Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Panamska bolest banana
  • 25.06.2014. 10:05

Kraj svijeta za banane?

Sličan se scenarij s Panamskom bolešću već dogodio. Naime, bolest je pedesetih godina prošlog stoljeća sasvim uništila tada najrašireniju sortu banana Gros Michel

Foto: depositphotos.com
  • 1.619
  • 157
  • 0

Svjetsko tržište banana, vrijedno više od pet milijardi eura ovih se mjeseci suočava s brojnim problemima. Naime, hektre plantaža banana napalo je gljivično oboljenje, poznatije kao Panamska bolest. Proizvođači se javljaju u agoniji, urod im je desetkovan i pitanje je hoće li financijski izgurati ovu godinu.

Čini se da je trenutno bolest najviše pogodila gospodarstvo Filipina, koje se uglavnom bazira na uzgoju tropskog voća. Ekvador i Filipini najveći su uzgajivači banana u svijetu, a mediji javljaju da se gljivica poznatija kao Tropical Race 4 već pojavila u Mozambiku i Jordanu. Zbog opasnosti od širenja zaraze oglasio se i FAO kako bi ukazao na važnost zaustavljanja širenja bolesti, javlja Večernji List. Naime, banane su glavna prehrambena namirnica u Aziji i Africi te o njoj ovisi 500 milijuna ljudi.

Banane su preosjetljivi klonovi

Budući da su kroz godine evolucije izgubile mogućnost samostalnog razmnožavanja, banane se razmnožavaju kloniranjem te su postale izuzetno osjetljive na bilo kakvu pojavu oboljenja. One su stoga, genetički iste te uslijed bolesti dolazi do vrlo brzog širenja zaraze. Sličan se scenarij s Panamskom bolešću već dogodio. Naime, bolest je pedesetih godina prošlog stoljeća sasvim uništila tada najrašireniju sortu banana Gros Michel, poznatu i kao Big Mike. To je bilo razlogom da današnje banane pripadaju sorti Cavendish. Hoće li gljivično oboljenje opet uzrokovati katastrofalan kraj za još jednu sortu, vrijeme će pokazati.

Divlje sorte umjesto pesticida?

Upravo iz razloga njihove velike osjetljivosti, banane se izuzetno mnogo tretiraju sredstvima za zaštitu, čiji utjecaj na ljudsko zdravlje još uvijek nije potpuno istražen. Naime, prošle je godine Srbiju tresao skandal vezan za tretiranje banana pesticidom DBCP (1,2-dibromo-3-kloropropan), čija je uporaba zbog toksičnosti u Americi zabranjena već 20 godina. Budući da se navedeni pesticid i dalje koristi u siromašnim zemljama Južne Amerike i Afrike, a inspekcije Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije testiranja provode samo na pesticidima koji su i dalje u uporabi, postojala je opravdana bojazan stanovništva od proizvoda čiji unos u ljudski organizam može uzrokovati alergije i rak.

Znanstvenici smatraju da bi jedino rješenje ovoga problema bilo pronaći i uzgajati divlje sorte banana, koje će biti kud i kamo otpornije na bolesti, a prije svega, mogućnost oplodnje dovest će do veće genetske varijabilnosti.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Panamska bolest Banane Ekvador Filipini Tropical Race 4 Mozambik Jordan FAO Kloniranje Gros Michell Cavendish Tretiranje Pesticidi BDCP Zabranjeni pesticidi Genetska varijabilnost Skandal Sorte banana Big Mike Gljivično oboljenje banana


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024