Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jabuke
  • 17.04.2015. 07:20

Na vrijeme protiv krastavosti i pepelnice

Većina sorti jabuke nalazi se u fenofazi pojave cvijetova i ružičastog pupa.

  • 1.409
  • 63
  • 0

Uzročnik krastavosti plodova može inficirati voćku vrlo rano - već u veljači kada krene otvaranje pupova pa sve do jeseni odnosno do kraja vegetacije. Simptomi napada javljaju se na listu, plodu, granama i rijetko na cvijetu. Na mladim listovima se mogu primjetiti zelenkaste pjege koje s vremenom posive i potamne, a list se uvije, osuši i otpadne. Zaraza na listu može biti izvor zaraze ploda. Na peteljci nastaju vrlo slične pjege izduženog oblika. Plodovi su prošarani tamnim pjegama koje mogu biti razasute po cijelom plodu ili koncentrirane na jednoj strani ploda. Ukoliko je zaraza jaka, plodovi su deformirani i podložni napadu gljivičnih bolesti koje uzrokuju truljenje. Ako je cvijet napadnut, na njemu se primjećuju tamnozelenkaste mrlje, ali štete u pravilu nisu velike.

Pepelnica jabuke

Vrlo je važno na vrijeme, odnosno u ovim fazama razvoja jabuke, osigurati i kvalitetnu zaštitu protiv pepelnice. Pepelnica se prepoznaje po karakterističnim bijelopepeljastim prevlakama na svim zelenim organima. Listovi su uski, uvijeni u lijevak i uspravno položeni.

Za sigurnu i kvalitetnu zaštitu od krastavosti i pepelnice na jabukama u ovim fazama razvoja, tvrtka Chromos Agro donosi preporuke za zaštitu.

Od faze pojave cvjetova do ružičastog pupa preporuča se primjeniti fungicide Chromodin S-65 (0,08%) ili Delan 700 WDG (0,075%) u kombinaciji sa sredstvom Chromosul 80 (0,4%). U fazi ružičastog pupa preporuka je Stroby WG (u koncentraciji (0,02%) ili Argo (0,015%) plus Delan (0,075%) ili pak Tercel (0,25%). Od faze otvaranja središnjeg cvijeta do početka otpadanja latica najdjelotvornije su ove dvije kombinacije:

Novi fungicid na HR tržištu

ARGO (difenkonazol 250 g /l ) je novi sistemični fungicid iz skupine triazola na našem tržištu koji služi za suzbijanje krastavosti i pepelnice jabuke, a primjenjuje se u koncentraciji 0,013% - 0,015%. Kod krastavosti (Venturia inaequalis) se primjenjuje preventivno, tretiranjem prije pojave prvih simptoma bolesti u koncentraciji 0,013% (13 ml sredstva u 100 l vode) te kurativno u koncentraciji 0,015% (15 ml sredstva u 100 l vode). Suzbijanje pepelnice (Podosphaera leucotricha) provodi se u koncentraciji od 0,013% (13 ml sredstva u 100 l vode).

Važno je spomenuti:

  • U istom nasadu smije se primijeniti najviše četiri puta godišnje u razmacima 7 - 10 dana.
  • Sredstvo se ne preporuča koristiti za eradikativnu zaštitu.
  • Kurativna zaštita se preporuča koristiti samo ako postoji praćenje antifuzikladijskom prognoznom službom.
  • Preporuča se primjena u kombinaciji sa protektivnim fungicidom (npr. STAR 80 WP) kako bi se spriječila pojava rezistentnosti

KARENCA: 35 dana za jabuke, a ispaša stoke dozvoljena 35 dana nakon zadnje primjene.


Tagovi

Chromos Agro Zaštita jabuke Pepelnica jabuke Krastavost jabuke Preporuka za zaštitu Zaštita voća Argo fungicid Suzbijanje pepelnice


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.