Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 17
  • 06.01.2017. 09:00

Police osiguranja ne mogu prijaviti na Mjeru 17

Grupa voćara iz Slavonije neugodno se iznenadila kada je saznala kako police osiguranja voćnih kultura od gubitaka količine i kvalitete koje su sklopili s osiguravajućom kućom Triglav d.d. neće moći prijaviti na Mjeru 17.

  • 4.638
  • 491
  • 0

Od 1. siječnja 2016. godine stupio je na snagu (NN 135/15) Pravilnik o provedbi mjere M17 "Upravljanje rizicima", podmjere 17.1. "Osiguranje usjeva, životinja i biljaka" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020., koja poljoprivrednicima omogućuje povrat 65% plaćene premije osiguranja.

Od 1. listopada je započelo podnošenje zahtjeva za potporu putem aplikacije AGRONET, a u prosincu je rok za podnošenje prijava produžen do 31.01.2017.

Police osiguranja ne zadovoljavaju uvjete natječaja

Grupa voćara iz Slavonije neugodno se iznenadila kada je saznala kako police osiguranja voćnih kultura od gubitaka količine i kvalitete koje su sklopili s osiguravajućom kućom Triglav d.d. neće moći prijaviti na Mjeru 17, zbog uvjeta koji su u njima navedeni te manjkavosti podataka navedenih u polici.

Svoje police sklopili su u ožujku 2016., odnosno tri mjeseca nakon stupanja na snagu Pravilnika o provedbi Mjere 17, no unatoč tome osiguravajuća kuća nije osigurala da njihove police za osiguravanje usjeva, životinja i biljaka budu sklopljene tako da osiguranici imaju mogućnost konkuriranja na natječajima za subvencioniranje dijela premije.

Nisu moguće ni dopune polica

Prilikom predstavljanja ponude osiguranja, voćarima je rečeno kako će naknadno biti informirani o mogućnostima prijave na Mjeru 17, no na kraju su ipak završili sa sklopljenim policama koje ne zadovoljavaju uvjete natječaja. Naknadno su pokušali od osiguravajuće kuće ishoditi dopune polica koje bi riješile navedeni problem, no nisu naišli na razumijevanje.

Triglav: Nismo oštetili stranke

Iz Triglav osiguranja dobili su odgovor kako su proizvođači koji su tražili policu koja odgovara odredbama mjere 17 takvu policu i dobili te kako smatraju da ni na koji način nisu oštetili stranke prilikom sklapanja ugovora o osiguranju.

Sami proizvođači, kojima prijave na bilo kakove oblike sufinanciranja uglavnom odrađuju konzultanti, u trenutku ugovaranja nisu bili dovoljno stručni za proučavanje uvjeta Pravilnika te smatraju kako je odgovornost za pripremu polica trebala biti na osiguravajućim kućama.

Odgovornost na osiguravajućim kućama?

U APPRRR informirani su kako ih je dio drugih osiguravajućih kuća kontaktirao baš kako bi se informirali o tome kako polica treba biti sastavljena da bi svaka od njih (bez obzira na uvjete) mogla biti prijavljena na Mjeru 17, te kako su u suradnji s njima pronašli način ugovaranja koji zadovoljava i njih i osiguranike i Pravilnik Mjere 17.

Hrvatska prakka je, nažalost, opet pokazala primjere gdje zbog nedovoljne stručnosti i informiranosti propuštamo priliku iskorištavanja svih mogućnosti koje nudi Program ruralnog razvoja. Potpore kao što je ova iz Mjere 17, u godinama pogođenim elementarnim nepogodama mogu značiti i opstanak poljoprivrednih gospodarstava, te bi suradnja svih aktera trebala biti od primarne važnosti.


Tagovi

Triglav Mjera 17


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.