Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba mandarina
  • 18.09.2016. 10:30

Mandarina je neobrana, nema nikog da je bere?

Poljoprivredni proizvođači odnosno voćari su ove godine u dolini Neretve itekako zabrinuti kako ubrati oko 100.000 tona mandarina te kako prodati tolike količine kvalitetnog žutog voća, dakako i po kojoj cijeni. No, svi priželjkuju lijepo vrijeme kako bi mogli obrati sve plodove ranih i kasnih sorti mandarina na svojim plažama te se na kraju radovati uspješnim rezultatima...

  • 6.453
  • 639
  • 0

Sve govori kako najteže u životu prolaze oni koji proizvode hranu, odnosno poljoprivrednici - proizvođači povrća i voća u dolini Neretve.

Gotovo nitko ne može ni predvidjeti, još manje točno izračunati kako su se neretvanski poljoprivrednici i njihovi OPG-ovi samo tijekom ove godine namučili, koliko su utrošili novca, znanja, snage, truda da bi na svojim plantažama proizveli, bar toliko očekuju, rekordnih 90 do 100.000 tona mandarina po čemu je prepoznatljiv taj naš pitomi krajobraz vrijednih i skromnih ljudi, popularno nazvan i hrvatskom Kalifornijom.

Računaju kako bi oko 80% mandarina trebalo izvesti i prodati na inozemnom tržištu, no pitanje je gdje će se i hoće li se uspjeti prodati navedene količine tog žutpg voća kada je i za hrvatske proizvode zatvoreno tržište Ruske federacije?

Kako ubrati, otkupiti i prodati oko 100.000 tona mandarina?

Čini se kako su baš sada pred njima, dok se pripremaju za berbu mandarina, još veće muke kako ubrati tolike vagone žutog voća i tko će im sve pomoći u tom zahtjevnom poslu kada ni otkupni centri ne mogu naći radnike, a ne mogu se uvoziti ni berači primjerice iz susjedne BiH kao minulih godina.

U Neretvi procjenjuju kako bi trebalo angažirati oko 5.000 radnika koji bi obrali rekordnih 100-ak tisuća tona mandarina ako u međuvremenu ne bude kakve elementarne nepogode tijekom jeseni i na pragu zime. No, upitno je tko će otkupiti oko 80% tog zlatnog voća i po kojoj cijeni; na kojim tržištima će moći plasirati mandarine, jer ih na domaćem tržištu mogu prodati tek 15-ak tisuća tona.

Berba započinje krajem rujna

Njihovim brigama, izgleda, neće biti kraja sve dok uspješno ne završe ovogodišnju jematvu berbu mandarina koja će najvjerojatnije započeti posljednjeg vikenda rujna ove godine i trajati oko tri mjeseca, dakako i dok se ne uvjere i u rentabilnost posla za koji su tradicionalno i generacijski vezani, znajući kako neće moći nadoknaditi izgubljeno, za razliku od trgovaca koji uvijek žele zaraditi na proizvodima neretvanskih voćara.

Njemački turisti u berbi mandarina

"Berba ranih sorti mandarina će ove godine vjerojatno službeno početi krajem pretposljednjeg tjedna rujna ove godine. Očekujemo kako ove godine nećemo imati tako veliku štetu zato što su plodovi nešto manji, jer stabla nisu toliko opterećena mandarinama. Naime, manji plodovi se mogu lakše spakirati i prodati", ističu neretvanski voćari, pitajući hoće li se svi plodovi moći obrati na vrijeme, dakako i otkupiti te otpremiti na tržište, a predsjednik Udruge voćara Mandarina Opuzen Alenko Šešelj kaže:

Berba mandarina je obiteljski posao

"Inače, mandarine beremo obiteljski, a kada nam zatreba obično u srcu sezone uzmemo pet do šest radnika. Svakom beraču platimo dnevnicu po 250 kuna u bruto iznosu. Ali se u otkupu i prodaji mandarina bojimo zastoja što će se ove godine vjerojatno i dogoditi tim više što je rekordni urod tog našeg voća. No, problem otkupljivačima u njihovim otkupnim centrima predstavljaju i pakirnice. Tu morate čvrsti i pošteni, jer ako tako ne bude eto i dodatnog problema. Što se može kada uvijek najviše plati, najgore prođe, onaj tko proizvodi hranu, a to je poljoprivredni proizvođač. On je uvijek oštećen i nitko mu to ničim ne može nadoknaditi, jer na njemu svaki trgovac želi zaraditi koliko toliko."

Agrofructus u potražnji sezonaca

U razgovoru s neretvanskim voćarima smo doznali kako se mogu očekivati i još veći problemi u nekim otkupnim stanicama, kojih će ove godine biti 10-12, jer kako sada stvari stoje u njima neće imati tko razvrstavati i pakirati ubrane i otkupljene plodove. No, rukovoditelj otkupnog centra AgroFructus grupa u Opuzenu Dragan Crnomarković ističe:

Anđelko Barišić i njegove mandarine

"Ja sam ove godine raspisao natječaj za 150 djelatnika koji bi radili u našem otkupnom centru AgroFructus Opuzen. Problem je u tome što je interes nezaposlenih u dolini Neretve gotovo neznatan za berbu mandarina na plantažama te na poslovima u otkupnim centrima. I mogućnost o uvozu djelatnika za poslove oko berbe mandarina iz BiH je također vrlo mala, gotovo neznatna. Trenutno je u ispostavama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Pločama i Metkoviću trenutno su evidentirane oko 2.800 nezaposlene osobe."

Ovisni o cijenama

Mnogi od njih i ne žele govoriti o tome, a neki kažu lako bi se rado prijavili kao sezonski radnici, berači mandarina, kad bi im dnevnica odnosno plaća bila veća i sigurna. Doima se kako će se ove godine, ipak, obrati sve mandarine na plantažama vrijednih voćara, težaka, poljoprivrednih proizvođača u dolini Neretve. Ali će nastati najveći problem ako se ne otkupe i ne prodaju sve količine ubranih mandarina što će, kažu, ovisiti i o cijenama - otkupnoj i prodajnoj na tržištu. Dakle, osim problema uslijed nedostatka berača, proizvođači i otkupljivači još nisu sasvim sigurni hoće li se sve mandarine moći prodati i na kojim tržištima, osim hrvatskog.

Dobro upućeni, oni koji poznaju tržište, dodaju kako je jedina opcija Europska unija, odnosno tržišta zemalja njezinih članica, gdje bi se mogle prodati sve količine uroda ovogodišnjih neretvanskih mandarina. No, iskusni voćar i poljoprivredni analitičar Niko Kapović:

Gdje će mandarine ako ne u Rusiju?

"Svi otkupljivači i zaposlenici u njihovim otkupnim centrima ulažu i dodatne napore kako bi se dobro, prikladno organizirali za otkup svih viškova mandarina u dolini Neretve te da ih potom plasiraju na europsko tržište odnosno u zemlje članice Europske unije. Očekuje se kako će se ove godine tržište za prodaju neretvanskih mandarina znatno proširiti na Norvešku, Nizozemsku, Njemačku. Vjerojatno ove godine ima šet sedam otkupnih centara u Neretvanskoj dolini koji će se ove godine moći uspješno nositi s tim problemom, dok ostali otkupljivači u Neretvi, ipak, još nisu na toj razini."

I ove godine se može očekivati blokada Turističke jadranske magistrale u dolini Neretve, što potiho najavljuju prošlogodišnji prosvjednici, bude li stanovitih problema oko otkupa i otkupne cijena mandarina, te njihove prodaje. "Sigurno će se dogoditi blokada promata na cesti Ploče-Netković-Dubrovnik. Ne samo ceste nego i trgovačkih centara, ako ne bude prikladnog otkupa viška mandarina od proizvođača, prikladne otkupne i prodajne cijene", čulo se ovih dana u dolini Neretve.

Dakle, iako ovogodišnja berba ranih sorti mandarina još nije ni započela u dolini Neretve svi su manje više zabrinuti - poljoprivredni proizvođači oko berbe plodova, otkupa i cijene; otkupljivači uslijed otkupnih količina, klasificiranja, pakiranja i plasiranja proizvoda na tržište. Neki u šali komentiraju: tako je možda i bolje jer neretvanskom brendu, mandarinama, napokon treba pravodobno pristupiti, dakako ozbiljno, organizirano i znalački, posebice zato što su pred svima postavljeni zahtjevniji uvjeti na novom zapadno-europskom tržištu: od poljoprivrednog proizvođača, otkupljivača i trgovca.


Fotoprilog


Tagovi

Neretva Mandarine Berba Proodaja