Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podizanje nasada
  • 04.03.2015. 16:30

Maslinici Ravnih kotara iznikli iz kamena!

Maslinik Radoslava Bobanovića u Ravnim kotarima uzor kvalitetnog maslinarstva!

  • 422
  • 44
  • 0

Pokretanjem poticajnih mjera Vlade za podizanje novih nasada masline i revitalizaciju starih, mnogi su iskoristili tu šansu i prihvatili taj projekt. Posebno se to odrazilo u Zadarskoj županiji, a unutar nje u općini Polača. Maslinici Ravnih kotara, a među njima i mladi nasad od cca 500 stabala gospode Radoslava Bobanovića i Željka Uzelca, postali su pravi uzor kvalitetnog maslinarstva. Maslinik podignut po svim pravilima suvremenog uzgoja doista je uzoran i posjetitejima je mogao poslužiti kao pokazatelj kako treba podizati nove nasade.

U masliniku sam zatekao jednog od partnera, gospodina Željka Uzelca i porazgovarao s njim kako su došli na ideju na ovako kršovitom i kamenitom terenu podići maslinik. "Kompleks sa oko 60 hektara smo odlučili raskrčiti i pretvoriti u plodno tlo. Prije 4 godine smo na cca 40 hektara posadili maslinik", kaže on.

"Sorte su domaće i strane, od čega je 50 % domaća oblica, a ostalo su dio iz Istre i talijanski oprašivači, lećino, pedolino i neke druge. Kada smo započeli s projektom i izradom studije, bili smo pomalo u strahu hoćemo li uopće biti u stanju raskrčiti toliko kamenit teren. Tada sam upitao svog partnera gospodina Bobanovića, pa zar nismo mogli, kao promotori dobiti bolji teren na kome bi s manje investicija mogli podignuti maslinik.

Tim više što ja nisam od te poljoprivredne struke, bio sam pomalo skeptičan. No ipak smo se uhvatili u koštac sa tim kamenjarom i na koncu se pokazalo da se je sav uloženi trud i novac u taj projekat isplatio. Kao što vidite, ovo malo umjetno jezero koje smo izgradili i napunili vodom dovlačeći je i sa pet kilometara udaljenosti, pripravili smo dovoljnu količinu vode da zadovolji sve potrebe suvremenog uzgoja. Zašto to upravo ovdje u Polači, tome je kriv moj partner rade jer je to njegovo mjesto i on je bio prvi poslijeratni načelnik porušene Polače. Dana je slika potpuno drukčija i ona je doživjela pravu renesansu jer je pored nasada masline ovdje podignuto i dosta nasada vinograda, kazao je gospodin Uzelac.

I doista zahvaljujući gradonačelniku Benkovca gospodinu Branku Kutiji i mom partneru Radoslavu Bobanoviću, cijeli benkovački kraj je dobio kompletan preobražaj i svakim danom postaje sve ljepši, poput Semiramidinih vrtova. Da se ne radi samo o neutemeljenoj hvali maslinika Ravnih kotara svjedoči i činjenica da je konačno i na ovogodišnjoj 12. Manifestaciji maslinara mediterana gospodin Radoslav Bobanović za svoj pregalački rad i svoj maslinik primio zasluženo priznanje Viteza Maslinarskog Prijateljstva.


Tagovi

Maslinici Ravni kotari Nasadi Domaća oblica Kameniti teren Radoslav Bobanović Željko Uzelac Branko Kutija Manifestacija maslinara Polača Podizanje nasada


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?