Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hiper proizvodnja
  • 11.01.2017. 16:30

Prevelika proizvodnja ruši cijenu naranči?

Pred prodavačima naranči je teška sezona. Proizvodnja je prevelika i to posebno velikih naranči, a tražene su manje.

Foto: Pixabay/Susbany
  • 3.123
  • 339
  • 0

Prvi kontejneri s egipatskim navel narančama (vrsta velike, bezsjemene naranče) stigli su u nizozemski Marni Fruit.

"Uvozimo iz Egipta posljednjih šest godina i količina se povećava svake godine", kaže Patrick Konings navodeći da je pred prodavačima naranči teška sezona. Proizvodnja je prevelika i to posebno velikih naranči, piše freshplaza.

"Nadam se da nećemo morati rušiti cijenu, iako se bojim da će biti tako. Cijena od 9 do 10 eura za kilogram za prve pristigle naranče je zapravo jako niska", dodaje on.

Nakon naranči vrste navel slijede Baladi, nakon kojih u veljači stižu naranče iz Valencije. "Proteklih smo godina većinom dobivali veličinom manje naranče. Sad je suprotno. Manje naranče su tražene pa je moguće da se tu dodatno zaradi", nastavlja uvoznik.

Tražene manje, stižu veće naranče

Vremenski uvjeti idu na ruku Egiptu više nego Španjolskoj. "Možemo biti sigurni u jednu stvar: voće uvijek raste i uvijek je dostupno. No posljednjih tjedana to se ne može reći za Španjolsku", kaže on.

Kako dodaje, prošle su godine pojedini kontejneri s narančama bili uništeni zbog prisustva nedozvoljene količine pesticida (MRL). Kontrole su stroge, posebice za destinacije poput Dalekog istoka i Kine, što izvoznike dovodi do Europe. Strožije kontrole najavljene su stoga i u Nizozemskoj.

"Vjerujem da se kvaliteta egipatskih naranči popravlja. Naravno, ima odstupanja, ali većina naranči koje se uvezu su dobre kvalitete", zaključuje Patrick.

Foto: Pixabay/Susbany


Tagovi

Naranče Cijena Izvoznici


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić