Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Mirjana Klepo
  • 03.12.2016. 07:30

Klepo s lješnjacima na tržištu Velike Britanije

"Zahvaljujući obitelji stekao sam radne navike, odgovornost prema zemlji, biljkama i kupcima, zbog čega sam iznimno ponosan i sretan", priča Tomislav koji lješnjake plasira i u Veliku Britaniju!

  • 6.090
  • 811
  • 0

S obzirom na to da je lijeskina grančica kroz mnoga stoljeća predstavljala simbol dobročinstva, ali i proljeća i besmrtnosti, 21-godišnji gospodarstvenik Tomislav Klepo u okviru obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Mirjana Klepo odlučio se na uzgoj ekoloških lješnjaka pod 10 ha.

"Zahvaljujući obiteljskom radu stekao sam radne navike, odgovornost prema zemlji, biljkama i kupcima, zbog čega sam iznimno ponosan i sretan", priča Tomislav čije obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo postoji već 12 godina. Uzimajući u obzir dobru poljoprivrednu praksu, rad i trud ove obitelji, nije ni čudno da imaju partnere uz čiju se pomoć polako šire.

"Osim suradnje sa stricem i susjedima, svoja smo blago prodali i trgovcima zbog kojih su naši lješnjaci završili na tržištu Velike Britanije gdje su ubrzo pretvoreni u maslac od lješnjaka", dodaje Tomislav koji za kilogram ekoloških lješnjaka potražuje 70 kn.

Sorte koje daju visoke prinose

Uzimajući u obzir da je Istarski dugi lješnjak najmasovnija sorta u Hrvatskoj čija je široka rasprostranjenost uvjetovana njenim dobrim osobinama pri kojim u usporedbi sa nekim drugim sortama daje redovitiju i obilniju berbu, a manje strada od ljeskotoča jer ima tvrdu ljusku, mladi se poljoprivrednik Tomislav Klepo odlučio upravo na uzgoj ove sorte. Kao oprašivače koristi sortu Rimski lješnjak pri čemu je po pravilima struke za kvalitetno oprašivanje potrebna jedna biljka rimskog lješnjaka na četiri biljke istarskog dugog.

"Krenuli smo s sadnjom lješnjaka pod 1ha, no iz godine u godinu smo polagano povećavali proizvodnju te se u ovo vrijeme možemo podičiti s 10 ha ekoloških lješnjaka. Prve sadnice smo kupili u Daruvaru te smo imali problema s istima jer ih se oko 70% osušilo. Početni nas neuspjesi nisu spriječili da radimo ono što volimo te smo krenuli ispočetka. U ovo vrijeme nastavljamo sa širenjem proizvodnje sadnicama iz vlastitog uzgoja pri čemu isto tako povremeno imamo problema sa sušenjem", objašnjava Tomislav.

Pod 10 ha proizvedu do tri tone lješnjaka

Premda literatura kazuje drugačije, lješnjak prve plodove daje, tvrdi Tomislav, nakon pet-šest godina što ovisi o kvaliteti zemlje i sadnicama. Na gospodarstvu ne koriste navodnjavanje i godišnje proizvedu oko dvije, tri tone lješnjaka pri čemu prinosi po stablu osciliraju od 1-2 kg.

"S obzirom na to da proizvodimo ekološke lješnjake od kojih još nisu svi u rodu možemo reći da smo zadovoljni urodom", poručuje Tomislav čiji razlog ekološke proizvodnje nisu bili veći poticaji nego zdravi lješnjaci koje može skladištiti tijekom cijele godine te tako prodajom ostvarivati prihode.

Nemaju problema s prodajom, sve prodaju na kućnom pragu!

S obzirom na to da obitelj Klepo nema problema s prodajom, na Jabučinim se danima okušala prvom sajamskom prodajom gdje je poručila nekoliko ohrabrujućih riječi.

"Kako se mi odnosimo prema lješnjacima, tako će i oni o nama, no sve ovisi o godini i tome što Bog da. U budućnosti ćemo se još više širiti i nadamo se da će naš primjer slijediti i ostali poljoprivrednici", dodaje Tomislav.


Tagovi

OPG Mirjana Klepo Eološka proizvodnja Proizvodnja lješnjaka Lješnjaci Eko Tržište Kapital


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.