maslinova muha, pa nam sve to nije išlo na ruku", kaže to maslinar Nino Činić iz istarskog mjestašca Krasica, koji na svojem OPG-u odnosno u maslinicima (ima ih i u zakupu), sveukupno broj 1.200 stabala maslina.

U njihovu će ranu berbu krenuti već s prvim danima listopada pa će uskoro šampionski maslinar s pregršt zlatnih odličja za kakvoću ulja (dobio ih je i ove godine na maslinarskim manifestacijama u Zadru, Medulinu i Omišu) u potragu za sezonskim radnicima. Istrijan broji sorte: leccino, bužu, pendolino, istarsku bjelicu i frantoio, a obitelj je u maslinarstvu od 1996. godine kada su i zasadili prva stabla biblijske biljke.

Stablo masline u rasadnicima oko 50 kuna

Za razliku od tada, danas se stablo masline u rasadnicima kreće oko 50 kuna po komadu, otkriva naš sugovornik dodajući kako je on svoja plaćao trećinu cijene, jer trećinu su mu podmirivali Županija odnosno grad Buje. Danas nije tako pa je utoliko teže onima koji bi se odlučili za ustroj maslinika i bavili se proizvodnjom maslinovog ulja.

Berba maslina

Iako je ove godine bilo dosta sunčanih dana, masline su imale puno cvijeta, ali malo ploda pa maslinar ove, za razliku od prošle godine koja je bila rekordna, očekuje do 1.200 litara ulja. Prodaje ga po 0,5 odnosno 0,75 litara i u rinfuzi od 100 do 120 kuna za litru. Da je hrvatsko maslinovo ulje itekako traženo, potvrđuje i ove godine proglašenje Istre "naj" regijom svijeta po kvaliteti maslinovih ulja.

Hrvatska broji oko 5 milijuna stabala maslina

Hrvatska koja broji oko 5 milijuna stabala maslina, kaže Činić ima kvalitetu maslinovih ulja ali joj je "kvantiteta problem ponajprije ako se uspoređujemo sa Španjolskom koja broji preko 320 milijuna stabala, a slijede ju Italija, Grčka, Tunis".

Ove godine ranija berba maslina!

Maslinar svoja ulja plasira po Istri uvelike po tamošnjim restoranima, a nemalo i u svojoj kušaoni gdje mu osim Talijana, Austrijanaca i Nijemaca sve češće dolaze Južnokoreanci, Skandinavci pa čak i ljubitelji tekućeg zlata iz Katara. Ponosan je i na svoje mjesto u prestižnom vodiču maslinovih ulja "Extra vergine" gdje su uvrštena samo najbolja maslinova ulja. Maslinici ističe "traže puno posla jer od sadnje do prvog uroda treba proći i do sedam godina".

Od jednog stabla tri litre maslinovog ulja

Od jednog se stabla u prosjeku može dobiti od 25 do 30 kilograma ploda odnosno oko 3 litre maslinovog ulja. Masline je najbolje brati kada im je zrela jedna strana ploda i odmah ih valja nositi na preradu, da plod ne (iz)gubi na vrijednosti zbog moguće oksidacije. Pravilno skladištenje ulja također pridonosi kvaliteti za što su najbolje bačve od inoksa.

Berba uz pomoć tresilice

Obitelj i prijatelji Činićevih ove će godine, kao i prijašnjih masline brati ručno odnosno leđnom tresilicom, a prerađivat će se samo oni plodovi koji su ubrani s grana. Nino ističe kako se "ulje mora držati u tamnim bocama, ne smije doći u dodir sa zrakom i svjetlom i ne smije imati talog i mirisati po užeglosti, salamuri ili vinskom octu". Maslinovo ulje mora biti voćnog okusa, pikantno i podsjećati na svježe pokošenu travu, jabuku, artičoku.

Kvaliteta ulja ovisi o podneblju

Kvaliteta ulja ovisi i o podneblju, a Krasica doznajemo ima dobru mikroklimu jer opstoji na 160 metara nadmorske visine. Našem sugovorniku doznajemo u proizvodnji i plasiranju "tekućeg zlata" pomažu supruga Nevia i sinovi, ponajprije Andrej koji u maslinarstvu učeći, kroči očevim stopama. Iako se ne žali na prodaju Istrijan kaže kako "ne bi mogao živjeti samo od maslinarstva jer uz njega ima i stalan posao".

Uzgoj maslina zahtijeva mukotrpan rad jer među biljkama valja stalno biti , orezivati ih, štititi od nametnika posebice paunovog oka i dr., a treba se uzdati i u naklonost majke prirode. Kaže kako je opterećen kreditom posebice onim za ustroj kušaone, a kada je o potpori vlasti riječ, od države se dobivaju poticaji od oko 2.500 kuna po hektaru nasada, a "nešto ide" i po litri ulja koje u prosjeku Hrvati troše oko tri litre po glavi stanovnika.


Tagovi

Masline Berba Krasica Nino Činić Uzgoj Kvaliteta Istra Ulje


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]