Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro-tok
  • 12.01.2017. 09:00

Prednosti strojnog kupljenja i sušenja lješnjaka

Posljedice neznanja ili neopreza, uz nedostatak opreme i odgovarajućeg skladišnog prostora, mnogi proizvođači lješnjaka su prošle godine skupo platili. Neki su izgubili više nego bi platili nabavku nove sušare ili kombajna za sakupljanje.

  • 7.790
  • 342
  • 0

U godinama s prosječnim klimatskim prilikama, lješnjaci u Hrvatskoj sazrijevaju i opadaju koncem kolovoza i početkom rujna. Talijanske sorte sazrijevaju jedan do dva tjedna ranije nego Istarski dugi, a također nasadi na istoku Hrvatske zriju ranije nego na sjeverozapadu.

U "suhim" godinama lješnjak pada na suho tlo, a temperature i vlažnost zraka pogoduju prirodnom sušenju plodova.

Nakon ručnog ili strojnog kupljenja, plodovi imaju vlagu oko 10%, te ih uz malo ili nimalo sušenja možemo skladištiti. U "vlažnim" godinama plodovi se kupe s vlagom 20-30%, pa je njihova kvaliteta vrlo ugrožena. Plodovi se čak ne smiju spremati u mrežaste vrećice, već se moraju sušiti u sušarama ili razgrtanjem u tankom sloju na suhu i čistu površinu izloženu propuhu ili suncu, uz često miješanje.

Proizvođači nespremno dočekali sezonu

2013. godina bila je izrazito nepovoljna za skupljanje i sušenje lješnjaka. Sazrijevanje je bilo prilično neujednačeno i zakašnjelo, zbog kiša u kolovozu i rujnu, te rujanskog hladnog vremena. Kišno vrijeme, dobar urod i visoka vlažnost plodova (20-35%) otežalo je sakupljanje, a još više sušenje.

FACMA C 380 S

Prema informacijama proizvođača i uzorcima koje je primio Agro-tok i PP Orahovica, mnogi proizvođači lješnjaka nisu spremno dočekali sezonu ubiranja i skladištenja uroda. Spremnost se ne očituje samo u nabavi potrebne opreme nego, još više, u spoznaji da kvaliteta plodova opada zbog dugog ležanja na vlažnom tlu, a drastično pada zbog držanja vlažnih plodova na velikoj hrpi ili u vrećama nepropusnim za zrak. Čak postoji opasnost od kvarenja, ako se spremanje obavi u mrežaste vreće, kad plodovi imaju vlagu veću od 12-15%.

Posljedice neznanja ili neopreza, uz nedostatak opreme i odgovarajućeg skladišnog prostora, mnogi su prošle godine skupo platili. Neki su izgubili više nego bi platili nabavku nove sušare ili kombajna za sakupljanje. Primjerice, jedan veliki proizvođač je na prošlogodišnjem urodu od cca. 100 tona lješnjaka u ljusci imao štetu (pokvareni lješnjak) u vrijednosti sušare i kombajna zajedno.

Posljedice neznanja ili neopreza, uz nedostatak opreme i odgovarajućeg skladišnog prostora, mnogi su prošle godine skupo platili.

Pokvarene jezgre lješnjaka možemo uočiti na više načina i to:

  • vizualno - plod je truo i taman
  • opipom - plod je mekan i napuhan
  • okusom - plod je kiseo, a kasnije postaje gorak

Kako sačuvati kvalitetu plodova?

Trule plodove lako se i relativno jeftino može izdvojiti iz mase i baciti. Za uočavanje i izdvajanje mekanih plodova potrebno je mnogo više truda i vremena, jer svaki plod treba stisnuti prstima. Udio kiselih plodova ne može se uočiti bez detaljne laboratorijske analize. Započeti procesi kvarenja (destrukcija masnih kiselina) se nastavljaju, pa s vremenom raste udio "užeglih" jezgri. Da bi se sačuvala kvaliteta plodova i ostvarila poželjna razlika između proizvodne i prodajne cijene, i kako bi se na taj način opravdao rad i ulaganje, potrebno je:

Vučeni kombajn C 300 T

1) nasad prirediti za strojno sakupljanje plodova - poravnata površina s malčiranom ili herbicidima osušenom travom, bez ostataka granja, bez nisko položenih grana, koje ometaju prolazak strojeva.

2) kupljenje obaviti na vrijeme i po prihvatljivoj cijeni - strojevi imaju veliki kapacitet, a cijena kupljenja po kilogramu je 2-5 puta niža nego kod ručnog kupljenja. Razlika je veća kod starijih nasada s većim urodom.

3) kod strojnog sakupljanja, lješnjak treba odmah odlagati u prikolicu, koju vuče kombajn. Na ovaj način izbjegavamo višestruku manipulaciju vrećama (postavljanje, vezanje i odlaganje, utovar u prikolicu, istovar u skladištu, odvezivanje i istresanje).

4) na ulazu u skladište lješnjake treba propustiti kroz pročistač (izdvaja grančice i drugu nečistoću, zaostale kapice na Istarskom lješnjaku) i po mogućnosti oprati u specijalnoj kadi (odvaja se zemlja, pijesak ili kamenčići, te insekti i njihovih jaja i izmet). Na ovaj način spriječit će se da u pogon za doradu ulazi nečistoća, koje se kasnije ne možemo riješiti.

5) lješnjak treba u roku 1-2 dana nakon kupljenja, osušiti u prikladnoj i ekonomičnoj sušari. Nisu dobre pokretne sušare za žitarice, jer troše više goriva i imaju veći postotak oštećenja plodova.

6) osušene i po mogućnosti kalibrirane plodove pohranjujemo u skladište, gdje se mogu čuvati i preko dvije godine. Skladištiti možemo u rinfuzi, na podlozi koja je izolirana od vlage, u vertikalnim silosima, u rešetkastim kontejnerima ili u vrećama - jumbo ili obične.

Za više informacija o sakupljanju, sušenju ili skladištenju lješnjaka, obratite se tvrtki Agro-tok na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Lješnjak Sušenje Vlaga Kvaliteta Cijena Sušara Skupljanje Kvarenje


Partner

Agro-tok d.o.o.

Vukovarska 239E - Industrijska zona Nemetin, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 98 9109 900, e-mail: info@agrotok.hr web: http://www.agrotok.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]