Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maslina
  • 03.09.2015. 13:45

Preventivna tretiranja protiv maslinovih muha

U maslinicima primorsko-goranskog područja i dalje lete maslinove muhe, no njihov broj još nije kritičan, pa je dovoljna preventivna zaštita.

  • 163
  • 11
  • 0

Na kontrolnim punktovima Primorsko-goranske županije, agronomi i dalje bilježe let maslinove muhe (Bactrocera oleae) nižeg intenziteta. Maslinarima preporučuju nastavak preventivnih tretiranja primjenom pripravka na osnovi spinosada s atraktantom, trgovačkog naziva Success Bait, kako bi se suzbili odrasli oblici muha, prije no što u plod odlože jaja.

Također, u slijedećem razdoblju treba redovito pratiti kretanje zaraze na plodu i to pregledom minimalno 100 plodova. Prag štetnosti za preventivnu metodu je ulov od dvije muhe tjedno na običnoj žutoj ploči ili 5% napadnutih plodova na kojima se nalaze jajašca i ličinka.

Prag štetnosti zaštitnih sredstava

"Kurativno tretiranje odnosno tretiranje širom, opravdano je kad je zaraza vidljiva na 10 do 15% od ukupno 100 pregledanih plodova na kojima se vide klinasti ubodi, plodova u kojima je vidljiv razvoj ličinke i plodova na kojima postoje izlazni otvori. Zaštitu obavaljajte primjenom pripravaka na osnovi dimetoata ili deltametrina. Dosizanje praga štetnosti za kurativna tretiranja varira ovisno o lokalitetu nasada kao i o do sada poduzetim mjerama zaštite", ističe Karmen Karlić.

Pregled insekticida registriranih za maslinovu muhu:

AKTIVNA TVAR

TRGOVAČKI NAZIV

KARENCA

spinosad+atraktant

SUCCESS BAIT

K 14

dimetoat

ROGOR 40PERFEKTHIONCALINOGOR CHROMGOR

K 42

deltametrin

DECIS 2,5 EC

K 7

deltametrin+ hranidbeni iseksualni mamac

ECO-TRAP

mamce ukloniti 7 dana prije berbe

Insekticide primijenjujte u doba dana kada pčele više ne lete, a zatravljene maslinike prije aplikacije obavezno pokosite.


Tagovi

Kontrolni punktovi Primorsko-goranska županija Maslinova muha Atraktant Success Bait Pregled plodova Prag štetnosti Žute ploče Jajašca i ličinke Kurativno tretiranje Klinasti ubodi Izlazni otvori Lokalitet nasada Karmen Karlić Insekticidi


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]