Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinarstvo
  • 14.10.2014. 09:10

Koje su prednosti ekološkog uzgoja masline?

Za određivanje što preciznije količine gnojiva i njegove vrste, potrebno je imati analizu tla na osnovu koje možemo sa sigurnošću odrediti potrebne količine gnojiva i time osigurati profitabilnu i ekološki prihvatljivu proizvodnju.

Foto: depositphotos.com, digicomphoto
  • 3.398
  • 163
  • 0

Kako u svim granama poljoprivrede, i u maslinarstvu se posljednjih godina bilježi sve veći broj ekoloških proizvođača. Poznate su prednosti ekološkog ili organskog uzgoja - čuva se plodnost tla, kvaliteta vode, smanjuju se nitrati u tlu, energija se racionalnije koristi. Osim toga, eko uzgoj čuva biološku i genetsku raznovrsnost i proizvodi kvalitetne i zdrave kulture bez ostataka rezidua pesticida i štetnih tvari.

Gnojidba u ekološkom maslinarstvu

Gnojidbom organskim gnojivima u ekološkom maslinarstvu, osim osiguranja potrebnih hranjiva, održava se povoljna i stabilna struktura tla i potiče se mikrobiološka aktivnost.

Za dobar rast i razvoj kao i za stabilne i kvalitetne prinose maslina, potrebno je redovitom gnojidbom osigurati optimalne količine osnovnih elemenata (dušik, fosfor, kalij, kalcij, sumpor, željezo i magnezij) i u manjim količinama mikroelemente (bakar, bor, cink, mangan, aluminij, jod klor, silicij i natrij).

Količine i vrste gnojiva određuju se na osnovu analize tla iz koje se vidi pH vrijednost , sadržaj hranjivih elemenata i humusa. Analiza je neophodna prije podizanja nasada jer na osnovu nje mogu se točnije odrediti vrste i količine gnojiva koje se moraju primijeniti, kako bi se što bolje popravila kemijska, fizička i biološka svojstva tla. Osim zrelog stajskog gnoja iz organskog uzgoja, u ekološkom maslinarstvu koristi se još kompost, zelena gnojidba i komercijalna organska gnojiva koja posjeduju certifikate za ekološki uzgoj.

Karakteristike osnovnih elemenata

Dušik ima vrlo značajnu ulogu za rast i razvoj maslina, sastavni je dio bjelančevina (aminokiselina), nalazi se u klorofilu, enzimima, hormonima i vitaminima. Kod maslina se njegov nedostatak manifestira tankim i kratkim izbojima, blijedim i malim listovima koji prijevremeno otpadaju, cvjetni grozdovi su rijetki, a plodovi sitni, prerano dozrijevaju ili nedozreli otpadaju.

Fosfor je neophodan za razvoj korijena i generativnih organa, pospješuje cvatnju, oplodnju i dozrijevanje plodova, uravnotežuje bujnost i pravodobno dozrijevanje drveta. Sudjeluje u važnim životnim procesima u biljci: disanje, dioba stanica, bolje korištenje vode, prenošenje nasljednih osobina i dr. Nedostatak fosfora je vrlo česta pojava, a manifestira se slabim rastom biljaka, slabo se razvija korijenov sustav, cvatnja i zrioba kasne, a prinosi su niži. Gotovo cijelo priobalje ima vrlo nizak sadržaj fosfora u tlu. Osobito nisku koncentraciju fosfor imaju crvenice, vrlo često manje od 4 mg/100 g tla.

Kalij kao neophodni element u ishrani bilja sudjeluje pri nastajanju bjelančevina i skladištenju ugljikohidrata, povojno djeluje na debljinu i kvalitetu plodova, utječe na tvorbu ulja,suhe tvari, prinos i randman maslinovog ulja. Simptomi nedostatka kalija su kasniji i slabiji rast drveta, sitniji plodovi i slaba rodnost. Kod starijeg lišća javlja se rubna nekroza.

Posebna tehnologija dobivanja gnojiva

Svi potrebni elementi za ishranu maslina, osim u dovoljnim količinama, također moraju biti međusobno uravnoteženi. U protivnom se može dogoditi da se, kao na primjer kod viška kalija (najčešće u zaslanjenim tlima ili kod višekratne obilne gnojidbe mineralnim gnojivima) u tlu, javlja problem usvajanja magnezija i kalcija, ali i nekih mikroelemenata (bor, cink i mangan).

Na našem tržištu dostupna su organska peletirana gnojiva dobivena posebnom tehnologijom koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem što je osobito važno jer je dušik vrlo nestabilan u tlu. Osim prirodnog dušika, gnojiva imaju i visok sadržaj fosfora i kalija kao i mikroelemente. U ponudi se nalaze organska peletirana gnojiva formulacije: Proeco 5:10:10, Progress Mico 6:5:13, Gradual 25 FE, Ennekappa 7:0:21, Granosano Evo 6:16:0 i Fertil Supernova 12,5 N. Tu je još i poboljšivač tla Azomite koji sadrži preko 70 minerala i elemenata u optimalnom omjeru neophodnih za rast i razvoj biljaka.

Visoko kvalitetna gnojiva poboljšavaju kvalitetu tla

U nastavku pročitajte osnovne karakteristike kvalitetnih gnojiva tvrtke Pro-eco d.o.o. Proeco 5:10:10 je organsko gnojivo s povećanim sadržajem fosfora i kalija ,a sadrži i vrlo brzo raspoloživ dušik i minerale za masline, vinovu lozu, voće i povrće. Progres Micro 6:5:13 je gnojivo koje stimulira mikrobiološku aktivnost u tlu, daje magnezij, sumpor i mikroelemente kao što su, bor, željezo, mangan i cink. Gradual 25Fe, gnojivo s visokim udjelom željeza idealno za jesensku gnojidbu kultura kojima je potrebno željezo, za alkalna tla, kao i tla bogata vapnencem gdje se javlja ferokloroza. Ennekappa 7:0:21 odnos hranjivih tvari pogodan je za vinovu lozu, maslinu te nasade voća i povrća. Visok udio sumpora (18% topivi sumpor trioksid SO3) poboljšava pH tla. Kalij djeluje vrlo povoljno na kvalitetu plodova. Granosano Evo 6:16:0 sadrži sporo otpuštajući dušik i prirodni fosfor. Pogodan je za kisela tla koja su vrlo često deficitarna fosforom. Fertil Supernova 12N je organsko dušično gnojivo koje sadrži 12,5% dušika, a vrijeme otpuštanja dušika je 40 dana. Primjenjuje se krajem zime u količinama ovisno o potrebama biljke i opskrbljenosti tla.

Koje formulacije ćemo primijeniti ovisi o tipu tla i sadržaju hranjiva u tlu. Tako će se npr. na tlima bogatim vapnencem i visokom Ph vrijednošću ,kako bi se izbjegla ferokloroza, primjenjivat gnojivo Gradual Fe organsko gnojivo s visokim udjelom željeza i Ennekappa 7:0:21 koja u sebi sadrži 18% sumpornog trioksida čiji visok udio sumpora poboljšava pH tla, a fosfor se dodaje gnojivom Granosano Evo 6:16:0.

Kod kiselih tala s nedostatkom fosfora - najčešće crvenice primjenjuje se gnojivo Granosano Evo 6:16:0 u kombinaciji s gnojivom Progres Micro 6:5:13 ili Proeco 5:10:10. To su samo neke od varijanti, a mogu se međusobno kombinirati sva gore navedena gnojiva.

Prednost toga je što možemo kombinacijama gnojiva raznih formulacija Proeco 5:10:10, Granosano Evo 6:16:0 , Ennekappa 7:0:21, Progres Micro 6:5:13 i Gradual Fe dodati i dušično gnojivo Fertil Supernova 12,5N, a da nema bojazni od gubitka dušika ispiranjem ili fiksacijom u tlu. Ova gnojiva dodana u osnovnoj gnojidbi, zbog sporog i ravnomjernog otpuštanja, hranjiva će biti dostupna biljkama tijekom cijele vegetacije, što znači da jednom aplikacijom možemo zadovoljiti ukupne potrebe biljke.

Analiza tla određuje potrebne količine gnojiva

Za određivanje što preciznije količine gnojiva i njegove vrste, potrebno je imati analizu tla na osnovu koje možemo sa sigurnošću odrediti potrebne količine gnojiva i time osigurati profitabilnu i ekološki prihvatljivu proizvodnju.

Bitne karakteristike ovih gnojiva su da ne ispiru humus, ne zagađuju podzemne vode nitratima i popravljaju mikrobiološka svojstva tla. Dostupna su u pakiranjima od 25 kg, a oblik i veličina granula čini ih pogodnim za širokopojasno iznašanje putem rasipača gnojiva. Preporučamo gnojiva unijeti u tlo.

Za informacije o preparatima, kao i savjetima vezanih za njihovu primjenu, kontaktirajte tvrtku Pro-eco d.o.o.

Ljiljana Tomašević, dipl. ing. agr.

Foto: depositphotos.com, digicomphoto


Tagovi

Maslinarstvo Gnojidba maslina Ekološki uzgoj Gnojidba tla Analiza tla


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije