Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološki uzgoj voća
  • 21.06.2015. 11:00

Lipanj rezerviran za domaće eko višnje!

Sezona višanja je u tijeku, s trajat će još dvadesetak dana

  • 891
  • 65
  • 0

Svako voće, a posebno ako je proizvedeno na ekološki način, samo po sebi je zdravo, no višnje kao aktualno voće u lipnju osobito oduševljava svojim nutritivnim svojstvima. "Višnje sadržavaju brojne vitamine, kao što je C vitamin, A vitamin, B vitamin, a osobito su dobre za spavanje. Sadrže melatonin pa ako se jedu prije spavanja može se lagano zaspati", pojašnjava sve kvalitete ovoga slatkoga voća Marica Završki, vlasnica ekološkog poljoprivrednog gospodarstva iz baranjske Darde, koju smo sreli na osječkoj tržnici.

"Od višanja pravimo sirupe i sokove. Cijedimo eko višnje, pasteriziramo bez ikakvih dodataka, pravimo pekmeze, džemove i kolače", priča nam ova Darđanka. Sok od svježe iscijeđene višnje imali su priliku kušati i posjetitelji tržnice, a kvaliteta ovih proizvoda proizlazi iz činjenice da je riječ o potpuno ekološkom uzgoju. "Naše višnje su drugačije po tome što mi ne koristimo nikakva kemijska sredstva. Ne špricamo ih, već takve kakve narastu, takve ih ostavljamo", kaže Marica Završki.

Ekološka proizvodnja sve popularnija

Osim uzgojem višanja, ovo gospodarstvo proizvodi i ekološko kupinovo vino. U prilog kvaliteti njihovih proizvoda govori i činjenica da je 2011. godine kupinovo vino s OPG Završki ponijelo laskavu titulu najboljeg organskog regionalnog proizvoda.

"Naši su kupci odavno prepoznali kvalitetu ekološkog vina od kupina koje proizvodimo na našem domaćinstvu i to nam je najvažnije. Naravno i ova nagrada nas posebno veseli jer je stigla u vrijeme kad ekološka proizvodnja postaje sve popularnija i zastupljenija a konkurencija sve jača", pojašnjava Marica Završki te nastavlja "Sezona višanja je u tijeku, s trajat će možda još dvadesetak dana. Nedavne kiše su ih malo oštetile, ali nadamo se da će izgurati do kraja."

Ako do sada niste nabavili kilogram ili dva ovoga zdravoga voća, požurite se, jer im uskoro završava sezona zrenja!


Tagovi

Marica Završki Najbolji organski regionalni proizvod OPG Završki Eko višnje Eko kupinovo vino Ekološki uzgoj Melatonin Pekmez od višnje Sezona višanja


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.