Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak 2014
  • 14.03.2014. 13:30

Mutno tržište djevičanskog maslinovog ulja

Noćnjak u Zadru potaknuo dijalog o uljarstvu i maslinarstvu u Hrvatskoj

  • 863
  • 54
  • 0

"Siguran sam da možemo stvoriti brend hrvatskoga ulja tako da je onaj tko kupuje naše ulje siguran da kupuje zlato, a onaj tko kupuje strano ulje po 20 kuna da kupuje bofl", rekao je predsjednik RH Ivo Josipović.

Treba raditi na stvaranju imidža hrvatskog maslinovog ulja. Ekstra djevičanska kvaliteta je postignuta, a sada kvalitetnim marketingom treba kod potrošača opravdati njegovu cijenu koja odražava kvalitetu, glavna je poruka koja je odaslana s otvaranje šesnaeste po redu Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2014. u Zadru. Noćnjak organizira Zadružni savez Dalmacije, a ovogodišnji je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović pod čijim se visokim pokroviteljstvom održava Noćnjak.

"Danas imamo ulja koja su po svojoj kvaliteti vrhunska. Ako smo igdje, u ne uvijek uspješnom gospodarstvu, imali neku dobru smišljenu politiku, onda je to u maslinarstvu i uljarstvu. Oni koju su projektirali tu djelatnost, koji su motivirali ljude da se bave uljarstvom i maslinarstvom su učinili dobar posao. Siguran sam da možemo stvoriti brend hrvatskoga ulja tako da je onaj tko kupuje naše ulje siguran da kupuje zlato, a onaj tko kupuje strano ulje po 29 kuna da kupuje bofl", rekao je Josipović.

U Hrvatskoj je najniža otkupna cijena ekstra djevičanskog maslinovog ulja 40 kuna, a prodajna je najmanje duplo viša kada se na nju doda PDV, troškovi distribucije i trgovačke marže. U isto vrijeme na policama trgovačkih centara nalazi se uvozno ulje čija se cijena u pojedinim slučajevima akcijskih prodaja pada do nevjerojatnih 20 kuna po litri. Hrvatski maslinari i uljari godinama upozoravaju na te cjenovne apsurde, sve glasnije govoreći kako se radi o nelojalnoj konkurenciji koja ih uništava.

Da je tržište maslinovog ulja zamućeno, da se pod etiketom ekstra djevičanskog maslinovog ulja nalaze ulje niže kvalitete, otkriva Zlatka Knezović, voditeljica Odjela za kemijsko ispitivanje hrane i predmeta opće uporabe sa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu. "Mi se bavimo analizom ulja s polica dućana kada nam se dostave. Imali smo situaciju kada su dostavljeni uzorci deklarirani kao ekstra djevičanski, a analiza je pokazala da nisu u toj kategoriji", kaže Knezović.

Jesu li kontrole kvalitete ulja dovoljno učinkovite?

U Hrvatskoj postoji Pravilnik o uljima od ploda masline i komine koji je izrađen i usklađen s direktivama Europske unije. Ulje koje se uvozi i ono koje se proizvodi u Hrvatsku mora u istoj kategoriji biti iste kvalitete. Ako na deklaraciji piše da je ekstra djevičansko, onda u boci mora biti ekstra djevičansko maslinovo ulje.

"Važna pretpostavka jest da je kontrola odradila svoj posao. Međutim kontrola je loša, praktično možemo reći nikakva. Na moj upit prilikom rada u jednom povjerenstvu u Ministarstvu poljoprivrede na koji način će se kontrolirati kvaliteta na tržištu, odgovoreno mi je da će se kvaliteta sama za sebe izboriti", kaže Knezović.

Danas je cijena glavni faktor koji hrvatski potrošači gledaju kada se odlučuju kupiti neki proizvod. Zbog toga se radije odlučuju na kupnju uvoznog i jeftinog ulja umjesto domaćeg ekstra djevičanske kvalitete. Pri donošenju svoje odluke vjeruju kako se pod etiketom ekstra djevičanskog maslinovog ulja ono stvarno nalazi u boci, vjeruju kontroli koju treba provoditi država. Međutim praksa otkriva drugačiji istinu. Rezultat sveg toga jest da smo mi potrošači u zemlji proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ne samo siromašni nego i prevareni.


Tagovi

Tržište ulja Ekstra djevičansko ulje Maslinovo ulje Zadružni savez Dalmacije Otkupna cijena PDV Troškovi distribucije Noćnjak 2014 Trgovačke marže Cjenovni apsurd Pravilnik o uljima od ploda masline i komine Ivo Josipović Uljarstvo Maslinovo


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]