Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuka
  • 18.01.2017. 13:30

Poljske jabuke traže tržište izvan EU

Zbog ruskog embarga poljski voćari moraju povećati hektare i varijetete jabuke popularne na svjetskom tržištu te izgraditi brend. To neće biti lako zbog niskih cijena! Svjetska ekspanzija izvoza poljskih jabuka vitalna za budućnost proizvodnje!

Foto: pixabay.com, ugh
  • 2.420
  • 236
  • 0

U 2017., Poljska bi trebala izvesti oko četiri tisuće tona jabuka u Kinu, što je jednako godišnjem izvozu u Francusku.

Ta bi brojka mogla dosegnuti i puno više, kaže predsjednik proizvođačke organizacije jabuka Appolonii, koja je prva potpisala ugovor o izvozu jabuka u Kinu, piše freshplaza.

Prema Zbigniew Chołyk-u, predsjedniku tvrtke LubApple, Kina je veliko tržište koje ima rastuću srednju klasu. Jabuke su u Kini skup proizvod što daje mogućnost i za zaradom.

Rusija je kupovala svaku petu jabuku iz Poljske

Jabuke iz LubApple dostavljaju i Emiratima te Saudijskoj Arabiji, a ugovorili su izvoz i u Jordan. U siječnju će tvrtka izvesti tisuću tona jabuka na ne-EU tržišta. Poljski proizvođači jabuka morali su početi tražiti nova tržišta jer od 2014. EU ne smiju jabuku izvoziti u Rusiju. Prije embarga, Rusija je kupovala svaku petu jabuku iz Poljske. Čak i da se embargo ukloni kažu, bilo bi se teško vratiti na rusko tržište tako da se trude pronaći nova.

Poljska vodi proizvodnju jabuke u EU

Svjetska ekspanzija poljskih jabuka nužna je s obzirom na prognozu Europske komisije da će do 2026. proizvodnja jabuka u EU biti za desetinu veća nego u 2016. Rast će povesti Poljska koja je i najveći proizvođač u EU.

Izvoz se širi na ne-EU tržišta

Dok su se u 2013. jabuke izvozile u 55 zemalja, prema Eurostatu, u 2015. je ova brojka bila 81. Količine prodane izvan starog kontinenta još uvijek nisu velike, s Egiptom kao jedinim ne-EU tržištem u TOP 10 tržišta nakon prva tri kvartala 2016.

Visoke zalihe i niske cijene

Zasad je najveći uspjeh od embarga postignut s izvozom u Bjelorusiju gdje je izvoz narastao i za 80%. Unatoč porastu izvoza, Poljska se još uvijek bori s hiperprodukcijom jabuke. Zalihe jabuke su dosegnule 5.51 milijuna tona na kraju 2016. i za 38% su veće nego godinu ranije. Tako su posljedica i niske cijene (-35%).

Analitičari kažu da poljski proizvođači sada moraju prilagoditi zalihe potrebama ljudi u velikim gradovima. Poljska mora doseći daleka tržišta i postati jača na tržištu zapadne Europe. Zato poljski voćari moraju povećati hektare i varijetete jabuke popularne na svjetskom tržištu, izgraditi brend i držati kvalitetu. To neće biti lako, kažu, zbog niskih cijena i smanjenih investicija u zadnje tri godine.

Foto: pixabay.com, ugh


Tagovi

Proizvodnja jabuka Poljska Izvoz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]