Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisne ptice
  • 14.03.2014. 12:15

Privucite korisne ptice u voćnjak

Ptice koje se hrane kukcima uspješno smanjuju brojnost prenamnoženih štetnika, a stoga ih je u voćnjak potrebno i privući

  • 1.236
  • 50
  • 0

Većina ptica koje žive u našim krajevima korisne su poljoprivredi i šumarstvu, a samo mali broj vrsta čini povremenu ili stalnu štetu. U vrijeme sjetve i žetve, štetne mogu biti vrste koje se hrane sjemenkama kao što su vrana, svraka i gačac, no većina naših ptica hrani se kukcima i ima važnu ulogu u održavanju ravnoteže. Vrlo su korisne sve vrste malenih sjenica, zatim brgljezi, puzavci, lastavice, ševe, svračci, češljugari, žune, djetlići.

Briga o korisnim pticama u voćnjaku

Zanimljivo je da jedan par sjenica za ishranu svojih ptića skupi oko 8.000 štetnih gusjenica. Zbog toga im je poželjno stvoriti povoljne uvjete za život i zadržati ih u voćnjaku. To ćemo postići ako u voćnjak postavimo veći broj kućica za ptice. Osobito je tijekom zime važna briga o korisnim pticama pa će dobro doći i hranilišta sa sjemenkama i lojem kako bi preživjele period oskudice i zadržale se u voćnjaku.

Osim ptica koje se hrane kukcima, ne treba zaboraviti ni važnu ulogu ptica grabljivica u regulaciji populacije poljskih glodavaca. S obzirom da veće grabljivice nerado slijeću u voćnjake jer ne mogu sjediti na tankim granama, privući ćemo ih postavljanjem visokih motki u obliku slova T odakle će imati dobar pregled nad voćnjakom. Ovakvi će stupovi dobro doći i na ratarskim površinama ako u blizini nema stabala.

Kućice za ptica i visoke motke za privlačenje grabljivica

Voćari u sustavu integrirane proizvodnje svakako bi u sklopu bioloških mjera zaštite trebali stvarati pogodne životne uvjete za razvoj korisnih životinja tako da u voćnjak postavljaju kućice za korisne ptice i visoke motke za privlačenje ptica grabljivica. Cilj integrirane proizvodnje je smanjiti ostatke pesticida u hrani, smanjiti onečišćenje tla, vode i zraka, očuvati okoliš i prirodna staništa, plodnost tla, biološku raznolikost te poticati prirodne mehanizme regulacije, a u dostizanju tog cilja ptice su odlični saveznici.

To dobro zna voćar Alojz Švegović iz Hlebina koji je ove zime u svom nasadu lijeske postavio tridesetak kućica za ptice. Prije same izrade kućica na internetu je potražio podatke o potrebnoj debljini dasaka, dimenzijama kućica i promjeru ulaznih otvora za ptice te s nestrpljenjem očekuje prve stanare. Ovaj zaljubljenik u prirodu jako dobro zna da ptice koje se hrane kukcima uspješno smanjuju brojnost prenamnoženih štetnika, a u kulturi gdje izbor dopuštenih insekticida nije velik to uvijek dobro dođe.

Autor: mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan, viša stručna savjetnica


Tagovi

Korisne ptice Voćnjak Grabljivice Alojz Švegović Vrana Svraka Lastavica Češljugar Žuna Poljski glodavci Visoke motke Štetnici


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]