Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 17.09.2014. 14:55

Od opožarenog zemljišta do razvojnog primjera!

"Naša je razvojna vizija postati mjesto gdje će turisti i svi zainteresirani moći kupiti, ne samo naša tri proizvoda, već i ostale visoko vrijedne proizvode", naglašava Radoslav Bobanović, inicijator osnivanja Zadruge Maslina i vino

Foto: Zadruga Maslina i vino
  • 1.004
  • 143
  • 0

"Kako bismo osigurali svoje bolje sutra, a i budućnost našoj djeci, sami smo još uvijek nerazminirano zemljište u Ravnim kotarima pretvorili u plodno tlo. Budući da država u to vrijeme nije imala dovoljno financijskih sredstava za razminiravanje gospodarskih objekata, već su se razminiravala naselja i taj dio smo odradili sami. Malo po malo, prostor u kojem je prevladavao krš i kamenjar, ali i opožarena šumska područja, pretvorili smo u plodno tlo na kojem smo podigli nasade smokava i maslina te vinograd",

priča nam Radoslav Bobanović, inače inicijator osnivanja Zadruge Maslina i Vino. Nakon mukotrpnog rada i ulaganja pozamašnih financijskih sredstava, zadruga je registrirana 2006. godine u mjestu Polača nedaleko Benkovca.

Tako je ostvarena vizija trojice poduzetnika, Radoslava Bobanovića, Željka Uzelca i Milenka Zagorca, da kroz zajednički rad i proizvodnjom vrhunskih proizvoda potaknu ruralni razvoj Ravnih kotara.

"Od početka smo krenuli s ekološkim načinom proizvodnje i sada s ponosom možemo reći da su naši proizvodi vrhunski. Proizvodimo ekstra djevičansko maslinovo ulje, kvalitetna i vrhunska vina sa certifikatom ekološke proizvodnje te smokve, a dobitnici smo brojnih certifikata i nagrada", ponosan na svoj projekt pojašnjava Radoslav Bobanović.
Zadruga maslina i vino - berba

Iako je u početku cijeli projekt bio inicijativa tri gospodarstva, koja su se sa ciljem lakšeg pristupa tržištu odlučila udružiti, zadruga sada broji sedam članova te preko 15 kooperanata. Kako se radi o ekološkim proizvodima, njihovom su cijenom u zadruzi zadovoljni te napominju kako ne mogu zadovoljiti potrebe tržišta. Osim iz domovine, najviše potražnje stiže iz susjednih zemalja - Bosna i Hercegovina, Srbija i Slovenija, ali u posljednje vrijeme sve više i iz Njemačke te Škotske.

"Prilikom podizanja nasada vodili smo računa da izbor sorti koje planiramo uzgajati bude temeljen na znanstvenim istraživanjima i prema preporukama struke, prilikom čega moram istaknuti veliku pomoć savjetnika iz Poljoprivredne savjetodavne službe Zadarske županije", naglašava Bobanović.

Proizvodnja vrhunskih proizvoda

Maslinik se proteže na preko 40 hektara poljoprivrednog zemljišta, sa sortama kao što su pendolino, leccino, oblica, drobnica, istarska bjelica. I upravo je prostor Ravnih kotara idealan za uzgoj maslina sorti srednje krupnog do krupnog ploda. Iako je riječ o ekološkoj proizvodnji, prilikom čega se ostvaruje nešto niži prinos od onog uobičajenog u konvencionalnoj, prinosom su zadovoljni - samo ove godine ostvaren je rezultat od 35.000 litara vrhunskoga vina te vagona ulja i vagona smokava, a idućih se godina očekuje i puno više.

Na desetak hektara vinograda uzgajaju visoko vrijedne sorte za proizvodnju bijelog i crnog vina. Osnovu za proizvodnju bijelog vina čine sorte maraština, chardonnay, debit i muškat, dok za proizvodnju crnih vina služe sorte merlot, syrah, crljenak kaštelanski, cabernet sauvignon, plavina i babić. Zadruga se diči sa svojih osam vrhunskih vina, a sva su proizvedena prema načelima ekološke proizvodnje, što dokazuje i certifikat.

Uklanjanje otpada s terena

U proizvodnji smokava za sada imaju 1.000 stabala, a planiraju širenje nasada. "Smokva je danas hit u svijetu", pojašnjava Bobanović. "To je kultura koja zahtijeva mnogo rada, ali istovremeno u proizvodnji nastaje najmanje gubitaka. Ovo je područje upravo idealno za uzgoj masline, smokve i vinove loze. Što se tiče smokve, za sada nam je cilj povećati ponudu suhih smokava."

Potaknuti ruralni razvoj Ravnih kotara

Opasnosti od suše u zadruzi su doskočili izgradnjom sustava navodnjavanja koji crpi vodu iz tri akumulacijska bazena. Prilikom tretiranja kukaca, ovdje se koriste ekološka sredstva za zaštitu bilja, na bazi koprive, komorača, staklene vode. Sva sredstva moraju naručivati iz inozemstva, budući da poduzeća koje se bavi proizvodnjom takvih proizvoda u Hrvatskoj nema, a upravo bi im to uvelike olakšalo posao.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Iako se u zadruzi diče svojom vinarijom, uljarom i prodajom suhih smokvi, kako u posljednje vrijeme turisti često posjećuju zadrugu, sve više ih zanimaju i mogućnosti razvoja turizma.

Bobanović pritome pojašnjava, "Naša je razvojna vizija postati mjesto gdje će turisti i svi zainteresirani moću kupiti, ne samo naša tri proizvoda, već i ostale visoko vrijedne proizvode". Već sada surađujemo s medarima koji u našim voćnjacima obavljaju pčelinju pašu i želja nam je u ponudu turistima uvrstiti i takav visoko kvalitetan med. Upravo bi to predstavljalo dodatnu ponudu cjelokupnom turizmu Ravnih kotara."

Partnerski odnos proizvođača i potpornih institucija

Zadruga je već sada dobitnik brojnih priznanja, nagrada i certifikata, a jedan od njih je i Halal certifikat za ulje te napominju da će uskoro dobiti i HACCP certifikat za smokve, vino i ulje, kao i ISO certifikat za tehniku u proizvodnji. Kada je izvrsnost cilj, ona se i postiže te nagrađuje, a tržište takve proizvode itekako prepoznaje i cijeni. U zadruzi su uočili važnost korištenja sredstava iz EU fondova te se na natječaje redovno prijavljuju. "Novac postoji i on je tu za nas, a ima ga toliko da sredstva Hrvatska ne može iskoristiti. Ono što nas koči jest hrvatska administracija. Naše institucije moraju shvatiti važnost partnerskog odnosa i podržati čovjeka u poljoprivredi. A on ne radi od 7 do 15 h, već je njegovo radno vrijeme neprekidno. Poljoprivrednik se sa svojim gospodarstvom budi i liježe, a potpora i razumijevanje potpornih institucija itekako bi dobro došla", zaključuje Bobanović.

Foto: Zadruga Maslina i vino


Fotoprilog


Tagovi

Ravni kotari Radoslav Bobanović Zadruga Maslina i vino MasVin Polača Željko Uzelac Milenko Zagorac Dobre priče Vrhunsko vino Ekološka proizvodnja Ekstra djevičansko maslinovo ulje Uljara EU fondovi Razvojni projekti Halal certifikat Zadarsk


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]