Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Vukušić
  • 22.03.2015. 15:25

Ljubav prema poljoprivredi stvara plodno tlo

Dalmatinska zagora čuva u svojoj unutrašnosti prave bisere poljoprivrede koji su od kamenjara stvorili plodno tlo za ekološke proizvode. Obitelj Vukušić jedan je od njih. Dalmatinskim dišpetom su oplemenili škrto tlo.

  • 2.024
  • 210
  • 0

Na 12 kilometara od mora, uz cestu koja vodi o mora prema Imotskom, nalazi se veoma lijepo i napredno mjesto Šestanovac, a nedaleko njega zaseok Vukušići Donji. U njemu živi sa svojom peteročlanom obitelji, (majkom, suprugom i troje djece), razvojačeni časnik Domovinskog rata Jure Vukušić. Sa završenom školskom spremom upravnog pravnika nije htio napustiti Vukušiće, jer voli život u prirodi, a to ga je motiviralo te je odlučio podignuti nasad maslina.

Dodjela zemljišta na služnost

Na pitanje kako se odlučio na taj projekt, Vukušić objašnjava, "Nakon što sam u Splitu
završio seminar Savjetnika u malom gospodarstvu i dobio certifikat Ministarstva Gospodarstva, izvršio sam predradnje i izvršio sva ispitivanja, kao i konsultacije sa stručnjacima, izvršio ispitivanje zemljišta. Podnio sam zahtjev Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom za dodjelu zemljišta na služnost za podizanje maslinika. Konačno 2005. godine je povjereništvo donijelo odluku o dodjeli zemljišta tvrtki Jurin dvor d.o.o., koja je u mom vlasništvu.

Po dobivanju zemljišta na korištenje, površine cca 7,5 ha, prišao sam izradi studija o financiranju i isplativosti ovog projekta. Shvativši da se posao može isplatiti, pribavio sam potrebna sredstva (dio vlastitih sredstava, a dio kreditiranjem), i krajem kolovoza 2006. godine započeo pripremom zemljišta. Početkom studenog 2006. sam počeo sadnju prvih 300 sadnica oblice i manji dio oprašivača. Sadnju sam izvršio na preporuku agronoma Ivice kovačevića i Žarka Kovačića, djelatnika HZPSS-a.

Samostalno izgradio umjetnu vodoakumulaciju

Upisan sam i u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a potom i u Upisnik proizvođača u ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s pravom proizvodnje, prerade i trgovine ekoloških proizvoda. Plan mi je zasaditi oko 2.100 sadnica, a u tu svrhu sam i izradio sam umjetnu vodoakumulaciju zapremine cca 1.500 kubnih metara. Pored toga želja mi je na ovom području razviti seoski turizam i zainteresirati ostala mala gospodarstva za ekološku proizvodnju.

Suradnja sa susjednim OPG-ima

U početku sam namjeravao proizvoditi samo ekološki čisto i kvalitetno ulje, ali na poticaj inozemnih kupaca proizvodim i čaj od lista masline, zelenu i crnu konzerviranu maslinu, maslinu s dalmatinskom ljutikom, tri namaza od zelene masline, dvije vrste umaka od masline, a u suradnji sa susjednim OPG-ima plasiram ljutiku, sušenu smokvu i džem od smokava. Proizvode plasiram u Hrvatskoj u suradnji sa dm-drogerie d.o.o. i to čaj od maslinovog lista, dok ostalo plasiram u Austriji uz pomoć partnera i prijatelja gospodina Gerharda Hartmanna.

Što se tiče klimatskih uvjeta za uzgoj masline, nisu najpovoljniji ali zato imam daleko manje štetnika koji napadaju maslinu. Kako pojedini članovi moje obitelji imaju i druge obaveze, pomažu mi samo povremeno, ovisno o obimu poslova zapošljavam od četiri do osam djelatnika. Od članstva u EU očekuje veću potporu domaćoj proizvodnji, kako financijski tako i kroz lakši izvoz na EU tržište", zaključio je gospodin Jure.

Kamenjar postao obradiva površina

Gledajući kamenjar koji se pretvara u obradivu površinu ovakvih razmjera, doista je to Sizifov posao. Opet se pokazala snaga dalmatinskog dišpeta koji je snažniji od svih zapreka i dokazuje da snagom ljubavi za zemlju možeš postići i ono što se čini nemogućim. Godine našeg sugovornika (43) potvrđuju da ima entuzijasta koje nikakve zapreke ne mogu zaustaviti u ostvarenju vlastitih ideja. Takve treba doista razumjeti i podržati.

Dana je Jurin Dvor d.o.o. doista respektabilna tvrtka koja, ne samo da je oplemenila taj dio Dalmatinske Zagore, već je postala i nezaobilazan čimbenik u hrvatskom poljoprivrednom gospodarstvu.


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: Figa | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Tagovi

Jure Vukušić Vukušići Donji Jurin dvor Dodjela zemljišta Nasad masline Oblica Ispitivanje tla Priprema zemljišta Eko proizvodnja Seoski turizam Ivica Kovačević Žarko Kovačić Sdanice Ljutika Smokva Maslinovo ulje Dm-drogerie markt Gerhard


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]