Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba voćaka
  • 02.04.2014. 11:05

Ove godine u voćnjaku se očekuje slabiji urod

Ove sezone su hit sadnice trešnje, a zbog ćudljivih vremenskih neprilika ove zime, očekuje se nešto manji urod!

Foto: depositphotos.com
  • 569
  • 65
  • 0

Stabiliziranjem vremenskih prilika bez kiše i mrazeva, tijekom prošlog mjeseca su na slavonsko-baranjskom području stvoreni gotovo idealni uvjeti za aktivnosti brojnih ovdašnjih voćara. Riječ je prvenstveno o rezidbi voćaka te njihovoj intenzivnoj sadnji. Odgovore na najzanimljivija pitanja o ovim temama potražili smo na Poljoprivrednom institutu u Osijeku.

Period natprosječno toplog vremena u siječnju, zabrinuo je sve slavonsko-baranjske poljoprivrednike, posebice voćare, jer bez snijega, a uz neobične temperaturne pluseve došlo je do opasnosti od preranog buđenja vegetacije koja bi se u nastavku zime mogla posmrzavati. Stručnjaci sada o tome kažu da ne teba dizati preveliku uzbunu. Krunoslav Dugalić s Odjela za voćarstvo kaže da je veljača ipak usporila vegetaciju i već sredinom ožujka je procijenjeno da će vegetacija biti krajem mjeseca. Očekivano je da je ove godine cvatnja ipak uranila desetak dana, što sa sobom nosi i rizik od pojave proljetnih mrazeva.

Pojedine sorte marelice su ipak pokazale određenu količinu štete, no na trešnjama, višnjama šljivama, jabukama, kruškama, štete od pozebe su neznatne. Toplo vrijeme također može smanjiti prinose i za voćare je rizično.

Ove godine očekuje se manji urod

Kada rezati i koje kulture? Kada je kvaliteta pupova vidljiva i poznata, treba obratiti pozornost na opterećenje stabala. Voćari koji nisu dovoljno rasterećivali voćke, ušli su prošle godine u alternaciju. Očekuje se da će urod ove godine biti niži nego prošle, diferencijacija cvjetnih pupova je nešto slabija, a sa rezidbom ne treba žuriti jer vrlo je opasno ako se pozicionira opterećenje, skine se urod, a cvjetni pupovi nisu formirani. Pravo vrijeme za rezidbu je bilo krajem ožujka, kada je i došao suhi val. Kako će voćari pristupiti rezidbi, ovisi o kvaliteti pupova. Tamo gdje je formiranje cvjetnih pupova lošije, treba ostavljati jače opterećenje, a tamo gdje je formiranje cvjetnih pupova bilo uredno, tamo se može pristupiti normalnoj rezidbi.

Rezidba jabuke i kruške je većinom privedena kraju, kao i breskve i nektarine.

Preporučuje se da se u sadnju ulazi u jesen, što ranije, prije kretanja vegetacije, pošto su bile nepovoljne vremenske prilike nisu to mogli učiniti i sada je idealno vrijeme za sadnju. Ono što je bitno je dobra priprema tla te kvalitetna sadnica, dok način sadnje treba prilagoditi veličini parcele. Ako imamo manju sadnju na okućnici, treba iskopati dublju rupu, a ako su u pitanju plantažni nasadi, tlo treba biti izorano i pripremljeno za sadnju. Najviše se za okućnice i dalje traži koštunjavo voće, breskva i marelica, a jabuke i kruške se uzgajaju na većim plantažama. Najveći ovoproljetni hit su ipak sadnice trešnje.

Foto: depositphotos.com


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com