Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska voćarska zajednica
  • 12.12.2016. 15:00

Nitko nije 100% siguran odakle su opasne jabuke!

Distributer je morao reći od kojeg su proizvođača jabuke kod kojih je pronađena povišena količina pesticida u splitskoj Billi. On je samo rekao da su jabuke iz Slavonije, pa je pala sumnja na sve slavonske proizvođače jabuka.

Foto: bigstockphoto.com, LuriSokolov
  • 4.976
  • 580
  • 0

"Distributer je morao reći od kojeg su proizvođača jabuke kod kojih je pronađena povišena količina pesticida u splitskoj Billi. On je samo rekao da su jabuke iz Slavonije pa je pala sumnja na sve slavonske proizvođače jabuka.

Mi sada ne možemo ni sa 100%-tnom sigurnošću kazati jesu li te jabuke uopće proizvedene u Hrvatsku ili su možda uvezene pa prodane distributeru", rekao je glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice Frane Ivković na današnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u Zagrebu. Konferencija je održana nakon što su inspektori pronašli količine pesticida u jabukama koja je prema propisima opasna za ljudsko zdravlje.

Hrvatska javnost posljednjih tjedana u strahu je što kupiti s polica dućana. Od smrti petogodišnjeg dječaka koja je uzrokovana salmonelom prošlo je manje od dva mjeseca, a u tom razdoblju stalno smo alarmirani izvještajima o uvoznom mesu štetnom za naše zdravlje koje se povlači s polica dućana.

Slučaj jabuke poljuljao je povjerenje u domaće voćare pa zbog toga Ivković s pravom upozorava da hrvatska javnost mora znati sve detalje o ovom slučaju, konkretno tko je proizveo jabuke, jesu li one proizvedene u Hrvatskoj, ako jesu - kako je došlo do pogreške u proizvodnji?

Hrvati prskaju duplo manje

"Našim potrošačima mogu sa 95%-tnom sigurnošću tvrditi kako je voće svih hrvatskih proizvođača zdravo, a naročito za voćare koji su u Hrvatskoj voćarskoj zajednici. Mi u Hrvatskoj se nalazimo u integriranoj proizvodnji, za koju ja kažem da je to ekološka proizvodnja na znanstvenim osnovama. Grešaka, naravno ima, ali se one mogu izbjeći poštivanjem uputa a korištenje pesticida. Ovaj slučaj nam je i upozorenje u tom smislu", kaže Ivković:

"Hrvatske jabuke su daleko kvalitetnije i bolje nego europske. Mi jabuke prskamo 14 do 16 puta godišnje, dok se u Europi prskaju od 25 do 35 puta godišnje. To je velika razlika. Ponavljam mi ne znamo za ove jabuke što su pronađene u Splitu, jesu li one stvarno proizvedene u Slavoniji ili su uvezene."

Administrativne pogreške!?

Na presici su iznesene i drugi elementi u cijelom slučaju, koje upozoravaju na administrativne propuste koje po dobrom hrvatskom običaju koštaju realni sektor. Analize jabuka iz Splita pokazuju kako je razina analiziranog pesticida za 47 puta veća od dozvoljene. Europska komisija je u veljači donijela uredbu da se dozvoljena količina pesticida smanji za 50% s primjenom novih pravila u kolovoz. Vrijeme je to u Hrvatskoj kada se više radilo na nadolazećim parlamentarnim izborima.

"Naše ministarstvo zakazalo, nije napravilo uredbu i nije upoznalo proizvođače. Međutim, to ne opravdava proizvođača da ne rade prema uputama koje pišu na etiketama", kaže Ivković.

S obzirom na sve izneseno na današnjoj presici, javnost pravom zaslužuje više znati o proizvodnom putu hrane koja završava na obiteljskim stolovima. Pitanja odakle su otrovne jabuke još je otvoreno, kao i pitanje je li netko ponovno Hrvatsku iskoristio kao deponij loše robe jer javni sektor nije na vrijeme odradio svoj dio posla?

Foto: bigstockphoto.com, LuriSokolov


Tagovi

Jabuke Pesticidi Hrvatska voćarska zajednica Frane Ivković


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/