Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici
  • 18.03.2014. 12:36

Lisne uši na jabuci

Topla jesen i zima pogodovala je prezimljujućim stadijima svih štetnika na jabučastom voću uključujući i lisne uši

  • 2.319
  • 102
  • 0

Većina lisnih ušiju se aktivira početkom bubrenja pupova. Ako im vrijeme pogoduje mogu imati veliki broj generacija i značajno uticati na razvoj lisne mase i ploda.

Pepeljaste uši na jabuci

U zadnjih nekoliko godina proizvođače najviše muči krvava uš (Eriosoma lanigerum), koja prezimljuje na korijenovu vratu, u pukotinama debla i ranama od drugih štetočina. Živi u kolonijama koje izgledaju kao male vatene hrpice.

Zelena lisna uš

Ostale vrste ušiju (jabučna zelena uš, jabučna pepeljasta uš i jabučna uš šiškarica) prezimljuju u stadiju jaja na granama. Do cvatnje obično naseljavaju donje listiće koji se kovrčaju ili se pak hrane na peteljkama cvjetovima i plodnici. Jabučna pepeljasta uš može izazvati deformacije plodova.

Zaštita od lisnih ušiju do početka cvatnje

Krvava uš na jabuci

Ako se na korijenovu vratu primijeti visoka populacija prezimljujućih stadija krvave uši potrebno je obaviti prvu usmjerenu zaštitu tretiranjem baze voćke pripravkom Pirimor 50 WG 0,06% uz dodatak okvašivača Etalfix Pro 0,05%. Prskati treba kad je sunčan i topao dan radi boljeg djelovanja parama.

Ukoliko se primjete lisne uši na pupovima i listovima do cvatnje, preporučujemo uz redovnu zaštitu od krastavosti dodati Pirimor 50 WG u dozi 40-60 g u 100 lit ili 0,4-0,6 kg/ha. Pirimor se može mješati sa fungicidima Chorus i Thiovit Jet.

Nakon cvatnje lisne uši se lako suzbijaju insekticidom Actara u dozi 200 g/ha.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Lisna uš Insekticid Jabuka Cvatnja Pup


Partner