Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba masline
  • 21.02.2015. 17:30

Ne žurite s rezidbom

Niske temperature su uništile paunovo oko, a što se tiče rezidbe - ne žurite!

Foto: depositphotos.com,
  • 866
  • 39
  • 0

Lanjsku berbu maslina upropastilo je, osim maslinove muhe, i paunovo oko, opasna bolest kojoj je pogodovala kišna godina, bez zime, a kraj godine bio je, što se maslina tiče, ipak povoljniji jer su tu bolest ubile velike hladnoće.

Kaže nam to iz prve ruke Stanislav Štambuk iz Poljoprivredne savjetodavne službe RH. "Velika vlaga i visoke temperature itekako su pogodovale širenju paunovog oka, opasne bolesti koja je u masliniku cijelu godinu, no ovisno o temperaturi i vlazi oni se šire ili povlače", kaže Štambuk. Isto vrijedi i za maslinovu mušicu.

Paunovo oko ili neishranjenost?

Simptomi paunova oka su vidljivi na listu, koji gljivice najčešće i napadaju. Vrlo rijetko bolest napada peteljku, plod ili mlade izbojke. Na licu lista javljaju se pjege - mrlje, koje su u početku napada tamnozelene boje, uljaste i sjajne. Kasnijim razvojem bolesti, u razdoblju kad se gljivice prošire po cijeloj krošnji, pjege postaju tamnosmeđe do crne boje, a oko pjege uočava se žućkasti prsten, međusobno se spajaju i prekriju cijeli list.

U zadnjem stadiju bolesti, mrlje pobijele radi odvajanja kožice od tkiva lista koji ubrzo opada sa stabla. Opadanje lista dovodi do smanjenja uroda i slabljenja kondicije stabla, no ovdje treba napomenuti da je jako važno razlikovati opalo lišće kao posljedicu djelovanja paunova oka i ono koje je opalo zbog neishranjenosti biljke, starosti lista i olovne bolesti.

Znakovi bolesti na krošnji

Znakovi bolesti na zaraženim listovima tijekom ljeta i jeseni vidljivi su tek u proljeće kada dolazi do novih zaraza na listovima, a zaraženi listovi opadaju od ožujka do lipnja, kada je moguć i potpuni gubitak listova. Paunovo oko najčešće napada lišće na donjim dijelovima krošnje, te se često na maslinama uočava gornji dio krošnje sa zdravim listovima, a donji dio bez listova.

Ako je suditi po najavljenoj prognozi vremena, čini se ni da razdoblje pred nama neće biti pogodno za maslinovu muhu i paunovo oko.

"Paunovo oko se najbolje razvija i razmnožava na temperaturi od 7 do 27, 28 stupnjeva, to znači da velike hladnoće kao ni velike vrućine ne pogoduju širenju bolesti", pojašnjava Štambuk. Zaštita masline protiv uzročnika paunova oka provodi se fungicidima na osnovi bakra (Cuprablau Z, Bakreno vapno W 50, Bordoška juha 20, Champion ili pak neko drugo sredstvo na bazi bakra), a u novije vrijeme jedno među najboljim sredstvima je Nordox 75 WG.

Tretiranje se provodi najmanje 60 dana prije planirane berbe plodova masline, bilo za konzerviranje ili za proizvodnju ulja. Preporučuje se ponoviti tretiranje odmah poslije berbe plodova, a koje će ujedno štititi maslinu od širenja bakterijskog oboljenja od raka masline. Prskanje masline obavljati izjutra, a najmanje 2-3 sata prije kiše.

Ne žurite s rezidbom

Što se tiče poljoprivrednih radova u masliniku, u ovo vrijeme, na početku godine, radova nema. "Mogu se uklanjati deblje grane, a na rezidbu na rod treba pričekati još najmanje tjedan dana i to u toplijim krajevima, dok u Zagori i hladnijim krajevima treba čekati sve do ožujka", kaže Stanislav Štambuk. Maslinari s nestrpljenjem očekuju kakva će im biti ova godina jer za lanjsku koja je uvelike podbacila svi kažu ne ponovilo se.

Autor: Ojdana Koharević, Foto: depositphotos.com, @digicomphoto


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Paunovo oko Rezidba masline Rak masline Pjege Maslinova mušica Stanislav Štambuk PSS Temperatura Vlaga Berba masline Nordox 75 WG Zaštita masline Zagora

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]