Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ecoland
  • 08.11.2014. 09:00

Povećajte urod i kvalitetu ploda masline!

Jednostavnom primjenom (prskanje) bitno se povećava urod, kvaliteta plodova, povećava se sadržaj ulja, a prirodna aroma i miris maslina dolazi do punog izražaja!

  • 4.178
  • 60
  • 0

Primjena Bio-algeena S-92 u području maslinarstva dala je osobite rezultate. Jednostavnom primjenom (prskanje) bitno se povećava urod, kvaliteta plodova, povećava se sadržaj ulja, a prirodna aroma i miris maslina dolazi do punog izražaja. Masline su zdravije i otpornije na bolesti i eventualne štetne utjecaje okoliša.

Folijarnim prskanjem poboljšava se i ubrzava izmjena tvari u biljci što joj pojačava imunitet i ravnomjeran razvoj, a uporaba mineralnog gnojiva koristi se svake treće godine. Dakle, uobičajena količina mineralnih gnojiva koristi se samo u prvoj godini, a onda se pozitivnim djelovanjem Bio-algeena S-92 dušik veže u čvršće spojeve i alga ga, u potrebnoj količini, otpušta biljci.

Uz Bio-algeen: zdravije i otpornije masline!

Bio-algeen S-92 može se koristiti zajedno sa svim danas poznatim zaštitnim sredstvima (osim magnezija). Važno je znati da, kada se radi mješavina, prvo treba napuniti posudu vodom, zatim dodati Bio-algeen S-92, promiješati i dodati ostale sastojke. Kada se koristi s tekućim dušikom, stroj se mora svakodnevno čistiti. Kao mjera opreza od površinskog strujanja i statičkog elektriciteta, na spojku prikolice traktora treba pričvrstiti lanac za uzemljenje i zadržati se u kontaktu s tlom za vrijeme punjenja, prijevoza i raspršivanja.

Ekonomske uštede primjene Bio-algeena S-92 očituju se u direktnoj uštedi mineralnog gnojiva od 200% u trogodišnjem ciklusu, a prinos maslina povećava se u ovisnosti o vrsti i pravilnoj primjeni agrotehničkih mjera, do 30%, što omogućuje pozitivne ekonomske efekte, a sa aspekta ekologije održivi razvoj.

Primjena Bio-algeena S-92

1. prskanje na početku vegetacije - razrijeđeno 0,2 - 1,0 %
2. prskanje 15 dana kasnije
3. prskanje 15 dana kasnije
4. i 5. prskanje obaviti po potrebi, kad nastupi suša, u vremenskom razmaku od 15 dana

Masline je potrebno dobro poprskati i po krošnji i po deblu.

Preporuke i zapažanja dugogodišnjih korisnika

Proizvođač preporučuje 0,2 % mješavinu i 5 prskanja, no korisnici su primijetili da su korištenjem 0,7 - 1,0 % mješavine i sa 2 prskanja, prije i poslije cvatnje, učinci puno bolji i ogledaju se u slijedećem:

  • brže se povlači paunovo oko (u mješavinu dodati ljepilo)
  • brže se uklanjanja maslinovo crnilo (u mješavinu dodati ljepilo)
  • nije potreban dodatni bor (B)
  • masline dobivaju svoju prirodnu, modro-zelenu boju

Obnavljanje stabla

Stara, dugovječna stabla masline, koja su često oštećena, što zbog svoje starosti, što zbog mehaničkih oštećenja ili agresivnog utjecaja okoliša, mogu se uspješno regenerirati uz pomoć Bio-algeen korijenskog koncentrata.

U zoni korijenja izbuše se rupe u koje se ulijeva mješavina Bio-algeena i vode. Na taj se način potiče brza regeneracija - na korijenju se ubrzano stvaraju polupropusne membrane i potreban osmotički pritisak koji omogućuju optimalnu prehranu. Nježno korijenje maslina (vlasac) nije podložno negativnom djelovanju agresivnog mineralnog gnojiva što ima direktan učinak na zdravlje i razvoj masline.

Maslinova komina kao organsko gnojivo

Maslinova komina kao organsko gnojivo

Nezamjenjiva je uloga organskih gnojiva u ishrani bilja. Organska gnojiva ne samo da hrane biljku, već i popravljaju vodo-zračni režim u tlu i čuvaju vlagu.

Danas je komina masline ekološki problem mnogih uljara u mediteranskom dijelu Hrvatske. Ona nije 'otpad' nego vrijedna sekundarna sirovina. Kompostirana komina daje vrijedno organsko gnojivo. Svježa komina masline ne može se upotrebljavati kao organsko gnojivo jer sadrži visoku koncentraciju amonijaka i vodotopivih soli pa ako dođe u direktni kontakt s korijenom biljke, može izazvati palež i sušenje.

Prirodna razgradnja tj. humifikacija komine traje 4-5 godina. Zato ju trebamo kompostirati jer samo tako od nje dobivamo kvalitetno organsko gnojivo za samo 6-8 mjeseci.

Kompostiranje komine

Kominu masline dobivenu preradom hidrauličnim prešama prije kompostiranja treba navlažiti tj. zaliti vodom da ima vlagu 50 - 60 %. Dok onu dobivenu iz novih uljara s centrifugalnim prešama ne treba vlažiti jer već ima potrebnu vlagu.

Eko centar NATURA RAB, P.O. "MD trade"

Kominu je potrebno odložiti na hrpu visine do 70 cm te jednolično površinski zaliti otopinom Bio-algeen preparata K-20 i G-40. Za 1m3 komine, potrebno je po 1 dl Bio-algeena K-20 i G-40, 20 l vode i po mogućnosti ½ kg dušika.

Za kompostiranje nam može poslužiti sav organski otpad kao lišće i grane, uz preduvjet da su što bolje usitnjene. Već nakon 6 mjeseci možemo po 20 - 60 kg kompostirane komine rasuti kao organsko gnojivo ispod krošnje masline. To je najbolje učiniti tijekom rujna, a ako teren dozvoljava, motokultivatorom unijeti u tlo.

Kompostirana komina masline koja se koristi kao organsko gnojivo ne samo da će hraniti maslinu, nego će joj u sušnim ljetnim mjesecima čuvati vlagu. Upotreba kompostirane komine smanjuje i probleme sa korovima.


Tagovi

Bio algeen S-92 Ecoland Maslinarstvo Otpornost na bolesti Folijarno prskanje Ekonomska ušteda Paunovo oko Maslinova komina Organsko gnojivo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]