Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najstarija kruška
  • 18.08.2016. 07:30

Najstariju krušku u RH posadili za vrijeme Turaka

Obitelj Mutnjaković na svojem imanju najvjerojatnije ima najstariju krušku u Hrvatskoj koja, unatoč stoljećima, i dalje daje plodove.

  • 4.088
  • 197
  • 0

Kruška iz Gorice vjerojatno je najstarija u Hrvatskoj. Stara je između 400 i 500 godina. Unatoč tome, kruška i dalje daje plodove, kaže Ilija Mutnjaković za 24sata.

Krušku su najvjerojatnije posadili u vrijeme turske vlasti. Ilija kaže kako ne namjerava rušiti stablo nego će ga pustiti da samo dođe do kraja života. Ta kruška, koju su još njegovi pradjedovi graničari u Vojnoj krajini zvali Dinjica, i ove godine je donijela nekoliko košara lijepih plodova. U Domovinskom ratu pogodili su je i geleri, ali ona se ne da te živi bez umjetnih gnojiva i kemije.

Dinjica daje i dobru rakiju. U njezinoj krošnji i dupljama gnijezdilo se dvadesetak vrsta ptica, a često se nastanjuju i pčelinja društva, rekao je Ilija ne izostavljajući i stršljenove, ose, bumbare, bubamare, razne vrste sitnih i krupnih mrava te drugih životinjica kojima je ona stanište.

Foro: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Stablo Kruška Mutnjaković Najstarija kruška

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]