Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest masline
  • 21.04.2015. 12:55

Rakovina prijeti maslinicima!

Domaći maslinari još se nisu smirili od šoka koje su im izazvale crne vijesti s juga Italije, a već sada im dolaze informacije kako u našim maslinicima već postoji realna prijetnja koja može izazvati znatne ekonomske štete.

  • 420
  • 34
  • 0

Na ovogodišnjim 17. po redu Danima masline prikupljen je 61 uzorak maslinovog ulja, što je drastičan pad s lanjskih 253 uzorka, a odraz je loše maslinarske 2014. godine. Maslinovo ulje tvrtke Zigante iz Grožnjana u Istru proglašeno je šampionom, a u kategoriji otvorenih ulja šampionskim je proglašeno maslinovo ulje PZ Maslina i vino iz Polače.

U kategoriji pakovine ove godine na prvim pozicijama su dominirali Istrani, a u kategoriji otvorenih ulja maslinari Zadarske županije. Tako je drugi u konkurenciji pakovina OPG Nino Činić iz Krasice, a treći Negri Olive iz Labina. Kod otvorenih ulja drugi je Roko Žilić iz Murvice kod Zadra, a treći Frane Bojmić iz Tkona na otoku Pašmanu.

Bolest sušenja masline

Dane masline organizira Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije. Ove godine ocjenjivala su se ulja maslinara i uljara iz Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Istarske županije te iz Slovenije i Italije. U kategoriji otvorenih ulja bilo je 13 uzoraka, a kod pakovina pristiglo je 48 uzoraka. Ulje je bilo visoke kvalitete, 88,5% ekstra djevičanske i 11,5% djevičanske. Nije bilo ulja u lampante kategoriji.

Svi govore o bakteriji Xylella fastidiosa koja na jugu Italije izaziva bolest brzog sušenja maslina, a nitko ne razmišlja već prisutnoj opasnosti u našim maslinicima, upozorio je iskusni šibenski poljoprivredni savjetodavac u mirovini Davorin Pamić na uljarsko-maslinarskoj manifestaciji Dani maslina koja je održana u Zadru. Pamić pri tom misli na bolest rakovina, koja je po njegovom terenskom iskustvu i viđenju, već zahvatila maslinike u svim dalmatinskim županijama, posebno na krajnjem jugu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Oblica nije otporna

"Rakovina je bolest koja zahvaća sve više naših maslina i koja izaziva sušenja stabala. Ove bolesti prije 30 godina nije bilo, a kod nas je došla uvozom zaraženog sadnog materijala iz Italije. Neki mudraci misle kako su domaće sorte otporne na ovu bolest, posebno oblica. Međutim to nije istina, jer sam je viđao i na njoj. Rakovina se dominantno pojavljuje na talijanskim sortama, posebno na sorti frantoio. Bojim se da naša maslinarska javnost nije svjesna opasnosti koja prijeti", kaže Pamić.

Pamić kaže da se radi o gljivičnom oboljenju koje se prenosi zrakom, napada mladice, prodire u deblo, te čak ulazi u korijen. Izaziva sušenje stabla, kao i bakterija Xylella fastidiosa, ali ne s tako drastičnim posljedicama da za zaraženo stablo nema spasa. Pamić objašnjava kada je stablo najugroženije, kako preventivno djelovati i što učiniti kad se bolest pojavi.

Napast će rane na stablu koje nastaju nakon rezidbe ili tuče.

Zbog toga ta mjesta na stablu treba dezinficirati, u prvom redu bakrenim preparatima. Kad bolest napadne stablo, ono slabi. Prodire u deblo, uništava provodni sustav, nema protoka hrane do lista i ploda i stablo se suši. Od zaštitnog prskanja nema ništa, jer se ona nalazi unutar stabla. Jedini lijek je rezidba. Otpilati sve zaraženo do zdravog dijela masline.

U nastaloj situaciji Pamić se vraća unazad pa postavlja pitanje je što su radile inspekcije da je takav sadni materijal uvezen u zemlju. U isto vrijeme se maslinari pitaju hoće li ih te iste inspekcije zaštititi od potencijalno sumnjivog sadnog materijala s juga Italije, a gdje se nalazi opasnost za masline gdje čak ni rezidba nije lijek, nego samo vađenje stabla.


Tagovi

Dani masline Sušenje masline Davorin Pamić Rakovina Oblica Roko Žilić Nino Činić Negri Olive Frane Bojmić PZ Maslina i vino Zigante Uzorci Malinovo ulje Rezidba Tuča


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo