Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Novosel
  • 19.11.2015. 09:30

Od znatiželje do tri tisuće grmova aronije

Bojan i Jelena Novosel prve su sadnice aronije kupili prije tri godine iz znatiželje. Vidjevši da biljke dobro napreduju, odlučili su napraviti plantažu na kojoj sada raste 2.900 grmova.

Foto: Aronija-OPG Novosel/Facebook
  • 2.587
  • 581
  • 0

Zagrepčanin Bojan Novosel u travnju ove godine otvorio je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, budući da je sa suprugom Jelenom i obitelji, hobi odlučio pretvoriti u ozbiljniji posao i izvor zarade. Naime, prije tri godine na danima cvijeća na zagrebačkom Bundeku kupili su nekoliko sadnica aronije i posadili ih, kako kažu, probe radi.

Sadnica po sadnica - plantaža

"Čak i kad se nečim baviš iz hobija, želiš uspjeti u tome. Tako sam putem interneta počeo čitati i prikupljati informacije o uzgoju aronije, od sadnje, preko berbe i cijene plodova, pa do ljekovitih svojstava koje ima na ljudsko zdravlje. I odlučili posaditi još tisuću grmova", priča nam Bojan.

U sadnji su im pomogli i prijatelji. Jelena i Bojan ne kriju zadovoljstvo napredovanjem biljaka. Upravo to je bio povod odluci da kupe još 1.900 sadnica, koje su posadili krajem prošloga mjeseca.

Sadnja novih 1.900 sadnica

Aronija dobro napreduje

"Plantaža se nalazi u malom selu Gornjaki nedaleko od Vrbovca, u Zagrebačkoj županiji. I sada na površini od jednog hektara raste 2.900 grmova aronije. Na tisuću onih posađenih u proljeće, očekujemo prvi urod slijedeće godine i nadamo se da će berba biti dobra", ističe Bojan Novosel.

Sadnice su kupili u našoj zemlji, po cijeni od 15 kuna za komad. U kupnju zemlje i sadnica, ovaj mladi bračni par uložio je vlastiti novac, no prijavili su se za Mjeru 6.3. Programa ruralnog razvoja.

U očekivanju rezultata za Mjeru 6.3

"Rezultati bi trebali biti poznati do kraja ove godine, pa ćemo vidjeti jesmo li prošli ili ne. U slučaju da uspijemo dobiti novac, planiramo kupnju još jednog hektra zemlje, dvije tisuće sadnica i strojeve za obradu zemlje, kao što su malčer, freza i slično. U tom slučaju aronija će nam postati vrlo ozbiljan posao. Tim više što smo prije sadnje napravili analizu tla i ono se pokazalo dobrim za tu biljku. Konkretnije, aronija traži blago kiselo tlo od pH 5,5 do 6,5, a kod nas je pH 6", kaže Bojan.

Na početku, Bojan i Jelena Novosel planiraju od uroda raditi sokove, džemove i likere, a kasnije, kad će dobivati plodove od svih grmova, aroniju namjeravaju prodavati i na veliko. Savjetodavna služba pomogla im je prilikom osnivanja OPG-a, dok im je projekt za Mjeru 6.3 napravila jedna tvrtka iz Grubišnoga Polja.

Suradnja sa stručnjacima i praćenje stanja na tržištu

"Pratimo cijene aronije i proizvoda od nje, pa znamo da je ove godine kilogram toga bobičastoga voća u trgovačkim lancima koštao oko 50,00 kuna, dok je cijena 100 postotnog matičnog soka, dobivenog hladnim prešanjem bobica i pasterizacijom, između 100,00 i 150,00 kuna", kaže nam Bojan Novosel.

Prve berbe aronije, moguće su u trećoj godini, ukoliko se posade jednogodišnje sadnice. Punu rodnost dosegne u šestoj ili sedmoj godini, kada se s jednoga grma može dobiti i do 10 kg plodova.

Foto: Aronija-OPG Novosel/Facebook


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Bojan Novosel Jelena Novosel OPG Ozbiljan posao Hobi Izvor zarade Bundek Sadnice Aronija Cijene plodova Ljekovita svojstva Ljudsko zdravlje Gornjaki Vrbovec Zagrebačka županija Prvi urod Mjera 6.3. Malčer Freza Analiza tla Kiselo tlo


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.