Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje jagoda
  • 14.05.2014. 10:30

Nedostatak vode sve veći problem za jagode

Nedostatak i višak vode u tlu imaju nepovoljan utjecaj na životne funkcije jagode, što se kasnije nepovoljno odražava na prinos i kvalitetu plodova! Ulaganja su neizbježna za očuvanje proizvodnje!

Foto: depositphotos.com
  • 1.479
  • 59
  • 0

Slavonske tržnice, a i brojne prodajne štandove uz prometnice, preplavile su prve ovogodišnje jagode. Jagode inače pripadaju porodici Rosaceae (ruže), koje na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista. Ujedno su jedino voće čije sjemenke nisu skrivene unutar ploda, nego se nalaze izvana. Višegodišnje su zeljaste i grmolike biljke koje žive pet do šest godina. U intenzivnom uzgoju, nakon dvije do tri godine potrebno je zasaditi novi nasad jer kvantiteta i kvaliteta plodova nakon druge godine opada.

S više ili manje uspjeha, jagode se uzgajaju u svim dijelovima Hrvatske. Presudni su pritom klimatski i zemljišni čimbenici. Od klimatskih, misli se u prvom redu na temperaturu, vodu, vlažnost, svjetlost i vjetar. Optimalna temperatura za uzgoj jagoda je od 20 do 25 °C u umjereno kontinentalnom klimatskom području. Rast nadzemnih organa započinje pri temperaturi od 2 do 8 °C, a korijena pri 7 do 8 °C. Plodovi brzo rastu i sazrijevaju pri dnevnim temperaturama zraka većima od 16 °C, a najbujniji rast rozete jagode i stvaranje vriježa je pri dnevnim temperaturama od 23 °C. Kako je jagoda zeljasta biljka koju karakterizira velika lisna površina i plitak korijenov sustav, za normalan rast i plodonošenje potrebne su joj velike količine vode tijekom cijele vegetacije, a posebno u vrijeme sazrijevanja plodova u svibnju i lipnju.

Nepovoljan raspored i godišnja količina padalina ugrožavaju uzgoj jagoda

Nedostatak i višak vode u tlu imaju nepovoljan utjecaj na životne funkcije jagode, što se kasnije nepovoljno odražava na prinos i kvalitetu plodova. "Unazad nekoliko godina, svibanj je postao vrlo kišan, a proljeće nakon njega, poprilično sušno. Uz to, nivo podzemnih voda radikalno se snižava iz godine u godinu, što su vjerojatno smjernice o kojima će svi proizvođači morati voditi računa", napominje predsjednik Skupštine Zadruge voćara i povrtlara Panonicus iz Nuštra Željko Maršić. Problem naime predstavlja nedovoljna godišnja količina padalina u određenim područjima, koja nije dovoljna za uzgoj jagoda te nepovoljan raspored padalina. Iz tog razloga je suvremena proizvodnja jagoda moguća samo uz navodnjavanje te stoga u Panonicusu, kada je riječ o budućnosti uzgoja jagoda na istoku Slavonije, najviše očekuju od izgradnje kanala Dunav-Sava. "Ako su procjene stručnjaka točne, iz kanala bi se navodnjavala većina usjeva uz kanal, pa i nasadi jagoda", kaže Maršić dodajući kako će do tada svi proizvođači toga ukusnog voća biti primorani na povećanja ulaganja kako bi nasadima osigurali potrebne količine vode.

Navodnjavanje jagode započinje odmah nakon sadnje. Jagoda se najčešće navodnjava sustavom kap po kap, a tu su i druga ulaganja. "Slama čuva finiju mikroklimu na cijelom nasadu, a folija je tu zbog toga što je svibanj već godinama jako kišan, a jagoda ne voli kišu i vlagu već voli biti u suhoj okolini", kaže Željko Maršić procjenjući kako bi neki od proizvođača, upravo zbog izraženog nedostatka vode, mogli prestati uzgajati jagode i okrenuti se manje zahtjevnim kulturama. U Panonicusu se stoga zalažu za veću povezanost države, županija, općina i samih proizvođača kako bi se očuvala barem dosadašnja domaća proizvodnja. S krajnjim ciljem da na domaći stol i dalje dođe domaća, a ne strana jagoda. I što je također iznimno važno, da kupovinom domaće jagode dođemo u priliku potpomoći domaćeg, a ne španjolskog, njemačkog ili nekog drugog stranog proizvođača. A time dakako i domaći bruto proizvod.

Maloprodajna cijena jagoda trenutačno iznosi između 17 i 18 kuna po kilogramu. Negdje oko 14 kuna po kilogramu je uvozna jagoda iz Španjolske, a razlog te nešto niže cijene skriva se u činjenici da su Španjolci na kraju berbe i za razliku od hrvatskih proizvođača jagoda, organiziraniji i ujedno ih i država dotira. "Kad se sve zbroji i oduzme prosječna cijena jagoda u konačnici bude između 11 i 12 kuna", kaže Maršić. Zadruga Panonicus okuplja 14 uzgajivača jagoda koji raspolažu s 3,5 hektara poljoprivrednog zemljišta pod tim voćem. Inače, na području Vukovarsko-srijemske županije, jagodama je zasađeno nešto više od četiri hektra poljoprivrednih površina uz godišnju proizvodnju od oko 90 tona.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Tagovi

Jagoda Uzgoj Klima Navodnjavanje Voda Proizvođači jagode Domaći uzgoj Mikroklima Panonicus Padaline Cijene jagoda Uvoz jagoda Intenzivni uzgoj Nepovoljan raspored padalina Navodnjavanje Zadruga Kap po kap


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.