Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 22.02.2016. 07:20

Preporuke za proljetno prskanje voća

Proljetno prskanje važna je preventivna zaštita voća. Kada ga i čime obaviti?

  • 40.826
  • 706
  • 2

Prvo proljetno prskanje voća je borba protiv štetnih insekata koji prezimljavaju u različitim stadijima na voću, kao i preventivna zaštita od bolesti. Da bismo spriječili njihov negativan utjecaj pri kretanju vegetacije, potrebno je obaviti preventivno prskanje stabala, naročito onih starijih i zapuštenih.

Prskanje preparatima na bazi mineralnog ulja i bakra

Prije prskanja potrebno je izvršiti čitav niz radova u voćnjaku (ukloniti i uništiti polomljene i suhe grane, mumificirane plodove, mahovinu i lišajeve, orezati voćna stabla) pa tek onda temeljno okupati biljku od korijena do vrha, tako da se poprska svaka i najmanja grančica. Prskanje treba obaviti preparatima na bazi mineralnog ulja i bakra (crvenim uljem, plavim uljem, kombinacijom bijelog ulja i šeširdžije i dr).

Ovi preparati su dobra zaštita od štetnika i bolesti jer djeluju kontaktno i protektivno, imaju širok spektar djelovanja i suzbijaju uzročnike bolesti voća i vinove loze, a koriste se i za premazivanje rana nakon rezidbe. Na jabučastom voću smiju se koristiti do početka cvjetanja, a na koštičavom voću samo u vrijeme mirovanja vegetacije.

Prskanje se obavlja po suhom vremenu bez vjetra i u vrijeme kada je temperatura zraka iznad 5°C.

Prvo prskanje krajem veljače, a drugo polovinom ožujka

Na stablu voćke zimi nastanu brojne rane od vjetra i makaza za orezivanje, a to su mjesta u koja se mogu uvući larve štetnika. Kada grane prekrijemo tankim slojem ulja, ono te štetnike uguši. Preparati slično djeluju i na biljne bolesti. Tanki sloj ulja obavija pupoljke i ne dopušta miceliju da prodre kroz spore u mladi pupoljak.

Prvo prskanje se preporučuje krajem veljače, a drugo polovinom ožujka, jer su u tom razdoblju štetnici u najosjetljivijem stadiju razvoja. Ako uništimo uzročnike i štetnike u stadiju dok se još nisu razvili i one koji su preživjeli od protekle godine, prevenirat ćemo njihovu pojavu u predstojećoj sezoni. Prskanje uljem izuzetno je korisno, ali uz napomenu da se mora provoditi točno prema uputstvu stručnjaka i proizvođača.

Foto:bigstockphoto.com;lightpoet


Tagovi

Proljetno prskanje Mineralno ulje Bakar Premazivanje rana

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]