Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrochem Maks
  • 31.03.2016. 07:30

Monilija - trulež plodova i palež rodnih grančica

Simptomi su uočljivi znatno prije berbe, stoga pomno pratite promjene!

  • 1.580
  • 59
  • 0

Monilija je gljivična bolest koja se u našim uvjetima proizvodnje može odnositi na trulež plodova (Monilia fructigena) ili palež rodnih grančica (Monilinia laxa), uglavnom na koštičavim voćkama, uključujući trešnju, breskvu, šljivu, marelicu i dr.

Zaraza može nastupiti u bilo kojoj fazi izloženosti, ali je najčešća u punoj cvatnji i, kao što i samo ime govori, ova bolest uzrokuje sušenje cvjetova, sušenje i propadanje rodnih grančica i propadanje plodova vrlo brzo nakon ubiranja.

Brojni simptomi monilije

S obzirom da se intenzivna gnojidba dušikom također dovodi u vezu s pojačanom infekcijom, potrebno je voditi računa i o pravilnoj i umjerenoj prihrani!

Simptomi su međutim uočljivi znatno prije berbe pa se već u cvatnji može primijetiti infekcija, kada latice poprimaju svijetlo smeđu boju u slučaju zaraze sporama gljivice Monilia fructigena ili sivu boju kod zaraze uzročnikom Monilinia laxa. Cvjetovi izgledaju kao da su natopljeni vodom ili oštećeni mrazom pa se često prvi simptomi krivo protumače. Cvjetovi ubrzo propadaju, a nerijetko se zaraženi osušeni cvjetovi zadržavaju na grančicama i kroz berbu. Osim cvjetova, simptomi napada monilije mogu se primjetiti i na grančicama koje se suše i propadaju pa izgledaju kao da su spaljene vatrom. Infekcija se nastavlja tijekom vegetacije, kako plodovi sazrijevaju, pa u vrijeme berbe bolest može naglo uništiti sazrele plodove.

Ponekad, uslijed infekcije, simptomi izostaju sve do sazrijevanja plodova, a najveći rizik za ovakve latentne infekcije nastupa u cvatnji, nakon čega se, u fazi formiranja plodova, infekcije smanjuju da bi se intenzitet pojačao sa sazrijevanjem plodova. Plodovi u dozrijevanju su izuzetno osjetljivi na zarazu monilijom pa neposredno prije berbe mogu biti izloženi intenzivnim zarazama. Ponekad zaraženi plodovi u voćnjaku uopće ne pokazuju simptome zaraze, sve dok se ne transportiraju ili uskladište.

Tehničke mjere zaštite

Tehničke mjere zaštite uključuju uklanjanje zaraženih grana i grančica te uklanjanje otpalih i mumificiranih plodova iz voćnjaka, a s obzirom da se intenzivna gnojidba dušikom također dovodi u vezu s pojačanom infekcijom, potrebno je voditi računa o pravilnoj i umjerenoj prihrani. Tehničke mjere zaštite treba upotpuniti i kemijskim mjerama koje uključuju primjenu pravilno odabranih, kvalitetnih sredstava čija primjena započinje na samom početku cvatnju i ponavlja se u fazi opadanja latica.

INDAR 5 EW je fungicid sa posebno dobrim djelovanjem na trulež plodova i palež rodnih grančica, koji se koristi na trešnji, šljivi, breskvi, marelici i drugim voćnim vrstama. To je sistemični fungicid, preventivnog i kurativnog djelovanja s najduljim djelovanjem i posebno jakim učinkom u zaštiti plodova. Odlikuje ga potpuna selektivnost.

Ovaj fungicid nema negativnog utjecaja na klijavost polena, nije otrovan niti škodljiv za pčele i selektivan je prema korisnoj entomo i akarofauni. Nema negativan utjecaj na boju i oblik plodova, ne utječe na skraćivanje internodija jednogodišnjih izboja, ne uzrokuje fitotoksičnost ni ožegotine, a u svijetu se koristi i za završna tretiranja u voćnjacima, zbog učinkovitog preventivnog suzbijanja truleži ploda i različitih skladišnih bolesti. Ovdje je naročito važan njegov povoljni toksikološki profil. Oko 15% svjetske potrošnje fenbukonazola otpada na koštičavo voće.

Kako primjeniti fungicid?

INDAR 5 EW se na koštičavim voćkama primijenjuje u koncentraciji 0,07 % tj. 70 ml na 100 l vode u početku cvatnje i u fazi opadanja latica. Osim koštičavih voćaka, INDAR 5 EW suzbija i pepelnicu i crnu trulež na vinovoj lozi, krastavost na jabukama i kruškama te pepelnicu na krastavcima, dinjama, tikvicama i lubenicama. Slijedimo li europske preporuke u zaštiti voćaka, nakon zimskog prskanja, INDAR 5 EW je svakako najbolji izbor u zaštiti koštičavih voćaka od monilije.

Pripravak Indar 5 EW potražite u poljoapoteci HORTIKULTURA, Pro-Tehna d.o.o., Maksimirska 64 u Zagrebu, a za više informacija o zaštiti, kontaktirajte tvrtku Agrochem Maks na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Monilija Agrochem Maks Trulež plodova Palež grančica Propadanje plodova Mraz Infekcija Monilia fructigena Monilia Iaxa Zaštita od monilije Indar 5 EW Fungicid


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com