Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslina
  • 22.09.2014. 13:40

Koliko doista poznajemo maslinu?

Djelovanje čovjeka u uzgoju masline obuhvaća sve radnje, od sadnje do berbe. Ono može biti manje ili više napredno i učinkovito. Praktičan maslinar primjenjuje onakav način kojim postiže najbolji rezultat s manje rada i sredstava.

  • 411
  • 31
  • 0

Ovim prikazom pokušavamo odgovoriti na pitanje što tehnologija i tehnika nude čovjeku danas. Ovim prikazom neće se maslinarstvo, u kakvom je stanju danas, u nas izliječiti, ali se može bar ublažiti bol. Svrha uzgoja masline je plod, pa stoga želimo maslinu koja rodi mnogo i redovito. U tom procesu ostvarenja želja sudjeluju tri faktora, maslina, priroda i čovjek. Što je njihovo djelovanje skladnije, to je veći i kvalitetniji urod.

Rodnost masline

Na rodnost masline utječu sorta, starost, odnos krošnja - korijen i odnos drvo - list. Sorta je nositelj određenih obilježja i svojstava, među njima - rodnost, količina roda, stalnost rađanja, veličina ploda, vrijeme dozrijevanja i držanja ploda na stablu, sadržaj ulja u plodu. U prošlosti nismo imali prigodu birati sorte, kao što to nisu mogle učiniti ni veće maslinarske zemlje. Sorte smo naprosto naslijedili od prirode i naših predaka. Danas je stanje drukčije - možemo birati sorte koje želimo, bilo domaće ili strane.

Prvi je korak maslinaru izabrati sortu koja će mu davati najveću korist. Ako traži ulje, izabrat će dobru uljaricu, rodniju od manje rodne, onu krupnijeg roda od sitnijeg, otporniju na nedaće i bolesti od one manje otporne. U novije vrijeme, mnogi su podigli nasade ili obnovili stare maslinike sortama koje su dobili ili kupili, a da nikada nisu čuli za njih. Radi se o stranima koje se u mnogome razlikuju od domaćih. Te naše domaće sorte kovane su stoljećima, čak i tisućljećima pod našim nebom i podnebljem, pouzdane i dokazane i u dobru i u zlu. Ne čini stoga dobro onaj koji ih olako odbacuje, a prihvaća strane. Isto tako, čini zlo onaj koji zagovara i širi strane sorte za koje je i dosadašnja praksa pokazala da su promašaj.

Pomlađivanje masline

Starost i rodnost usko su povezane. Rađanje se svojstvo živih bića, ali vremenski ograničeno. I starija maslina će roditi, ali to više nije ekonomska, nego biološka kategorija. Kada dođe takvo stanje, maslinu je nužno pomladiti.

Od prirodnih čimbenika, na rodnost masline utječu tlo i položaj, sunce, vjetar, temperatura i voda. Na pojavu i način tih čimbenika čovjek ne može utjecati, on je samo pasivni promatrač i aktivni vatrogasac koji s više ili manje uspjeha uklanja ili ublažava utjecaj pojedinog čimbenika. Od jakog vjetra štiti red stabala na vjetar otpornih (sorta cipressino), kod nas se pokazala veoma dobro.

Najveći problem našeg maslinarstva je voda. Gdje nije moguće dovesti vodu do maslinika potrebna je odmjerena potrošnja od stabla i čuvanje vode u tlu. Takvim uvjetima treba podesiti veličinu krošnje, kako se ne bi smanjila potreba vode.

Sve što radiš - radiš sebi!

On je treći sudionik, ujedno i najvažniji, jedini svjestan pa zato i odgovoran. Sve što radi, radi sebi. Taj rad nije uvijek dobar pa ni nagrada i dobit nije primjerena. Često se dešava da zbog svojih propusta čovjek okrivljuje maslinu i prirodu. Djelovanje čovjeka u uzgoju masline obuhvaća sve radnje, od sadnje do berbe. Ono može biti manje ili više napredno i učinkovito. Praktičan maslinar primjenjuje onakav način kojim postiže najbolji rezultat s manje rada i sredstava.

Da bi mogao doista primijeniti najbolji način, bitno je maksimalno koristiti savjete struke i primjenjivati najsuvremenije agro-tehničke mjere. Napustiti tradiciju i zastarjeli način tretitanja masline i odbaciti sve ono što je praksa pokazala da je štetno, i ne polučuje prave rezultate. Često puta je to veoma teško, ali to je jedini put da hrvatski maslinari stanu ravnopravno, rame uz rame poznatih maslinarskih zemalja. Prema izlaganju doajena hrvatskog maslinarstva dip. ing. Dobroslava Elezovića.


Tagovi

Praktično maslinarstvo Krošnja Korijen Plod Tehnologija Tehnika Drvo List Sadržaj ulja Sorte Uljarica Pomlađivanje masline Dobroslav Elezović Uzgoj masline Navodnjavanje Cipressino


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]