Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora voćarima
  • 24.12.2015. 12:30

Potpore za povlačenje s tržišta jabuka/mandarina

Ukupne količine, koje se mogu povući s tržišta RH iznose 5.150 tona za jabuke i 3.200 tona za mandarine.

  • 374
  • 31
  • 0

Europska unija daje potporu proizvođačima jabuka i mandarina, za povlačenje toga voća s tržišta te njegovu slobodnu distribuciju humanitarnim organizacijama, ustanovama socijalne skrbi, školama, vrtićima i bolnicama. Riječ je o mjeri Europske komisije koja je nastala kao rezultat prošlogodišnjeg ruskog embarga na uvoz voća i povrća.

Novčana pomoć Europske unije dodijeljuje se zemljama članicama EU, u skladu s procijenjenim količinama proizvoda na koje ima utjecaj zabrana Ruske federacije. Za svaku državu članicu te su količine izračunate na temelju trogodišnjeg prosjeka izvoza određenih proizvoda u Rusiju. Republici Hrvatskoj dodijeljena je maksimalna količina od 2.150 tona za jabuke i 3.200 tona za mandarine. Pored ovih količina, svakoj državi članici dodijeljeno je i dodatnih 3.000 tona.

S našeg tržišta se može povući 5,1 tisuća tona jabuka i 3,2 tisuća tona mandarina

Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se za provedbu postupka povlačenja s tržišta jabuka i mandarina, a dodatne količine odnose se za jabuke, tako da ukupne količine, koje se mogu povući s tržišta RH iznose 5.150 tona za jabuke i 3.200 tona za mandarine. Postupci isporuke primateljima su u tijeku. Interes za ovu mjeru i ove godine je vrlo velik. S ciljem iskorištenja što većih dodijeljenih količina, proizvođačima je određen rok od 90 dana za isporuku utvrđenih količina. Ukoliko se u navedenom roku isporuke primateljima ne obave, agencija za plaćanja te količine stavlja ponovno na raspolaganje.

Prijavite količine voća koje ne namjeravate isporučiti, iako je agencija to odobrila

"Ovim putem molimo proizvođače jabuka i pogotovo mandarina, zbog nemogućnosti dugotrajnog skladištenja toga voća, da obavijeste agenciju o količinama mandarina koje ne planiraju isporučiti primateljima, a za koje su dobili odobrenje od agencije. Na taj način svi zajedno ćemo učiniti sve, da se kvota dobivena od strane Europske komisije, u što većoj mjeri iskoristi. Količina stvarno povučenog voća s tržišta, o kojoj će agencija izvijestiti Europsku komisiju, utječe na dodjelu količina koju će RH dobiti za sijedeću godinu, nastavi li se i dalje provoditi ova mjera", poručuju iz agencije za plaćanja.

Prosječno isplaćeni iznos za kilogram jabuka u prošloj je godini iznosio 3,10 kn, a za kilogram mandarina 3,77 kn. U tu cijenu uračunati su i troškovi sortiranja, pakiranja i transporta.


Tagovi

Jabuke Mandarine Europska komisija Agencija za plaćanja Potpora Ruski embargo


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.