Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Talijanski investitor
  • 03.09.2016. 16:30

PIGO iz Italije traži ličke jagode i maline

"Svi znaju kakva je situacija u Lici, kod nas gotovo da nema organizirane poljoprivredne proizvodnje. Sljedećih dana završit ćemo s organiziranjem zadruge. Ona će okupljati zadrugare i kooperante koji će proizvoditi sirovinu za PIGO", kaže načelnik Općine Lovinac Hrvoje Račić!

Foto: bigstockphoto.com, vverve
  • 4.986
  • 775
  • 0

100 ličkih obitelji uskoro bi moglo ostvarivati značajan dodatni dohodak od proizvodnje jagoda i malina za jakog talijanskog investitora koji gradi tvornicu u Općini Lovinac.

Konkretno, riječ je o jednom od vodećih lidera u proizvodnji i dizajnu visoke tehnologije za preradu voća i povrća "PIGO SRL" iz Italije koji u poslovnoj zoni Sv. Rok planira otvoriti novi pogon za preradu voća i povrća.

"Talijani su se u razgovorima s nama pokazali kao ozbiljni investitori. Imaju osigurana sredstva za izgradnju tvornice koja će u početku zapošljavati 15-ak ljudi. Nama je posebno zanimljiv njihov interes za proizvodnja voća, malina i jagoda, što će biti organizirana kroz zadruge i kooperacije", rekao je načelnik Općine Lovinac Hrvoje Račić te komentira:

Jaki talijanski investitor ulaže u Liku

"Ovo je za Liku, za našu poljoprivrednu proizvodnju, svemir. Svi znaju kakva je situacija u Lici, kod nas gotovo da nema organizirane poljoprivredne proizvodnje. Sljedećih dana završit ćemo s organiziranjem zadruge. Ona će okupljati zadrugare i kooperante koji će proizvoditi sirovinu.

Do sada je Lika bila poznata po svom krumpiru, a u budućnosti će izgleda biti i po jagodama i malinama, odnosno ekstratu koji će se proizvoditi od njih. Uz ovu pozitivnu vijest, stiže i nove koje se tiče šumske industrije i razvoja ruralnog turizma. Nedavno je započela izgradnja pilane u Štikadi gdje će se otvoriti 15-tak novih radnih mjesta. Završeni su i pregovori s domaćim investitorom koji će u Lovincu graditi šest kuća za odmor.

Gradi se i pilana, ali i razvija turizam

Dodajmo kako je u Općine Lovinac u tijeku i osnivanje Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu. Radi se o projektu vrijednom 120 milijuna eura koji će povezuje općinu Lovinac u Ličko-senjskoj županiji i općinu Jasenice u Zadarskoj županiji. Ovim projektom želi se izgraditi planinarske pješačke, biciklističke i skijaške staza, te kabinska žičara preko Velebita. Sve navedeno pratili bi značajni smještajni kapaciteti.

Foto: bigstockphoto.com, vverve


Povezane biljne vrste

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Lika Lovinac Jagoda Malina Pigo Talijanski investitor Hrvoje Račić


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.