Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crna štitasta uš
  • 15.05.2016. 15:00

Nova opasna vrsta uši na maslini!

Crna štitasta uš araukarije je u Hrvatsku unesena na palmama te se s njih proširila na susjedne masline.

Foto: Volf/bigstockphoto.com
  • 1.322
  • 61
  • 0

Crna štitasta uš araukarije (Lindingaspis rossi Maskel 1989) prvi je put zabilježena u Hrvatskoj na maslini 2014. godine u Sutivanu na otoku Braču.

Tijekom prvog nalaza ove vrste na maslini, u blizini napadnute masline nalazio se veliki broj također napadnutih palmi iz porodice Arecaceae s L. rossi, uvezenih iz Argentine.

Uš je unesena zajedno s palmama

Stoga se može pretpostaviti da je vrsta u Hrvatsku unesena upravo na palmama te da se s njih proširila na susjedne masline.

Tijekom prvog nalaza ove vrste, uočen je napad jakog intenziteta na listovima i plodovima masline, što je ukazivalo na to da bi ova vrsta mogla u budućnosti biti važan gospodarski štetnik na maslini, poglavito na njezinim plodovima.

Napad jakog intenziteta koji je zabilježen na listovima i plodovima masline tijekom 2014. i 2015. godine u Sutivanu pokazuje veliki biološki potencijal vrste L. rossi prema maslini kao domaćinu.

Autor: doc. dr. sc. Mario Bjeliš, HCPHS, Zavod za zaštitu bilja, Solin, Foto: Volf/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Crna štitasta uš Maslina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]