Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 11.05.2016. 07:30

Mraz je naspram HR birokracije mačji kašalj!

Mraz nas oštetio za 150 milijuna eura samo u voćnjacima! Stradalo je od 90 do 100 posto predviđenog uroda voća te do 90 posto uroda grožđa i povrća!

Foto: philipimage/bigstockphoto.com
  • 2.211
  • 110
  • 0

Predstavnici Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda 11 županija održali su sastanak 10. svibnja 2016. godine. Procijenili su štetu uzrokovanu mrazom na oko 150 milijuna eura, i to samo za voćne vrste. Očekuje se da će se šteta udvostručiti kada se zbroje i štete nastale na ostalim poljoprivrednim kulturama.

"Ovakav val niskih temperatura nije bio od 1952. godine", ističe Željko Ledinski, član vijeća Hrvatske voćarske zajednice i predsjednik Kriznog stožera HVZ-a za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda te nadodaje kako zabrinjava činjenica da se ni predsjednik Vlade, ni ministri nisu uključili u rješavanje problema nastalih šteta, kako bi se one ublažile odnosno nadoknadile.

Štete su oko 150 milijuna eura samo u voćarstvu!

"U Austriji su već nakon četiri dana imali gotovu procjenu štete, dok kod nas i nakon tri tjedna još ništa", kaže Ledinski te napominje kako je najavljeno da će ministar poljoprivrede uskoro ići u Europsku komisiju gdje će prikazati stanje nastale štete, a za primjer je naveo Poljsku koja je prošle godine za tu namjenu povukla iz EU 6.000 eura po hektaru.

Ledinski navodi kako naša država nema dovoljno novaca za nadoknadu štete te da treba na vrijeme reagirati i javiti se na natječaj EU fonda za nadoknadu šteta. Napominje i to da su štete u voćarstvu i do 100% - a voćari su na rubu egzistencije.

Austrija već tražila naknadu štete

"Posve je jasno da kasnimo, a budući da su sredstva u EU fondu za nadoknadu šteta ograničena i da je štetu od mraza pretrpjelo nekoliko zemalja, Slovenija, Italija, Mađarska, Hrvatska, Austrija, pitanje je hoćemo li uspjeti povući sredstva za nadoknadu šteta", kaže Ledinski.

Krajem travnja, Hrvatsku je pogodilo veliko zahlađenje praćeno mrazom te su nasadi voća, vinove loze i povrća u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj gotovo potpuno uništeni.

"Najbolje će proći uvoznici, a kupci će plaćati puno skuplje uvozno voće upitnog podrijetla i kvalitete", tvrdi.

Aktivirala se i Marijana Petir

Nakon prošlogodišnje krize uzrokovane ruskim embargom, koji je još uvijek na snazi, a pogodio je europske proizvođače voća i povrća, ova elementarna nepogoda mraza je novi udar te bi mogla značiti njihov kraj, govori eurozastupnica Petir koja je zatražila da se hitno pomogne pogođenim poljoprivrednicima.

Osim u Hrvatskoj, ovo iznenadno zahlađenje uzrokovalo je dosad nezabilježene štete i kod naših susjeda, u Mađarskoj, Sloveniji i Austriji. No, za razliku od hrvatske, administracija u tim državama funkcionira puno efikasnije. Čini se da je hrvatskim voćarima teže pala nebriga države nego sama elementarna nepogoda.

Velike štete i u susjednim državama

Šteta uzrokovana nedavnim mrazom je u Austriji procijenjena na oko 200 milijuna eura, a Mađarska je za ovu kriznu situaciju predvidjela 24 milijarde forinti (77 milijuna eura).

Prema procjenama Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) i Kriznog stožera kojega je oformila HVZ, ukupne štete u voćarstvu Republike Hrvatske nastale uslijed mraza iznose 150 milijuna eura.

Procjenu šteta u hrvatskim voćnjacima su izradili članovi Hrvatske voćarske zajednice iz svih krajeva Hrvatske te članovi Kriznog stožera koji ima predstavnike u svim hrvatskim županijama. Nažalost šteta će biti još i veće jer je neke dijelove Hrvatske neki dan pogodila i tuča.

Potrebno pronaći rješenje za ovu krizu!

"Oštećeni poljoprivrednici trebali bi se i obratiti Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske jer isključivo o Ministarstvu ovisi stavljanje na raspolaganje sredstava iz Programa ruralnog razvoja iz Mjere 5 Obnavljanje prirodnog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti", rekla je Petir.

Birokracija i trgovci protiv voćara i kupaca!

Važno je i da hrvatski ministar poljoprivrede na Vijeću EU također nastupi zajedno s ministrima iz drugih država članica koje su pretrpjele štetu kako bi s više strana potaknuli mjerodavne na pronalaženje rješenja za ovu strašnu krizu u sektoru voćarstva, poručuje Petir.

Foto: philipimage/bigstockphoto.com


Tagovi

Mraz Tuča Elementarna nepogoda Petir Voćari Štete


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.