Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klaster Slavonska jabuka
  • 29.10.2015. 07:25

Najveći bruto prihod po hektaru ima uzgoj jabuke!

Proizvođačka organizacija treba imati minimalno sedam članova koji mogu proizvoditi više različitih proizvoda, ali potporu mogu dobiti samo za one proizvode koji su navedeni u poslovnom planu.

  • 504
  • 55
  • 0

U sklopu Jabučinih dana u Đakovu, voćari su upoznati s pravnim temeljima za osnivanje proizvođačkih organizacija te novostima vezanima za potpore i poslovni plan. Tako proizvođačka organizacija treba imati minimalno sedam članova koji mogu proizvoditi više različitih proizvoda, ali potporu mogu dobiti samo za one proizvode koji su navedeni u poslovnom planu.

Poljoprivredni proizvođači mogu biti članovi samo jedne proizvođačke organizacije s istim proizvodom. U Poljskoj primjerice postoji pet organizacija u sektoru voća, a u ministarstvu je pokrenut postupak za pojednostavljenje procedure osnivanja kako bi olakšali udruživanje poljoprivrednih proizvođača.

Proizvodnja jabuka najprofitabilnija u EU

Putem takvih organizacija, ostvaruje se višestruka dobit za proizvođače, jača pregovaračka moć, nabava repromaterijala - gnojiva, zaštitnih sredstava, sjemena. Upravitelja organizacije prvih pet godina plaća Europska komisija, a nakon toga bi trebala već samostalno i tržišno funkcionirati.

Stjepan Zorić, predsjednik klastera Slavonska jabuka, rekao je kako su već početkom godine krenuli u osnivanje proizvođačke organizacije, ali je iz Ministarstva došla najava da će se pravilnik mijenjati. Osnivanje je tako odgođeno do završetka berbe. "Proizvodnja jabuka u EU je najprofitabilnija, gledajući bruto prihod po hektaru, a u tu priču ušli smo prije 10-ak godina. Ipak, naplata je još uvijek najveći problem", kaže Zorić.

Kako napreduje Klaster Slavonska jabuka?

Za sada je 125 članova spremno za ulazak u proizvođačku organizaciju. Zorić je također istaknuo kako voćari u klasteru "Slavonska jabuka" posjeduju Global GAP certifikat jer bez toga nema prodaje na europskom tržištu. Međutim, još uvijek otkupljivači ne žele dogovarati otkup s upraviteljem zadruge nego inzistiraju na pojedinačnim pregovorima s voćarima gdje ruše cijenu proizvoda i nude ugovore s nepovoljnim uvjetima otkupa.


Tagovi

Klaster Slavonska jabuka Poslovni plan Proizvođačka organizacija Stjepan Zorić Jabučini dani Trgovački lobi Global GAP


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?