Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opg Blažević
  • 11.12.2016. 09:00

OPG Blažević raj za agrume i egzotično voće

Opuzenka Tiha Blažević Muša na OPG-u broji više od 150 biljaka uključujući banane, kivi, avokado, kumkvat, feijou i dr. Potonje po kilogramu dostiže cijenu i 100 kuna

  • 5.990
  • 438
  • 0

U dolini Neretve okružen plodnim poljima smjestio se grad Opuzen, nekadašnje poljoprivredno središte tog plodnog kraja.

Opuzen grad mandarina

Ne čudi jer tamo raste puno toga, a Opuzen je nemalo poznat i kao grad mandarina. U njemu je OPG kemičarke po struci Tihe Blažević Mušan (62) koja na svojem imanju uzgaja limune, mandarine, naranče vašingtonke i tzv. crvene, fejou, kumkvat, avokado, kivi, grejp, žižule i dr. voće. Mnoga su stabla agruma posadili još njezini roditelji, a nakon nekoliko desetljeća ona sa njih ubire plodove. Ove je godine slabo rodila jabuka, ali gotovo se i ne vidi da ih nedostaje, jer ima kod nje još i ogrozda, malina, višanja, trešanja, smokvi, kupina, oraha, lješnjaka, grožđa, maslina, lavande, ruža.

Gospodarstvo broji 150 vrsta biljaka

Gotovo je riječ o 150 vrsta biljaka doznajemo, uključujući i banane pa ne čudi što Opuzenka u mirovini, kaže kako "nikad ne miruje i nije joj dosadno". U cik zore počinje joj dan, jer valja biljno blago pogledati, odnjegovati i ubrati.

Gnojidba organskim gnojivom u peletama

Posla je ističe oko svih agruma isto, valja ih orezivati, malčirati, čupkati travu, poprskati ih dva tjedna prije i nakon cvatnje, gnojiti ih treba organskim gnojivom koje kupuju u peletama jer stajnjak, ako mu se u eko proizvodnji kao što je njezina, ne zna porijeklo ne može se koristiti.

Objašnjava kako je tamošnje tlo aluvijalno jer područje je Opuzena smješteno na adi velike i male Neretve odnosno mora. Rijeka ga je dugovjeko nanosila pa se nekada tim prostorom išlo čamcima, a danas postoje ceste. Mala je Neretva zaživjela kao natapni kanal jer da nije, ne bi ni mandarine uspijevale. One ne podnose slanost odnosno na maloj su Neretvi brane, koje onemogućavaju ulazak slane vode, priča nam gospođa Tiha koja osim mandarina ima desetak stabala limuna. Riječ je o dvije vrste limuna tzv. mayer sa tanjom koricom i poznati mjesečar sa debljom kojeg prodaje po 25 kuna za kilogram.

Ovih dana berba kasnih madarina

Ovih dana kaže beru se kasne mandarine i to one tanje korice, plosnatijeg oblika, slatke i sa manje kiselina. To najpoznatije voće neretvanske doline stoji kod naše sugovornice 4 kune za kilogram, naranče su 12, a klementine 15.

"Moje voće nije voštirano i ne ide kroz određene tekućine kako ne bi gnjililo", ističe Tiha dodajući kako joj klementina broji manje stabala, a i slabije su joj rodile (ovisi o sorti) pa je i cijena takva kakva jest. Ponosna je na svoja dva kumkvat stabla tzv. zlatnih naranči, omanjih plodova koji se jedu u komadu i ne gule se. Zaživjele su one kod radišne umirovljenice još dok je radila u PIK-u Neretvi, gdje su puno pažnje pridavali brojnim sortama voća (bilo ih je preko sto). Ta biljka raste dobro pod neretvanskom klimom, kilogram košta 100 kuna, a brat će se kaže iza Silvestrova. Kumkvat ima citrusnu notu, sladak je, specifične arome i bez intenzivnog mirisa.

Kumkvat sporo raste i s malo je ploda

Sporo raste i s malo je ploda, a stabla visine gotovo dva metra kod gospođe Tihe broje već tri desetljeća. Jede se u komadu, ne guli se, a kumkvat voli toplo vrijeme. "Sve su te egzotične voćke pogodne za uzgoj u ovom kraju, jer je svojedobno PIK radio ispitivanja za takav uzgoj voća", kaže Opuzenka. Dodaje da joj vrt oplemenjuju i stabla šipka tzv. turski nar (kiselkast je, tamniji i dobar za sok), ali i konjski zub (sladak je, neugledan, izvana crven) posađeni prije 50 godina.

Plodovi šipka doznajemo ubirali su se prije dva mjeseca, a "berba je uvijek, kao i kod limuna bodljikava". Kod šipka je nezahvalno to što čim padne prva kiša, kada je spreman za branje, kora mu popuca.

Na imanju i drvo avokada

U opuzensku se egzotiku "ugnIjezdio" i dvanaestogodišnji avokado (komad stoji 10 kuna), visok oko pet metara koji se na gospodarstvu zametnuo iz sjemenki. Plodova se od tog neretvanca ubralo pedesetak, a nije zahtjevna biljka jer nema prirodnih neprijatelja. U svim se podnebljima ne može uzgajati jer voli toplu klimu, a dolina Neretve je poznata i po svojoj mikroklimi gdje se celzijevci mogu razlikovati od mjesta do mjesta. Berba je avokada doznajemo, završila u studenom. Prosinac je rezerviran za branje kivija, koji na imanju vrijedne Neretvanke raste u svojevrsnim grozdovima, na tek desetak četvornih metara.

"Nemam ga na vagone ali raste plod na plodu", kaže Tiha.

Oko kivija nema puno posla

Prodaje ga po 15 kuna za kilogram, a dobra je biljka jer ne zahtijeva puno posla. Može se uzgajati vertikalno, podnosi temperature i do minus 17 stupnjeva, pa je dobar odabir poljoprivrednicima na kontinentu. Kivi gnoji organskim gnojivom, a njega te biljke zahtijeva i pravovremeno orezivanje. Podove će mu kaže ubirati tek pred Božić. S plantaža naranči urod će se brojati ovih dana kao i kod grejpa koji joj dospijeva sredinom prosinca. Washingtonke naranče kaže nam Tiha su sočne i slatke voćke prepoznatljive po pupku, ali crvene po slasti ipak prednjače. Na gospodarstvu raste i suptropska biljka feijoa, medonosnih plodova sličih kiviju koji teže do 100 grama, a u pulpi ploda broje se male sjemenke koje ne smetaju kod konzumacije.

Feijoa voli toplo podneblje, a podnosi i hladnije vrijeme

Feijoa voli toplo podneblje, ali može podnijeti i hladnije temperature (nekoliko stupnjeva ispod ništice). Odgovaraju joj pjeskovita i ilovasta tla, a voće je koje obiluje jodom (dobro je za probavu i kod zatvora). Legenda kaže da se izvjesni Joao de Silva zaljubio u lijepu djevojku koja mu se obećala ako joj donese voće koje je okusa jagode, ananasa i banane, a riječ je bila o feijoai. Ona raste kao grm do dva metra, zahtijeva njegu kao i drugo voće, orezivanje i prozračivanje, a dobro je kaže naša sugovornica što nema nametnika. Da počne davati (u)rod treba i nekoliko godina, a cijena po kilogramu fejioae je 100 kuna.

Gospodarstvo u prijelaznom eko razdoblju

Gospodarstvo Opuzenke još je u prijelaznom eko razdoblju jer službe još vode kontrole kvalitete odnosno ocjenjuju joj pravovaljan uzgoj voća i drugog bilja. Voće će se kaže Tiha još par godina uzorkovati, "a mi ćemo se i nadalje educirati i biti združeni sa Savjetodavnom službom". Svo je životno vrijeme ona posvetila biljkama, posebice voću koje njeni kupci pri narudžbi dobivaju gotovo s drveta. Nema ciljanu marketinšku podršku već se plodovi iz njenog vrta kupuju preko interneta i na kućnom pragu. O imanju i biljnoj ponudi skrbe Tiha i njen suprug Dane odnosno po potrebi berači. Nema kaže blago ni životinja jer je i bilja(ka) puno, a ona svaki višak novca koji priskrbi, utroši za putovanja.

Posjeti Turskoj i Irskoj

Bila je kaže u Turskoj već tri puta i oduševila se tamošnjim vinogradima, maslinicima i stablima mandarina koje su je podsjetile na njenu Neretvu. Dosta su ondje zamijetili plastenika sa rajčicom i paprikama svakakvih vrsta. Bez daha ju je ostavilo i zelenilo Irske gdje je kaže doista sve zeleno, na svakom su koraku vrtovi, prirodni, bez plastike i uz nezaobilazne ovce. Primat kod Iraca imaju biljke, travnjaci i živice koje im nerijetko oplemenjuje fuksija zaključuje Tiha dojmove iz irske.


Povezana biljna vrsta

Kivi

Kivi

Sinonim: Aktinidija | Engleski naziv: Kiwifruit | Latinski naziv: Actinidia deliciosa L.

Kivi je višegodišnja listopadna biljka penjačica, dugih mladica na kojim su spiralno raspoređeni veliki tamnozeleni listovi. Izgledom je slična vinovoj lozi. Relativno je mlada... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Opuze Agrumi Kumkvat Kivi Avokado Tiha Blažević Prodaja OPG Uzgoj Neretva PIK


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]