Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa uroda
  • 03.09.2015. 17:55

Međimurske lubenice najslađe su kradljivcima!

Međimurski poljoprivrednici kažu da je lakše naći voće ili povrće koje tamo ne uspijeva, nego nabrojiti sve ono koje se može proizvesti. Jedno od njih su i lubenice. Ali...

  • 348
  • 28
  • 0

I u Međimurju postoje proizvođači lubenica. Iako njihovi plodovi nisu poznati kao oni neretvanski, okusom, složit će se mnogi, ne zaostaju za ovim poznatijima. No da i na sjeveru Hrvatske rastu lubenice, morat ćete nam vjerovati na riječ. Naime, tamošnji poljoprivrednici doslovno skrivaju parcele s lubenicama. Jer im dugoprstići preko noći pustoše polja.

Kradu nam i svježe prskane lubenice, koje se ne bi smjele jesti

"Mi se mučimo i radimo cijele godine, sijemo, presađujemo, navodnjavamo i prskamo zaštitnim sredstvima, cijene kojih su abnormalno visoke, a neki samo dođu, uberu urodove i prodaju ih tko zna kome i gdje. I ne samo da ukradu lubenice, već unište nasade, počupaju i potrgaju cijele biljke. Ukradu i lubenice kojima još traje karenca, znači, baš ih briga za zdravlje onih kojima prodaju", priča nam jedan međimurski proizvođač, koji nas je zamolio da mu ne objavimo ime niti mjesto u kojem živi. Jer, kaže, lopovi dobro poznaju taj kraj i čim doznaju da neki OPG ima lubenice, krenu u potragu za poljem na kojem rastu.

I tako, jada se ovaj međimurski poljoprivrednik, već nekoliko godina. A cijela mu obitelj živi od proizvodnje povrća i lubenica i ne mogu ih samo tako prestati saditi.

Drski lopovi usude se i napasti vlasnika polja, ukoliko preko noći čuva urod

"Ne pomaže ni policija, ni psi čuvari, a bilo je čak i nekoliko slučajeva da su vlasnici preko noći doslovno u polju čuvali urod, a ekipa kradljivaca ih je napala. I sad neka nas netko proba shvatiti. Zna se dogoditi da idemo u polje i neki čovjek nas prati. A nije nam poznat i pretpostavljamo da nema tamo zemlju. No ne možeš nekome zabraniti da ide u polje. Tako sam i ja, kao i neki drugi, zaključio da nas prate kako bi vidjeli gdje su parcele s urodom.

No kako je teško to dokazati, zapravo smo stjerani u kut, ne možemo ništa. Neka su međimurska gospodarstva upravo zbog krađa, proteklih godina i odustala od uzgoja lubenica. Policija nam je savjetovala da ogradimo nasade. Neki su ih poslušali, no opet su našli opustošena polja i usput dodatne štete na ogradama, koje su jednostavno bile prerezane", priča nam naš sugovornik.

Doista vrlo nezavidna situacija. No kad smo već kod međimurskih proizvođača lubenica, porazgovarali smo i o samoj proizvodnji.

Uz lubenice posadite dinje i riješit ćete se poljskih miševa

"Ove smo godine zasadili više od 500 sadnica. Sjemenke smo kupili u Zagrebu i svaku ručno stavljali u zemlju. U plasteniku su rasle dok nisu bile dovoljno velike za van. Kad smo bili sigurni da više nema opasnosti od proljetnih mrazeva, posao se preselio na polje. Postavili smo crnu foliju ispod koje se nalazi sustav za navodnjavanje, kap po kap. Sadili smo također ručno i to dvije sorte, onu ranijeg roka dozrijevanja te kasniju. Ranija sorta bolje je uspjela. Lubenica, kao i svaka druga biljka, traži vodu, hranjivo i zaštitu. Osjetljiva je na pepelnicu, kao i krumpir, a napadaju je i uši te razne muhe. U ovo sušno vrijeme ima i štetnika koji je nagrizaju i jedu u potrazi za vodom. Ove smo godine tome stali na kraj, posadivši pokraj njih dinje, koje miševi ne vole", kaže jedan međimurski proizvođač lubenica.

Eto, ispada ironično, no nažalost je istinito. Lakše im se bilo riješiti i miševa u polju, nego lopova. Na kraju smo probali jednu međimursku lubenicu i zaključili da je ukusna kao i ona neretvanska.

Ako ništa drugo, neka ova priča bude barem upozorenje da lubenice, zbog niže cijene ne kupujete od sumnjivih prodavača, jer, kao što smo čuli, postoji mogućnost da umjesto zdravog voća, pojedete svježe prskani plod, kojemu još nije istekla karenca i koji vam zbog toga, može naškoditi.


Tagovi

Međimurje Međimurske lubenice Neretvanske lubenice Sjever Hrvatske Krađa lubenica Uništavanje nasada Karenca Međimurski proizvođač Policija Psi čuvari Napad Opustošena polja Štete na ogradama Plastenik Sjemenke Navodnjavanje Crna folija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?