Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj aronije
  • 12.09.2016. 12:00

Kupili stroj pa uslužno beru aroniju

Procjenjuje se da je kod nas svega oko 20 hektara nasada aronije, a svoj interes u proizvodnji jedne od najzdravijih vrsta voća pronašle su i dvije obitelji iz Gradišta.

Foto: OPG JOSIPOVIĆ/Facebook
  • 8.907
  • 1.003
  • 0

Proizvođača aronije u Hrvatskoj je sve više, ali još uvijek nedovoljno. Procjenjuje se da je kod nas svega oko 20 hektara nasada aronije. Svoj interes u proizvodnji jedne od najzdravijih vrsta voća pronašle su i dvije obitelji iz Gradišta.

Obitelj Josipović u berbu aronije, za razliku od prošle godine, ove su godine krenuli polovicom kolovoza. Josipovići su skinuli četiri tone s grmova. Godina je bila izdašna, kažu. Ističu da nije bilo dovoljno sunčanih sati u vrijeme sazrijevanja plodova te da je manja razina sladora. No ipak, cijena je ostala ista.

Kažu da bi u sedmoj godini trebali ostvariti puni rod. Josipovići su u proizvodnji aronije otišli korak dalje. Kupili su u Poljskoj stroj za branje. Uslužno beru aroniju, i to ne samo ovdje, kažu, na području Vukovarsko-srijemske županije, već i u cijeloj Hrvatskoj.

Čekaju eko certifikat

I obitelj Čičak zadovoljna je ovogodišnjim urodom. Za razliku od Josipovićevih, njihov je nasad mlađi. I oni su zadovoljni urodom ove godine te kažu da će narednih godina biti sve više plodova. Slad je ove godine nešto manji no nije ni zanemariv. Obje obitelji odlučili su se za eko proizvodnju, a Josipovićevi posjeduju i certifikat.

Obitelj Čičak je u prijelaznom razdoblju, a Mario Čičak kaže da im ta eko oznaka znači puno te da bi izlazili i na strana tržišta.

Odlučili su se i na podizanje novih nasada, a s obzirom da su mlada obitelj, aplicirali su se na projekt 6.3.1. te su u tome i uspjeli. Odobrena su sredstva, oko 15 tisuća eura te planiraju proširiti nasad za oko jedan hektar, odnosno dvije tisuće grmova. Obitelj Čičak krenula je od nule te su morali kupiti zemljište i sadnice a sve skupa ih je izašlo oko 12-13 tisuća eura. Kažu da se ulog djelomično vratio te očekuju da će sve uskoro isplatiti.

Foto: OPG JOSIPOVIĆ/Facebook


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Tagovi

Aronija Proizvodnja Berba Uzgoj Zdrava hrana Prodaja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.