Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup
  • 24.08.2014. 11:00

Na Visu se otkupljuje mediteransko voće i bilje

Na Visu je u tijeku otkup smokava, koromača, kadulje i drugog aromatičnog bilja, a pogon za sušenje i preradu smokava za proizvodnju Viškog hiba osigurat će i nova radna mjesta.

Foto: depositphotos.com
  • 860
  • 99
  • 0

Na Visu je 30-ak poljoprivrednika sa zadovoljstvom dočekalo vijest o pokretanju otkupa smokava, koromača, kadulje i drugog aromatičnog bilja na njihovom otoku, na prostoru bivše vojarne "Samogor". Dobro je poznato kako je poljoprivredno stanovništvo na hrvatskim otocima često suočeno sa problemima otkupa i transporta njihovih proizvoda pa je ovo još jedan razlog više da Višani budu zadovoljnim ovom viješću.

Potporu ovom projektu dao je Grad Vis, a Velimir Mratinić, predsjednik udruge Viški hib istaknuo je kako su u pregovorima i oko pokretanja otkupa limuna i naranči, a predviđene su i usluge pakiranja i djelomične prerade, ali i skladištenja proizvoda za druge proizvođače. Konkretan dogovor je već postignut i po pitanju proizvoda od rogača. No u planu su i brojne druge aktivnosti poput sušenja rajčica, a zanimljivim se čini i prijedlog ponude vinarima o mogućnostima sušenja grožđa za prošek.

U Udruzi vjeruju da se na otoku može živjeti od tradicionalnih proizvoda pa žele stvoriti mali centar za proizvodnju upravo autohtonih proizvoda koji su na našem, ali i inozemnom tržištu sve traženiji i cjenjeniji. Dodatno, realizacijom ovog projekta otvaraju se nova radna mjesta, što u današnje vrijeme iznimno visoke stope nezaposlenosti, zaslužuje svaku pohvalu.

Mratinić je još istaknuo kako su trenutno u postupku dobivanja oznake izvornosti, a područje na kojem se proizvodi Viški hib ovime će biti zaštićeno. Pozvao je poljoprivrednike i na dodatnu sadnju smokava jer će Višanima i Komižanima pripasti ekskluzivno pravo komercijalne proizvodnje proizvoda iza kojeg će stajati EU.

Okupljenima se obratila i prof. dr. Snježana Tolić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku koja slovi kao najkompetentnija osoba akademske zajednice za područje problematike ruralnih područja. Iskoristila je ovu prigodu za predstavljanje mjera ruralnog razvoja za koje će se raspisivati natječaji i to već od ove jeseni pa do 2020. godine.

Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Komorač

Komorač

Sinonim: Divlji komorač, koromač, slatki kopar | Engleski naziv: Fennel | Latinski naziv: Foeniculum vulgare Miller

Komorač se upotrebljava ponajviše kao začin. Ima dubok, snažan i razgranat vretenasti korijen. U vegetativnoj fazi stabljika mu je skraćena i obavijena rukavcima. Cvjetna... Više [+]

Kadulja

Kadulja

Sinonim: Ljekovita kadulja, žalfija, šalvija | Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Kadulja ima raznoliku namjenu, no najčešće se upotrebljava za dobivanje eteričnog ulja. Čaj od kadulje služi za obloge za rane te za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Limun

Limun

Sinonim: - | Engleski naziv: Lemon | Latinski naziv: Citrus limon L.

Limun je lijepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 - 6 m visine, sa sjajnim listovima, bijelim cvjetovima jakog mirisa i osvježavajućim plodovima. U... Više [+]

Tagovi

Vis Pokretanje otkupa smokava Komorač Kadulja Aromatično bilje Vojarna Smogor Poljoprivredno stanovništvo Potpora Limun Naranče Proizvodi od rogača Sušenje grožđa Prošek Viški hib Tradicionalni proizvodi Oznaka izvornosti Nova radna mjesta